Luikse wafels zijn heerlijk en versgebakken zijn ze helemaal onweerstaanbaar. Wil je genieten van versgebakken Luikse wafels? Dan moet je dit suikerwafels recept zeker proberen. Je kunt de wafels zo eten, maar ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld een bolletje ijs en aardbeien erbij of met hazelnootpasta eroverheen gesprenkeld.
Ook eens andere wafels proberen? Brusselse wafels (nog link toevoegen) zijn wellicht nóg bekender dan de Luikse wafels en ook een lekkernij die je zeker eens zelf wilt maken.
Wat zijn Luikse wafels of suikerwafels?
Luikse wafels zijn wafels gemaakt van een gistdeeg met stukjes parelsuiker erin. Parelsuiker lost niet op tijdens het bakken, waardoor je harde, zoete stukjes suiker proeft wanneer je een hap neemt. Door deze grove stukjes suiker worden Luikse wafels ook wel suikerwafels genoemd.
De naam zegt het al, maar de Luikse wafel (of Gaufre de Liège) is afkomstig uit de Belgische stad Luik. Het verhaal gaat dat de echte Luikse wafel al sinds de 18e eeuw gemaakt en gegeten wordt. Volgens deze legende werd de suikerwafel ontdekt door de kok van de Prins van Luik. De prins had zijn kok gevraagd om een zoete lekkernij met stukjes suiker en deze heerlijke suikerwafel was het resultaat.
Luikse wafels met parelsuiker
In Luikse wafels zit parelsuiker. Dat is te koop bij sommige (online) molen- en bakwinkels en in België. Mocht je toch geen parelsuiker kunnen vinden, dan zijn suikerklontjes een goed alternatief. Doe de klontjes in een stevig plastic zakje en sla er een paar keer op met een deegroller, zodat je mooie suikerstukjes krijgt voor deze suikerwafels.
Suikerwafels bewaren
Vers zijn deze Luikse wafels het allerlekkerst. Maar wil je ze toch bewaren? Verpak ze dan luchtdicht en bewaar ze 2-3 dagen op kamertemperatuur. Je kunt de wafels ook voor 2-3 maanden invriezen.
Het is altijd lekker om de Luikse wafel nog kort te verwarmen voor het serveren. Verwarm de wafel in het wafelijzer of zo’n 4-6 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
Wafelijzer schoonmaken met een nepwafel
Het schoonmaken van een wafelijzer kan soms best lastig zijn, zeker als je – zoals in dit suikerwafels recept – parelsuiker meebakt. Natuurlijk kun je het grootste gedeelte van het wafelijzer met een vochtige doek schoonmaken, maar om alles echt goed schoon te krijgen en aanbaksels te verwijderen heb ik een handig trucje: een nepwafel van water en aardappelzetmeel. De verhouding maakt niet zoveel uit, als het mengsel maar niet te dun wordt. Giet dit beslag in het wafelijzer en bak het gaar. Deze ‘wafels’ kun je uiteraard niet opeten, ze nemen wel alle aangekoekte en vieze stukjes weg uit het ijzer. Als het nodig is kun je dit nog een keer herhalen, maar meestal heb je genoeg aan één nepwafel om je wafelijzer goed schoon te krijgen.
Ook leuk om te lezen- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 1 tl zout
- 14 gr gedroogde gist
- 200 gr boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 1 eidooier, op kamertemperatuur
- 75 gr witte basterdsuiker
- 160 ml water, lauwwarm
- 1 tl vanille-extract
- Voor de vullling
- 30 gr boter, gesmolten
- 300 gr parelsuiker (of grofgehakte suikerklontjes)
- Verder nodig
- bakspray, om het wafelijzer mee in te vetten
Luikse wafels – Recept
Deeg voor Luikse wafels maken
Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel. Het deeg blijft een beetje plakkerig, wat het kneden met de hand lastiger maakt. Gebruik eventueel een mixer met deeghaken. Kneed het deeg minimaal 5 minuten goed door en laat het daarna afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.
Meng de gesmolten boter met de parelsuiker zodat deze allemaal omhuld zijn met wat boter. Kneed de parelsuiker door het deeg en verdeel dit vervolgens in 16 stukjes. Maak bolletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede (bak)plaat. Laat de bolletjes afgedekt nog 30 minuten rijzen.
