Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 14 gr gedroogde gist
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 160 ml water, lauwwarm
  • 1 tl vanille-extract
  • Voor de vullling
  • 30 gr boter, gesmolten
  • 300 gr parelsuiker (of grofgehakte suikerklontjes)
  • Verder nodig
  • bakspray, om het wafelijzer mee in te vetten

Wil je genieten van versgebakken Luikse wafels? Dan moet je zeker verder lezen! De Luikse wafel is een wafel gemaakt van gistdeeg met stukjes suiker erin. Je kunt de wafels zo eten, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld een bolletje ijs en aardbeien erbij of met hazelnootpasta eroverheen gesprenkeld. In de Luikse wafels zit parelsuiker. Dat is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels en in België. Mocht je toch geen parelsuiker kunnen vinden, dan zijn suikerklontjes een goed alternatief. Doe de klontjes in een stevig plastic zakje en sla er een paar keer op met een deegroller, zodat je mooie suikerstukjes krijgt voor deze suikerwafels.

Zelf Luikse wafels bakken – recept

Het wafelijzer

Om deze wafels te bakken heb ik het wafelijzer van Maxima Kitchen Equipment gebruikt. Met dit wafelijzer bak je thuis de lekkerste wafels. Het wafelijzer is geschikt om grote wafels te bakken en door de dikke wafelplaten bakt hij ze heel mooi bruin en gaar. Extra fijn aan dit wafelijzer is dat je de temperatuur heel nauwkeurig in kunt stellen, zodat de wafels heel mooi bakken: van buiten goudbruin en van binnen gaar. Voor deze Luikse wafels heb ik het wafelijzer ingesteld op 175 °C. Naast deze wafels is dit ijzer ook perfect voor bijvoorbeeld Brusselse wafels.

wafelijzer

Wafelijzer schoonmaken

Het schoonmaken van een wafelijzer kan soms best lastig zijn, zeker als je – zoals in dit recept – parelsuiker meebakt. Natuurlijk kun je het grootste gedeelte met een vochtige doek schoonmaken, maar om het ijzer zelf goed schoon te krijgen en aanbaksels te verwijderen heb ik een handig trucje: maak een beslag van water en aardappelzetmeel. De verhouding maakt niet zoveel uit, als het mengsel maar niet te dun wordt. Giet het beslag in het wafelijzer en bak het gaar. Deze ‘wafels’ kun je uiteraard niet opeten, maar nemen wel alle aangekoekte en vieze stukjes weg uit het ijzer. Als het nodig is kun je dit nog een keer herhalen, maar meestal heb je genoeg aan één nepwafel.

Zelf Luikse wafels bakken – recept

Bereiding: Luikse wafels

Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel. Het deeg blijft een beetje plakkerig, wat het kneden met de hand lastiger maakt. Gebruik eventueel een mixer met deeghaken. Kneed het deeg minimaal 5 minuten goed door en laat het daarna afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Meng de gesmolten boter met de parelsuiker zodat deze allemaal omhuld zijn met wat boter. Kneed de parelsuiker door het deeg en verdeel dit vervolgens in 16 stukjes. Maak bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede (bak)plaat. Laat de bolletjes afgedekt nog 30 minuten rijzen.

De Luikse wafels bakken

Verwarm het wafelijzer voor op 175 °C. Vet het wafelijzer in met wat bakspray. Bak de bolletjes deeg in 3 tot 6 minuten tot een Luikse wafel en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer de wafels (lauw)warm of koud.

Zelf Luikse wafels bakken – recept

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Anja 2019-09-12 01:14:22

Luikse wafels zijn lekker maar droog.
Hoe kan ik dat voorkomen?

Beantwoorden
AN
Maureen 2019-08-30 19:19:51

Hoi Rutger, super wafels!!!:, ook bedankt voor de tip om op deze manier het ijzer netjes te maken.
Ik ben het wafelijzer eens gaan bekijken op de site, , het ziet er super uit, alleen jammer dat er nog eens leveringskosten moet betaald worden ( en ik ben ben Nederlander 😂😂)
Ik benieuwd hoe de kleinkinderen morgen zullen reageren op de wafels, zelf bak ik liever dan al die zoetigheid te eten, ben meer fan van hartig, maar mijn echtgenoot ( al 45 jaar ) kan er gelukkig nog nog steeds van genieten.
Hartelijk bedankt en zonnige groetjes ☀️☀️☀️☀️uit Bredene - België, Maureen

Beantwoorden
MA
Maureen 2019-08-30 19:05:03

Hoi Rutger ,super wafels!!!!, van harte bedankt voor het recept. Ik ben ook eens gaan kijken naar het toestel, ik vindt die er fantastisch uitzien, maar vindt het wel jammer voor zo’n prijzig toestel ( ik ben geen Nederlander 😂), dat je nog eens extra leveringskosten moet betalen 😩.
Ik ben benieuwd hoe de kleinkinderen morgen zullen reageren als ze langskomen, voor mij verdienen ze 11/10 👍🏼 daarmee bedoel ik de wafels, en wat de kleinkinderen betreft ietsje meer natuurlijk 😂😂😂😂😂😂
Hartelijke groetjes uit België, Maureen

Beantwoorden
MA