Ingrediëntenlijst
  • Voor de shortcrust
  • 600 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 300 gr boter, koud
  • 150 ml water
  • Voor de vulling
  • 450 gr longhaas, onglet of dikke kraai (vraag aan je slager)
  • 450 gr bloemige aardappels
  • 120 gr koolraap
  • 2 medium uien
  • zeezout en peper, naar smaak
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 eidooier
  • 1 el melk

Sinds ik bij een technische opdracht tijdens Heel Holland Bakt mijn Cornish pasties totaal verprutst had, is het nooit meer in mijn hoofd opgekomen om deze Engelse pasteitjes nog een keer te bakken. Alles wat ik fout kon doen heb ik toen volgens mij ook gedaan; de vulling fijngehakt in een foodprocessor en daarna zelfs nog aangebakken voordat het in de oven ging. Zo bleek het dus niet te moeten. Alles moet in stukjes van gelijke grootte gesneden worden en rauw in het deeg worden ingevouwen.

Sinds een paar weken is het Brits bakboek van Regula Ysewijn uit. Regula is zelf jurylid bij Bake off Vlaanderen en weet waarschijnlijk als geen ander hoe het is om mislukte technische opdrachten te proeven. Toen ik tijdens het doorbladeren van haar boek het recept voor Cornish pasty zag wist ik het zeker, tijd voor revanche. Met het recept van Regina en de ervaringen uit de Heel-Holland-Bakt-tent ben ik op nieuw aan de bak gegaan, dit keer met een superlekker resultaat! De Cornish pasty werd vroeger trouwens vaak gegeten door mijnwerkers. Ze konden met hun vieze handen de rand vasthouden, vervolgens het midden en de vulling opeten en de rand weggooien. 

Naast dit recept vind je heel veel heerlijke Britse recepten in het Brits bakboek. Van lemon drizzle cake tot scones en van Dundee cake tot steak and ale pies. Met dit recept maak je 6 pasteitjes.

Bereiding: Cornish pasties

Maak het shortcrustdeeg door bloem, zout en boter in een keukenmachine te blitsen met de mesbevestiging. Blits met korte stoten tot het mengsel op broodkruim lijkt en voeg dan het water toe. Blits weer met korte stoten tot het deeg een bal vormt in de kom. Je kunt dit ook met de hand doen. Wrijf dan de boter in de bloem en het zout tot je een consistentie krijgt van fijn broodkruim. Voeg dan het water toe. Haal uit de kom en kneed het kort tot een deeg.

Verpak het deeg in plasticfolie en koel het minimaal 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 190 °C.

Snijd het vlees, de aardappel en raap in blokjes van 1 centimeter. Snijd de ui fijn. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Snijd er zes cirkels uit van 24 centimeter. Meng de eidooier met de melk en bestrijk daar de deegranden mee. Verdeel de vulling over het deeg en vouw dit dicht. Gebruik je vingers om het deeg volgens de traditionele manier dicht te vouwen.

Leg de pasties op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met het eimengsel en bak ze 40-50 minuten, tot de pasties goudbruin zijn. Serveer warm of koud.

Nieuwsgierig geworden naar het Brits bakboek? Kijk hier voor meer informatie!

Brits bakboek
Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Tina 2019-08-15 07:23:59

Hoi Rutger,

Dit recept staat heel hoog op mijn wensenlijst om te maken. In Engeland vond ik ze super lekker. Alleen momenteel is het nog niet het seizoen van de koolraap. Heb je hier een tip voor waar ik deze mee kan vervangen?

Alvast bedankt

Beantwoorden
TI
Rutger 2019-08-18 14:35:13

Wij hebben ze met meiraapjes gemaakt, dat was ook erg lekker!

Beantwoorden
Marja 2019-07-17 19:52:45

Hoi Rutger,
Fijn recept. Ik heb ze nog nooit gegeten maar was er erg nieuwschierig naar en nu kom jij met het recept.
Lekker, ik ga ze snel maken want nu moet ik ze proeven ook! Bedankt voor het recept.
Hartelijke groetjes.

Beantwoorden
MA
Nancy 2019-07-17 14:53:32

Lijkt me heerlijk..maar misschien domme vraag wat is "blitsen" en wat betekent blitsen met mesbevestiging?

Beantwoorden
NA
Marja 2019-07-17 19:46:28

Hij bedoelt vast ....kort op de PULSEknop drukken. Hopelijk kun je hiermee uit de voeten? Veel Suc6.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-07-21 14:27:18

Dat is in een foodprocessor met messen kort pulsen. Dus steeds heel kort de machine aanzetten.

Beantwoorden
Kikki 2019-07-17 14:22:59

Wat is blisen?

Beantwoorden
KI
Marthy Straub 2019-07-17 07:57:01

Ik de recepten van Rutger, leuk, lekker en niet te moeilijk. Maar in dit recept staat bij de ingrediënten een foutje, waarschijnlijk door de spellingscontrole. Er staat Bloemige aardbeien en dat moet zijn bloemige aardappelen.
Nu is dit wel duidelijk dat het fout is. Ik heb ook een keer meegemaakt dat er 750 dl stond terwijl 75 dl moest zijn, mijn kip lag te zwemmen in de ovenschaal.
Dus een tip, laat iemand anders het recept het nog even nalezen voordat het geplaatst wordt.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-07-21 14:30:23

Beste Marthy. Dank voor je oplettendheid. De recepten worden altijd dubbel gecheckt, maar het blijft mensenwerk. Daardoor kan er helaas af en toe een typefoutje in staan.

Beantwoorden
Walter 2019-07-17 07:45:42

Heb nog nooit gehoord van bloemige AARDBEIEN zoals in je ingredientenlijst maar wel van AARDAPPELEN. :)

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-07-21 14:30:44

Dat was inderdaad een typefout, dank voor je oplettendheid.

Beantwoorden
Hetty 2019-07-17 07:33:59

Rutger een belangrijke fout in de ingrediëntenlijst!
Geen aardbeien😄maar aardappelen!
Kan gebeuren in deze zomertijd....
Groetjes,Hetty

Beantwoorden
HE
Simone Duvekot 2019-07-17 07:22:47

Hallo Rutger,

Er staat aardbeien ipv aardappelen.
Het recept lijkt me trouwens lekker! Bak vaak iets uit een van jouw boeken. Grt Simone

Beantwoorden
SI
Els Vonk 2019-07-17 07:20:44

Ik neem aan dat bloemige aardbeien, aardappelen zijn?

Beantwoorden
EL
Karin 2019-07-17 07:20:10

Bloemige aardbeien. Haha. Ik denk een typfoutje.

Beantwoorden
KA
Karin 2019-07-17 07:18:34

Bloemige aardbeien? Haha. Ik denk een typfoutje.

Beantwoorden
KA
Danielle 2019-07-17 07:15:36

450 gr bloemige aardbeien? Rutger, er staat een typfoutje in. Aardbeien moet aardappels zijn. Verder lijkt het mee een heerlijk recept!

Beantwoorden
DA