Luikse wafels bakken
Verwarm het wafelijzer voor op 175 °C. Vet het wafelijzer in met wat bakspray voordat je de wafels gaat bakken. Bak de bolletjes deeg in 3 tot 6 minuten, tot je Luikse wafels goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. Serveer de wafels (lauw)warm of koud, met toppings naar keuze.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger ,super wafels!!!!, van harte bedankt voor het recept. Ik ben ook eens gaan kijken naar het toestel, ik vindt die er fantastisch uitzien, maar vindt het wel jammer voor zo’n prijzig toestel ( ik ben geen Nederlander 😂), dat je nog eens extra leveringskosten moet betalen 😩.
Ik ben benieuwd hoe de kleinkinderen morgen zullen reageren als ze langskomen, voor mij verdienen ze 11/10 👍🏼 daarmee bedoel ik de wafels, en wat de kleinkinderen betreft ietsje meer natuurlijk 😂😂😂😂😂😂
Hartelijke groetjes uit België, Maureen
Hoi Rutger, super wafels!!!:, ook bedankt voor de tip om op deze manier het ijzer netjes te maken.
Ik ben het wafelijzer eens gaan bekijken op de site, , het ziet er super uit, alleen jammer dat er nog eens leveringskosten moet betaald worden ( en ik ben ben Nederlander 😂😂)
Ik benieuwd hoe de kleinkinderen morgen zullen reageren op de wafels, zelf bak ik liever dan al die zoetigheid te eten, ben meer fan van hartig, maar mijn echtgenoot ( al 45 jaar ) kan er gelukkig nog nog steeds van genieten.
Hartelijk bedankt en zonnige groetjes ☀️☀️☀️☀️uit Bredene - België, Maureen
Je zou meer melk kunnen toevoegen, alleen wordt het deeg dan wel lastiger om te verwerken. Ook kun je het wafelijzer iets minder heet zetten of de wafels iets korter bakken.
BeantwoordenWederom een geslaagd recept, bedankt Rutger!
Ik heb ook de schoonmaaktip geprobeerd maar dan per ongeluk met maiszetmeel ( lezen is moeilijk haha) dat was niet zo’n succes 🙈 dus volgde keer maar meer aardappelzetmeel proberen.
BeantwoordenParelsuiker heb ik laatst gekocht bij de boerenbond,kan afhankelijk zijn van de vestiging maar is het zeker waard om daar te kijken of ze het hebben,want het is daar helemaal niet duur.
BeantwoordenZeker! In dit artikel lees je hoe je de hoeveelheid kunt omrekenen. https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/
BeantwoordenKan je het deeg invriezen of in de koelkast bewaren zodat je elke keer een "verse" warme wafel kan maken?
BeantwoordenHallo Rutger,
Ik heb een vraagje. Er staat in het recept 2 eieren en 1 eierdooier.
Dus in het geheel 3 eieren, of begrijp ik het verkeerd.
Alvast bedankt groetjes Marion Castro
Vandaag heerlijke wafels gebakken, eerder ook wel eens geprobeerd maar toen waren ze minder lekker. Top recept! Persoonlijk vind ik iets meer vanille lekkerder dat wel. En ik heb ipv gewone margarine Roomboter gebruikt.
BeantwoordenDag Rutger,
Mijn deeg blijft te plakkerig om er bolletjes van te maken. Weet jij waar dit aan kan liggen?
BeantwoordenLuchtdicht verpakt op kamertemperatuur. De eerste 1-2 dagen zijn ze het lekkerst. Wil je ze langer bewaren, vries ze dan in.
BeantwoordenHeerlijk om zelf wafels te maken zoals ik ze ooit op een festival kocht. Zoveel lekkerder als ze vers zijn.
Maar eh... de Parelduiker was nog niet helemaal gesmolten. Ik had nog vrij harde klonten in de wafels zitten. Wat kan ik daar aan doen? De wafels heb ik in 5 minuten donkerbruin gebakken.
Hi! Het is juist de bedoeling dat er harde stukken suiker inzitten. Als je dat niet lekker vindt, dan kun je fijnere (parel)suiker gebruiken.
BeantwoordenParelsuiker is lastig te krijgen. Ik gebruik suikerklontjes en hak die met een mes op een keukenplank in stukken. Zag laatst dat je ook mini suikerklontjes hebt. Nog makkelijker, die hoef je maar één keer door te breken. Is namelijk best zwaar...
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.