Sinds ik bij een technische opdracht tijdens Heel Holland Bakt mijn Cornish pasties totaal verprutst had, is het nooit meer in mijn hoofd opgekomen om deze Engelse pasteitjes nog een keer te bakken. Alles wat ik fout kon doen heb ik toen volgens mij ook gedaan; de vulling fijngehakt in een foodprocessor en daarna zelfs nog aangebakken voordat het in de oven ging. Zo bleek het dus niet te moeten. Alles moet in stukjes van gelijke grootte gesneden worden en rauw in het deeg worden ingevouwen.

Sinds een paar weken is het Brits bakboek van Regula Ysewijn uit. Regula is zelf jurylid bij Bake off Vlaanderen en weet waarschijnlijk als geen ander hoe het is om mislukte technische opdrachten te proeven. Toen ik tijdens het doorbladeren van haar boek het recept voor Cornish pasty zag wist ik het zeker, tijd voor revanche. Met het recept van Regina en de ervaringen uit de Heel-Holland-Bakt-tent ben ik op nieuw aan de bak gegaan, dit keer met een superlekker resultaat! De Cornish pasty werd vroeger trouwens vaak gegeten door mijnwerkers. Ze konden met hun vieze handen de rand vasthouden, vervolgens het midden en de vulling opeten en de rand weggooien.
Naast dit recept vind je heel veel heerlijke Britse recepten in het Brits bakboek. Van lemon drizzle cake tot scones en van Dundee cake tot steak and ale pies. Met dit recept maak je 6 pasteitjes.
- Voor de shortcrust
- 600 gr bloem
- ½ tl zout
- 300 gr boter, koud
- 150 ml water
- Voor de vulling
- 450 gr longhaas, onglet of dikke kraai (vraag aan je slager)
- 450 gr bloemige aardappels
- 120 gr koolraap
- 2 medium uien
- zeezout en peper, naar smaak
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 eidooier
- 1 el melk
Cornish pasties maken
Maak het shortcrustdeeg door bloem, zout en boter in een keukenmachine te blitsen met de mesbevestiging. Blits met korte stoten tot het mengsel op broodkruim lijkt en voeg dan het water toe. Blits weer met korte stoten tot het deeg een bal vormt in de kom. Je kunt dit ook met de hand doen. Wrijf dan de boter in de bloem en het zout tot je een consistentie krijgt van fijn broodkruim. Voeg dan het water toe. Haal uit de kom en kneed het kort tot een deeg.
Cornish pasties maken
Verpak het deeg in plasticfolie en koel het minimaal 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 °C.
Snijd het vlees, de aardappel en raap in blokjes van 1 centimeter. Snijd de ui fijn. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Snijd er zes cirkels uit van 24 centimeter. Meng de eidooier met de melk en bestrijk daar de deegranden mee. Verdeel de vulling over het deeg en vouw dit dicht. Gebruik je vingers om het deeg volgens de traditionele manier dicht te vouwen.
Leg de pasties op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met het eimengsel en bak ze 40-50 minuten, tot de pasties goudbruin zijn. Serveer warm of koud.
Nieuwsgierig geworden naar het Brits bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
450 gr bloemige aardbeien? Rutger, er staat een typfoutje in. Aardbeien moet aardappels zijn. Verder lijkt het mee een heerlijk recept!
BeantwoordenHallo Rutger,
Er staat aardbeien ipv aardappelen.
Het recept lijkt me trouwens lekker! Bak vaak iets uit een van jouw boeken. Grt Simone
Rutger een belangrijke fout in de ingrediëntenlijst!
Geen aardbeien😄maar aardappelen!
Kan gebeuren in deze zomertijd....
Groetjes,Hetty
Heb nog nooit gehoord van bloemige AARDBEIEN zoals in je ingredientenlijst maar wel van AARDAPPELEN. :)
BeantwoordenIk de recepten van Rutger, leuk, lekker en niet te moeilijk. Maar in dit recept staat bij de ingrediënten een foutje, waarschijnlijk door de spellingscontrole. Er staat Bloemige aardbeien en dat moet zijn bloemige aardappelen.
Nu is dit wel duidelijk dat het fout is. Ik heb ook een keer meegemaakt dat er 750 dl stond terwijl 75 dl moest zijn, mijn kip lag te zwemmen in de ovenschaal.
Dus een tip, laat iemand anders het recept het nog even nalezen voordat het geplaatst wordt.
Beste Marthy. Dank voor je oplettendheid. De recepten worden altijd dubbel gecheckt, maar het blijft mensenwerk. Daardoor kan er helaas af en toe een typefoutje in staan.
Beantwoorden
Lijkt me heerlijk..maar misschien domme vraag wat is "blitsen" en wat betekent blitsen met mesbevestiging?
BeantwoordenDat is in een foodprocessor met messen kort pulsen. Dus steeds heel kort de machine aanzetten.
Beantwoorden
Hij bedoelt vast ....kort op de PULSEknop drukken. Hopelijk kun je hiermee uit de voeten? Veel Suc6.
BeantwoordenHoi Rutger,
Fijn recept. Ik heb ze nog nooit gegeten maar was er erg nieuwschierig naar en nu kom jij met het recept.
Lekker, ik ga ze snel maken want nu moet ik ze proeven ook! Bedankt voor het recept.
Hartelijke groetjes.
Hoi Rutger,
Dit recept staat heel hoog op mijn wensenlijst om te maken. In Engeland vond ik ze super lekker. Alleen momenteel is het nog niet het seizoen van de koolraap. Heb je hier een tip voor waar ik deze mee kan vervangen?
Alvast bedankt
Beantwoorden
Niet erg lekker, mijn man had zich verheugd, ik vond t redelijk maar maak t nooit meer, deeg te flauw, hard en smakeloos, precies recept gevolgd.l vulling ook niet echt super, je mist de hmmpf zeg maar .. jammer van het werk, máár mooie ervaring rijker
BeantwoordenDe Oventemperatuur is natuurlijk niet bij iedereen hetzelfde ...dat kan makkelijk zo 10 of 20 C afwijken. Iets meer zout zo natuurlijk ook kunnen voor het deeg.
De vulling is natuurlijk ook naar smaak aan te passen.
Denk dan aan bv 2-3 theelepels worcestershire saus. Of een hard bouillion blokje dat je verkruimelt en door de vulling mengt. ( bv groente of runder ).
Een klein stukje boter ( ca een theelepeltje ) boven op de vulling voor je de pasteitjes dichtvouwt is ook lekker.
Of vervang een gedeelte vd groenten door bv wortel of sperciebonen.
Wat je hier leest is vooral een basis recept dat vroeger vooral door arme mijnwerkers werd gegeten. Pas daar je verwachting op aan. De korst moest stevig zijn daar deze de mijn mee werd ingenomen.
Beantwoordenlekker recept ipv koolraap gebruik ik wortel heel klein gesneden als vlees gebruik ik kogelbiefstuk mini stukjes eet erbij aardappel puree met prei de prei licht gebakken en baked beans mjam longhaas niet te koop hier en koolraap ook niet vandaar
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.