Ingrediëntenlijst
  • Voor de gevulde eieren met kerrie en bieslook
  • 10 eieren
  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 50 ml slagroom
  • 1-2 tl kerriepoeder
  • peper en zout
  • verse bieslook
  • Voor de gevulde eieren met zalm en dille
  • 10 eieren
  • 70 gr zure room
  • 1 el kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
  • peper en zout
  • 100 gr gerookte zalmsnippers
  • verse dille
  • Voor de gevulde eieren met truffel en spek
  • 10 eieren
  • 75-100 gr truffelmayonaise
  • peper
  • 100 gr ontbijtspek, in plakjes

Gevulde eieren zijn misschien een echte klassieker, dit traditionele hapje is nog steeds enorm populair. Als hartig hapje op een verjaardag of tijdens de feestdagen, zoals Pasen of Kerst. Omdat je deze gevulde eieren heel makkelijk klaarmaakt én oneindig veel variaties hebt, is dit het ideale hapje om je gasten keer op keer voor te schotelen.

Wist je dat gevulde eieren van oorsprong een echt banketbakkersproduct zijn? Deze lekkernij werd net als ragout en huzarensalade gemaakt voor buffetten op feesten en partijen. Waar de meeste mensen mayonaise gebruiken voor gevulde eieren, gebruikt een banketbakker boter en slagroom. Zo wordt de vulling extra romig en luchtig. 

De lekkerste gevulde eieren

Hoe maak je de lekkerste gevulde eieren? Je kunt ontzettend veel variëren met gevulde eieren. In dit artikel geef ik je drie verschillende recepten voor gevulde eieren. Een versie zoals de klassieke banketbakker ze maakt, met kerrie en romig geklopte boter. Een versie waarbij de vulling op basis is van zure room, met zalm, kappertjes en dille en een versie met truffelmayonaise en uitgebakken spek. Ook met deze drie recepten kan je nog volop variëren. Gebruik bijvoorbeeld gewone mayonaise voor de tweede variatie en breng die op smaak met (gerookt) paprikapoeder en wat kerrie en top ze af met kleine garnaaltjes of in boter gebakken rivierkreeftjes. Elk recept is voor 20 gevulde halve eieren. 

Voor het vullen van de eieren gebruik ik een spuitzak, maar als je die niet hebt of dat lastig vindt, kun je ook een theelepeltje gebruiken om de eieren te vullen. 

Gevulde eieren maken

Voor elk van de recepten begin je met het koken van de eieren. Heb je een eierprikker, prik dan in elk ei een gaatje om te voorkomen dat ze openbarsten. Heb je die niet, dan kun je deze stap achterwege laten. 

Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de eieren wanneer het water kookt erin en kook deze in 8½-9 minuten hard. Schep de eieren uit het kokende water en spoel ze af onder de koude kraan. Laat de eieren in koud water staan tot ze afgekoeld zijn. 

Pel de eieren, snijd ze in de lengte doormidden en lepel het eigeel eruit. Snijd een heel klein plakje van het eiwit aan de onderkant van de uitgeholde helften af, zodat de eieren goed blijven staan. Doe de eidooiers in een fijne zeef en wrijf ze daar met de bolle kant van een lepel doorheen. Volg één van de 3 variaties om de gevulde eieren af te maken. 

Gevulde eieren met kerrie en bieslook

Doe de boter in een kom en klop deze met een (hand)mixer met gardes enkele minuten luchtig op. Als de boter te koud is, lukt het niet om deze goed luchtig te krijgen. Gebruik in dat geval een haarföhn om de boter wat op te warmen. Voeg de slagroom toe en klop deze erdoor. Klop vervolgens de eidooiers door het mengsel. Breng de vulling op smaak met het kerriepoeder en peper en zout. Doe de vulling in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en vul de eieren met het kerriemengsel. Garneer ze tot slot met stukjes verse bieslook. 

Gevulde eieren met zalm en dille 

Meng de zure room met de eidooiers. Voeg de fijngehakte kappertjes toe en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Doordat er stukjes in de vulling zitten werkt een gekarteld spuitmondje niet zo mooi. Gebruik daarom een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter en doe daar de vulling in. Vul elke helft met wat van de vulling en garneer dit met snippers gerookte zalm en een plukje verse dille. 

Gevulde eieren met truffel en spek

Begin met het uitbakken van het spek. Snij de plakjes in kleine stukjes en doe deze in een koude koekenpan. Zet de koekenpan op laag vuur en bak de stukjes spek in 15-25 minuten krokant. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier. Meng de eidooiers met de truffelmayonaise en breng dit mengsel naar wens op smaak met wat peper. Doe de vulling in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Vul de eieren met de vulling en garneer ze met de uitgebakken spekjes. 

Fot: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (2)
Suzanne 2021-12-23 15:56:43

Goeiedag!
Wat zijn de verhoudingen ? Eieren/slagroom/boter?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-12-24 09:24:12

Dat staat bij de ingrediënten in het recept.

Beantwoorden
Yvonne 2021-12-22 09:54:45

Ha Rutger,

Ik wens jullie heel fijne en mooie kerstdagen!

Groet,
Yvonne

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-12-23 08:23:31

Dankjewel! Jij ook hele mooie dagen!

Beantwoorden