Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • tapenade, zie inleiding
  • 1 ei, losgeklopt

Zoek je een feestelijke en hartige lekkernij? Deze bladerdeegster met tapenade is gegarandeerd een hit bij gasten; zodra je deze gevulde ster van bladerdeeg en tapenade op tafel zet valt iedereen aan! Voor dit recept kun je elke tapenade gebruiken die je lekker vindt. Zelfgemaakt bladerdeeg is natuurlijk het allerlekkerst voor deze ster, maar je kunt ook twee rollen koelvers bladerdeeg gebruiken. 

Met dit bladerdeeg recept maak je 1 ster met 24 stengels.

Tip: wil je meer hartig bakken? Je vindt dit bladerdeegster recept en nog veel meer andere recepten in Het Hartige Bakboek.

Tapenade maken voor bladerdeegster

Voor de tapenade kun je mijn tapenade basisrecept maken, maar je kunt ook één van de onderstaande tapenade recepten maken. 

Paddenstoelentapenade 

Wil je een bladerdeegster met paddenstoelentapenade maken? Bak 150 gram bospaddenstoelen in plakjes samen met 1 tot 2 tenen fijngehakte knoflook in een scheutje olijfolie ongeveer 10 minuten. Voeg op het laatst 1 eetlepel gehakte verse peterselie toe en laat alles afkoelen. Doe het paddenstoelen mengsel samen met 40 gram ontpitte kalamata-olijven, 40 gram walnoten en 1 eetlepel uitgelekte kappertjes in een hakmolentje of keukenmachine met messen en hak alles fijn. Voeg 1½ eetlepel olijfolie en 1 eetlepel citroensap toe. Meng dit er kort doorheen en breng de tapenade op smaak met zout en peper.

Tapenade van zwarte olijven en ansjovis

Ook deze tapenade met zwarte olijven en ansjovis is heerlijk in combinatie met bladerdeeg. Doe in een hakmolentje of keukenmachine met messen 1 teen grof gehakte knoflook, 100 gram ontpitte zwarte olijven, 4 tot 6 ansjovisfilets uit blik, 1½ eetlepel uitgelekte kappertjes en 1 eetlepel gehakte verse peterselie en hak alles fijn. Voeg 1 eetlepel olijfolie en ½ eetlepel citroensap toe en meng er doorheen. Breng de tapenade op smaak met peper en eventueel nog wat zout.

Bladerdeegster maken met tapenade

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.

Verdeel het bladerdeeg in 2 gelijke delen en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad uit tot een vierkant van ongeveer 30 centimeter. Snijd uit beide plakken een cirkel, dit gaat gemakkelijk door een groot bord te gebruiken als mal.

Leg een deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de tapenade over het deeg. Houd de randjes van het deeg daarbij vrij.

Maak de deegrandjes licht vochtig met wat water en leg de andere plak bladerdeeg eroverheen. Druk de zijkanten goed aan met een vork. Snijd het deeg aan 4 kanten in, tot bijna aan het midden. Snijd elk kwart in, tot bijna in het midden, zodat er 6 punten ontstaan; in totaal 24 dus. Geef elke punt 3 tot 4 keer een draai. Laat de ster 15 minuten rusten. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bak het deeg in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Serveer de bladerdeegster (lauw)warm.

Foto: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)