De meeste blini recepten zijn volledig op basis van boekweitmeel, maar door een gedeelte daarvan te vervangen door bloem is deze versie iets lichter van smaak. Daardoor komt de topping extra goed tot zijn recht. En met die topping kun je alle kanten op, al gaat er maar weinig boven de klassieke blini met gerookte zalm en zure room. Kom maar door met die champagne! Met dit blini recept maak je er 30-40 stuks. Wil je meer recepten? In Het hartige bakboek vind je nog twee fijne variaties: met avocado & bacon en met bietjes & mierikswortelroomkaas. 

Het hartige bakboek

Wat is een blini?

Het is een soort klein pannenkoekje, dat oorspronkelijk uit Oost-Europa komt. Het beslag wordt (gedeeltelijk) gemaakt met boekweitmeel, dat bijdraagt aan de kenmerkende smaak. Voor het serveren worden blini’s belegd met een topping naar keuze, die over het algemeen hartig is. Vaak worden ze geserveerd als borrelhapje, amuse of voorgerecht, maar ook voor bij een brunch of buffet zijn deze hartige pannenkoekjes perfect! Zelf blini’s maken is heel erg makkelijk en door te variëren met het beleg kun je ze iedere keer weer anders maken.

Blini’s gerookte zalm
Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 125 gr boekweitmeel
  • 75 gr bloem
  • 5 gr gedroogde gist
  • ½ tl zout
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 2 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • Voor de blini zalm
  • 125 gr zure room
  • 200 gr gerookte zalm
  • verse dille en/of bieslook
  • peper
  • Verder nodig
  • boter, om in te bakken
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Blini met zalm

Doe het boekweitmeel, de bloem, gist en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg de melk en de eidooiers toe en klop het tot een glad beslag, zonder klontjes. Laat het beslag afgedekt op een warme plek 1 uur rijzen.

Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het gerezen beslag.

Blini’s maken

Verwarm de koekenpan op het vuur en laat een klein klontje boter in de pan smelten. Giet met een soeplepel 3 of 4 kleine hoopjes beslag in de pan. Laat het rustig bakken op matig vuur tot de bovenkant droog is. Keer ze met behulp van een spatel en bak ook de andere zijde.

Verdeel de zure room over de pannenkoekjes en beleg ze met de gerookte zalm. Maak het af met wat zwarte peper en verse dille of fijngehakt vers bieslook.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Romana 2022-04-04 20:26:31

Hoe en hoe lang kan ik ze bewaren nadat ik ze gebakken heb?

Beantwoorden
RO
Peter 2022-04-26 22:19:01

In een afgesloten bakje in de koelkast een paar dagen houdbaar of in de vriezer tot een maand

Beantwoorden
PE
Rutger 2022-04-10 11:27:35

Versgebakken zijn ze het allerlekkerst! Hoe lang je ze daarna kunt bewaren weet ik niet exact.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.