Deze kokos blondies met een ganache van witte chocolade en geroosterde kokos als topping zijn een echte traktatie. Waar cacao een onmisbaar ingrediënt is van brownies, is dat bij blondies niet het geval. Het verschil tussen brownies en blondies is zeker niet alleen het uiterlijk, juist de smaken zijn echt anders. Blondies zijn op zichzelf al heerlijk, maar de toevoeging van kokos en witte chocolade maakt het in dit recept helemaal af!

Met dit recept tover je zelf de lekkerste kokos blondies met witte chocolade op tafel. De witte chocolade en kokos verwerk je niet alleen in het blondie beslag, maar je gebruikt deze ingrediënten ook nog als topping. Heerlijk!
Dit recept is goed voor zo’n 16 stukjes kokos blondie.
3 handige tips voor zelfgemaakte kokos blondies
- Zelf voeg ik graag een vleugje sinaasappel likeur toe aan de ganache voor wat extra smaak, maar je kunt in plaats daarvan ook 15 ml extra slagroom gebruiken.
- Voor de topping wil je mooie grote kokossnippers gebruiken. Deze vind je in de grotere supermarkten, in de natuurwinkel of bijvoorbeeld bij de notenkraam op de markt.
- Zonder topping kun je deze kokos blondies 4-5 dagen op kamertemperatuur bewaren. Met topping bewaar je de blondies in de koelkast voor 3-4 dagen. Haal ze dan minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Wil je de kokos blondies langer bewaren? Invriezen kan (met of zonder topping) voor 3 maanden.

Dit kokos blondies recept komt uit de herziene versie van mijn boek Bakbijbel. Daarin vind je 180 bakrecepten waarmee je alle klassiekers zelf kunt bakken. Deze vernieuwde editie bevat herziene en nieuwe recepten, meer variaties en extra foto’s.

Meer inspiratie
Meer blondies maken? Bekijk dan ook mijn pecan-caramel blondies en mijn blondies met witte chocolade. Maak je liever brownies? Check dan mijn ultieme brownie recept, of bekijk dit handige overzicht van al mijn brownie recepten voor brownies in allerlei andere lekkere varianten.
- Voor de blondies
- 160 gr boter
- 150 gr witte chocolade, grof gehakt
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 200 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 150 gr bloem
- 40 gr geraspte kokos
- Voor de topping
- 75 ml slagroom
- 2 tl honing
- 175 gr witte chocolade, grof gehakt
- 30 gr boter, op kamertemperatuur
- 15 ml sinaasappellikeur
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 75 gram grote (ongezoete) kokossnippers
Zelf kokos blondies maken – Stap voor stap recept
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten van de vorm met bakpapier. (Tip: check hiervoor ook mijn uitleg over een bakvorm invetten en bekleden met bakpapier.)
Doe de boter met 75 gram van de witte chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen in een andere kom de twee eieren en de eidooier met de basterdsuiker, het zout en vanille-extract met een (hand)mixer met garde(s) luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is en als een lint van de garde af loopt. Dit kost ongeveer 5 minuten.
Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige eieren tot een glad geheel. Spatel vervolgens ook de bloem en de geraspte kokos erdoor. Meng als laatste de andere helft van de gehakte witte chocolade door het beslag. Giet het beslag in de bakvorm en zet deze 25-30 minuten in de oven tot het gebak goudbruin is. Laat de blondie afkoelen in de vorm.
Doe voor de topping de slagroom en de honing in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter en de sinaasappellikeur toe en meng alles met de staafmixer tot een ganache. Laat de ganache op kamertemperatuur opstijven.
Verdeel de kokossnippers over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 6-8 minuten op 175 °C. Bestrijk de blondies met de witte-chocolade ganache en verdeel tot slot de kokossnippers hierover.
Receptfoto: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
Gerelateerd

