Deze merveilleux doen hun naam eer aan. Het Franse woord ‘merveilleux’ betekent namelijk geweldig of prachtig. En deze schuimgebakjes zien er feestelijk uit en ze smaken ook nog eens heerlijk. 

Merveilleux zijn vooral populair in België en Frankrijk. Je hebt daar zelfs winkels die alleen maar merveilleux verkopen in allerlei verschillende smaken en varianten. Denk bijvoorbeeld aan merveilleux met mokka, speculoos, karamel of kersen. Als je een echte fan bent van deze gebakjes, moet je daar zeker een keer naartoe. Ga je liever zelf aan de slag? Met dit merveilleux recept hoef je je huis niet uit om dit lekkers te proberen. 

Dit merveilleux recept is goed voor 10-12 stuks.

Merveilleux

Variëren met de afwerking 

In dit merveilleux recept maak ik het chocoladeschaafsel met behulp van een keukenmachine met schaaf of met de hand met een kaasschaaf. Je kunt er ook voor kiezen zelf chocolade schaafsel te maken volgens deze how-to.

In plaats van chocoladeschaafsel kun je ook bijvoorbeeld hagelslag of chocoladevlokken gebruiken. Of gebruik geroosterd (grof) kokosschaafsel of gehakte geroosterde noten voor de afwerking. 

Je kunt ook wat van de roomvulling achterhouden om de merveilleux mee te garneren. Doe deze dan in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter en spuit op elk gebakje een klein toefje. Leg tot slot een (gekonfijte) kers op ieder toefje.

Mokka merveilleux maken

Wil je zelf mokka merveilleux maken? Breng het slagroommengsel dan op smaak met 2 theelepels oplosespresso. Voor de afwerking kun je kiezen voor gehakte geroosterde hazelnoten of gehakte witte chocolade.

Merveilleux

Merveilleux bewaren

De meringues kun je heel goed enkele dagen eerder bakken en als ze afgekoeld zijn luchtdicht bewaren op kamertemperatuur. Bewaar de merveilleux na het opbouwen in de koelkast, voor maximaal 2 dagen. Net na het maken is de meringue binnenin nog helemaal knapperig. Door het vocht van de roomvulling wordt de meringue na verloop van tijd wat zachter. 

Merveilleux
Ingrediëntenlijst
 • Voor de meringue
 • 3 eiwitten
 • snuf zout
 • 100 gr fijne suiker
 • 75 gr poedersuiker
 • Voor de vulling
 • ½ vanillestokje
 • 500 ml slagroom
 • 100 gr mascarpone
 • 30 gr suiker
 • 1 zakje slagroomversteviger
 • Verder nodig
 • 200-250 gr pure chocolade
Zomerste toetjes desktop
Broodbakbol banner mobiel

Stap voor stap zelf merveilleux maken

Verwarm de oven voor op 90 °C. Teken op een stuk bakpapier cirkels met een doorsnede van 6 centimeter. Dit gaat het makkelijkst door een glas van die grootte om te trekken met een stift. Leg het bakpapier met de getekende zijde omlaag op de bakplaat.

Meringues maken

Doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg als het mengsel schuimig begint te worden geleidelijk de suiker toe. Klop door tot alle suikerkristallen opgelost zijn. Spatel tot slot de poedersuiker erdoor en doe de meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1½ centimeter. Spuit rondjes van de meringue op de getekende cirkels op het bakpapier en zorg dat deze ongeveer 1½-2 centimeter hoog worden.

Droog het schuim 2 uur in de oven. Zet daarna de oven uit, maar laat de meringues met de deur dicht in de oven staan tot ze helemaal afgekoeld zijn.

Chocoladeschaafsel maken

Maak schaafsel van de chocolade. Dit kan op meerdere manieren. Het makkelijkst is door een keukenmachine met een schaaf te gebruiken. Heb je die niet, gebruik dan een kaasschaaf of een dunschiller.

Je kunt de chocolade eventueel ook grof hakken met een mes. Dit is dan niet echt schaafsel, maar kan zeker als de andere manieren geen optie zijn of als grofgehakte stukjes je voorkeur hebben.

Roomvulling maken

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg samen met de rest van de ingrediënten voor de vulling in een kom en klop dit met een (hand) mixer met garde(s) stijf op. Doe iets minder dan de helft van het roommengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1½ centimeter.

Merveilleux maken

Spuit op de helft van de meringues een toef van de room en dek deze af met de meringues zonder room (met de platte kant naar boven). Zet ze daarna 15 minuten in de vriezer zodat de vulling iets steviger wordt.

Bestrijk de merveilleux vervolgens aan de boven- en zijkant met wat van de roomvulling en rol ze daarna door het chocoladeschaafsel.

Receptfoto’s: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Maayke 2023-03-05 10:31:56

Deze gebakjes zijn heerlijk! Hoe zou jij de Incroyable, de variant met speculoos en witte choco, maken? Die kocht ik altijd in Lille. Lijkt me super om zelf te maken.

Beantwoorden
MA
Rutger 2023-03-11 18:52:27

Die specifieke variant heb ik nog nooit geproefd, maar je kunt de speculoos als pasta of als stukjes door de room mengen.

Beantwoorden
Vera 2023-03-09 10:35:13

Heerlijk, dank je wel, Rutger!

Beantwoorden
VE

U kunt niet meer reageren.