Ben je op zoek naar een glutenvrije appeltaart, die niet uit elkaar valt bij het aansnijden? Glutenvrij bakken hoeft niet moeilijk te zijn, als je maar de juiste ingrediënten gebruikt. In dit glutenvrije appeltaart recept gebruik ik een twee soorten tarwevrij basismeel van Koopmans.

Dit glutenvrije appeltaart recept is makkelijk en snel te maken: het deeg hoeft niet te rusten en je hoeft het ook niet uit te rollen. Driekwart van het kruimeldeeg wordt in de vorm gedrukt en de rest wordt over de appelvulling heen gestrooid.

Van deze glutenvrije appeltaart kun je 12 punten snijden.

Glutenvrije appeltaart

Appeltaart bakken met glutenvrij meel

Er is steeds meer vraag naar glutenvrije recepten; steeds meer mensen willen bewuster bakken en ontdekken dat het minderen van gluten een positieve invloed heeft op hun lichaam. Gelukkig is tarwevrij helemaal niet zo lastig. Zo gebruik ik voor dit glutenvrije appeltaart recept onder andere Koopmans Bananenmeel. Dit nieuwe basismeel ligt sinds kort in de supermarkt en is perfect om te gebruiken in glutenvrije bakrecepten. Het is gemaakt van onrijpe groene bakbananen. Bananenmeel is neutraal van smaak en rijk aan vezels. Het zetmeel waaruit het bananenmeel bestaat wordt door het lichaam herkent als vezels en niet als suikers.

Naast Koopmans Bananenmeel zijn er nog twee glutenvrije basismelen van Koopmans: Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel en Koopmans Boekweitmeel. Met deze drie basismelen kun je bewuster aan de bak en recepten bakken zonder tarwe. Je vindt de Koopmans, bakken zonder tarwe basismelen bij de AH in het glutenvrije schap en bij de Plus en Jumbo in het bakschap. Wil je nog meer glutenvrij bakken met deze basismelen? Doe dan meer inspiratie op en bekijk Koopmans.com/recepten/bakken-zonder-tarwe.

Tip: omdat de appels tijdens het bakken vocht kwijtraken, kun je 2-3 eetlepels zetmeel toevoegen, zoals custardpoeder of maïzena. Het zetmeel bindt het vrijgekomen vocht uit de appels. Dit is optioneel en niet per se nodig voor het recept. Kijk goed of je zetmeel glutenvrij is, dit is niet altijd het geval. Ook kun je wat verkruimelde glutenvrije beschuit door de appelstukjes mengen.

Bakken zonder tarwe
Ingrediëntenlijst
  • Voor het kruimeldeeg
  • 200 gr Koopmans Bananenmeel
  • 140 gr Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 235 gr boter, koud en in blokjes
  • Voor de vulling
  • 5-7 appels, Jonagold of Elstar
  • 3 el witte basterdsuiker
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 80 gr donkere rozijnen
  • Verder nodig
  • bakspray of boter, om in te vetten
  • poedersuiker, om te bestuiven
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Glutenvrije appeltaart maken

Verwarm de elektrische oven voor op 180 °C onder- en bovenwarmte, bij een heteluchtoven is dit 10-15 graden lager. Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkant in met bakspray of boter.

Doe het Koopmans Bananenmeel en het Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel samen met de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout in een kom en meng dit door elkaar. Voeg de blokjes boter toe meng alles met je vingers tot deegkruimels. Verdeel ¾ van de kruimels over de vorm en druk dit voorzichtig tegen de bodem en zijkanten, zodat er een opstaand randje van ongeveer 4 centimeter hoog ontstaat. Zet de rest van het kruimeldeeg even opzij.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Meng de appelpartjes met de basterdsuiker, kaneel en rozijnen. Je kunt hier eventueel 2-3 eetlepels custardpoeder of maïzena aan toevoegen. Doe het appelmengsel in de vorm en druk dit voorzichtig aan. Bestrooi dit met de overige kruimels. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en zet daar de springvorm op. Bak de glutenvrije appeltaart 55-65 minuten. Dreigen de kruimels bovenop tijdens het bakken te donker te worden? Dek de taart dan af met een stuk aluminiumfolie.

Laat de taart uit de oven 10 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de rand van de springvorm. Bestuif de appeltaart voor het serveren met behulp van een theezeefje met poedersuiker.

Tip: In plaats van vanillesuiker kun je het kruimeldeeg ook op smaak brengen met de rasp van ¼-½ citroen.

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Koopmans

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Marianne 2021-05-06 15:11:56

Helaas kon ik de bananenmeel niet krijgen bij de Jumbo....kan Ik door iets anders vervangen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-05-10 08:09:34

Dit recept is echt bedacht voor deze twee meelsoorten. Hopelijk is het binnenkort wel verkrijgbaar!

Beantwoorden
Dennis Comello 2022-08-12 20:29:16

Hoi hoi,

Ik heb vandaag deze appeltaart gebakken met cocosmeel ipv bananenmeel...
Mijn vrouw vond de Cocos variant lekkerder, maar dat is persoonlijk.

Groetjes Dennis

Beantwoorden
DE
Gerlinda 2022-10-18 15:50:06

Heb je de bananenmeel in dezelfde verhouding vervangen door het cocosmeel? Hier hetzelfde probleem, geen bananenmeel verkrijgbaar wel cocos.

Beantwoorden
GE
Hennie 2021-05-09 22:10:57

Hoi Rutger kan het ook met Peak's Free From Cakemix ipv bananenmeel?
Of heb je nog een tip voor een andere meel.
Groetjes Hennie

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-05-10 08:02:31

Hoi. Ik heb geen ervaring met die cakemix, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Dit recept heb ik echt ontwikkeld om te maken met Bananenmeel.

Beantwoorden
Peter 2021-05-10 17:05:53

Ik probeer regelmatig recepten uit en deze ga ik zeker proberen maar moet altijd met suikervervangers werken. Gebruik dus eritritol 1/3e minder zoet en casavesiroop en soms ook honing of gula djawa. Maar heb het idee dat het beslag minder goed rijst en zeker met gula djawa ook iets eerder aanbrand. Heeft iemand tips?

Beantwoorden
PE
Femke 2021-05-14 16:09:22

Lekkere taart. De amandelmeel maakt t inderdaad erg smakelijk. Het had gretig aftrek.

Voor mij is het wel iets zoet, wij gebruiken niet veel suiker, dus het is al snel zoet. Ik had al citroenrasp en wat sap (bij de appels) toegevoegd, maar ik probeer de volgende keer met iets minder suiker.
Dank je wel weer voor een leuk glutenvrij recept

Beantwoorden
FE
Rutger 2021-05-17 09:27:01

Leuk dat je 'm gebakken hebt! Met de suiker kun je zeker minderen, dat is heel persoonlijk.

Beantwoorden
Adriaan 2021-06-21 10:07:56

Deze taart lijkt me erg lekker en ga hem deze week dan ook uitproberen. Maar kan ik op bodem ook een laagje amandelspijs als “ isolatie” aanbrengen?

Beantwoorden
AD
Rutger 2021-06-22 10:14:55

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Maarten 2021-08-29 20:26:10

Ik heb de taart gemaakt maar in plaats van de 200 gram suiker voor het deeg heb ik een beetje honing gebruikt. Na het maken van de taart is het deeg super kruimelig, het valt als zand uit elkaar. Ook is het deeg te droog. Komt dit door de afwezigheid van suiker?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:44:55

Hoi. Dat komt inderdaad door de afwezigheid van suiker. Naast de smaak draagt suiker ook echt bij aan de textuur van het deeg.

Beantwoorden
Mar 2021-10-09 08:15:22

Geen ei?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-13 10:39:16

Voor deze versie gebruik ik geen ei inderdaad.

Beantwoorden
Jantine 2022-06-09 08:50:18

Hi! Ik hou echt van dit recept. Maak hem zowel glutenvrij met producten van de ah (geen amandelmeel en bananenmeel) als met glutenhoudende bakmeel en bloem. Beide echt super! Ik heb alleen dat me rand best wel hard is. Waar zou dat aan liggen? Me oven of druk ik het teveel aan? Ik gebruik hete lucht met boven en onderwarmte.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-06-14 14:30:33

Hoi. Met enkel onder- en bovenwarmte bakt je oven wat gelijkmatiger, waardoor de buitekant minder hard wordt. Verder kan het per gebruikte bloemsoort ook verschillen.

Beantwoorden
Dennis Comello 2022-08-12 20:26:18

Hoi hoi Rutger,

Ik heb hem gemaakt en de taart is verrukkelijk!!
Ook heb ik er eentje gemaakt met cocosmeel... ;)

Groetjes Dennis

Beantwoorden
DE
Cristine 2022-08-24 17:34:00

Zojuist de taart gebakken. Ik vond het deeg errug zoet. Ik had al 50 gram minder suiker gebruikt. Als ik meer weglaat denk ik dat de structuur te droog wordt (was nu al aan de droge kant). Tips voor minder zoet deeg en welke verhoudingen ik dan moet aanhouden?

Beantwoorden
CR
Rutger 2022-09-14 20:40:10

Je kunt naar smaak minder suiker gebruiken, maar dan wordt de structuur inderdaad droger en minder krokant. Suiker geeft die knapperige structuur aan het deeg, een andere mogelijkheid weet ik niet daarvoor.

Beantwoorden
Anneke 2022-11-06 18:28:40

Hallo Rutger,
Die glutenvrije appeltaart is echt fantastisch hoor.
Ik heb geen custard of maïzena gebruikt voor de appels maar
heb de appelschijfjes drooggedept in een theedoek.
Mijn complimenten!

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.