Wat is er nog lekkerder dan een heerlijk stuk brownie? Een brownie met gezouten karamel! Ben je ook zo’n fan van salted caramel brownies? Dan moet je dit recept eens proberen! De smeuïge brownie, gezouten karameltopping en de garnering van extra zeezout: het is een hemelse combinatie. 

Voor dit karamelbrownies recept gebruik ik mijn brownies basisrecept. Je kunt natuurlijk ook dit glutenvrije brownies recept als basis gebruiken. 

Karamel brownies

Dit karamel-zeezout brownie recept is goed voor ongeveer 16 stukken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor het browniebeslag
  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog percentage cacao; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 100 gr pecannoten
  • Voor de karamel
  • 75 ml slagroom
  • flinke snuf (zee)zout
  • 150 gr suiker
  • 2½ el water
  • 50 gr boter
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • zeezout(vlokken), om te bestrooien
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf brownies met karamel maken 

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pecannoten over de bakplaat en rooster ze 7 tot 9 minuten. Laat de noten afkoelen en hak ze grof.

Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. 

Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie of in de magnetron. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig op, in ongeveer 5 minuten met een (hand)mixer met garde(s). Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige massa tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen en voeg tot slot ⅔ van de geroosterde pecannoten toe. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten. Laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm.

Topping van gezouten karamel voor brownies maken

Doe de slagroom met het zout in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Doe intussen de suiker met het water in een andere (hoge) pan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. In het begin kan je nog wat roeren om alles goed te mengen, maar zodra het mengsel kookt mag je echt niet meer roeren. Giet als de gezouten karamel goed is de warme room erbij. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is erg heet. Roer het mengsel goed door tot een egale massa. Roer de boter erdoorheen tot deze opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat de karamel afkoelen op kamertemperatuur. Meer info over zelf karamel maken lees je hier!

Bestrijk de brownies met de afgekoelde karamel. Garneer deze tot slot met de achtergehouden geroosterde pecannoten en de zeezoutvlokken voor de perfecte brownie met karamel en zeezout. 

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Jacqueline 2021-09-19 07:17:15

Goedemorgen Rutger,
Ik mis de lijst met ingrediënten

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-09-20 07:28:36

De ingrediënten waren helaas weggevallen, maar ze staan er nu bij.

Beantwoorden
Wilma van Uunen 2021-09-19 09:48:52

Ik mis de lijst met ingrediënten! Of kijk ik niet goed?

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-09-20 07:27:07

De ingrediënten waren helaas weggevallen, maar ze staan er nu bij.

Beantwoorden
Rolanda 2021-09-19 10:23:52

Lieve dames

Ik las het volgende;

👉🏼Voor dit karamelbrownies recept gebruik ik 👉🏼mijn brownies basisrecept.

Even aanklikken misschien ?

Fijne zondag.
Geniet ervan.

Groetjes
Rolanda

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-09-20 07:26:56

De ingrediënten waren helaas weggevallen, maar ze staan er nu bij.

Beantwoorden
Jacqueline 2021-09-19 13:40:38

Zover was ik ook en dan vervolgens de topping van gezouten caramel????

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-09-20 07:26:00

De ingrediënten waren helaas weggevallen, maar ze staan er nu bij.

Beantwoorden
Mieke 2021-09-23 21:51:58

Ik heb hem gemaakt en door het goede recept perfect gelukt! Exact hetzelfde als op de afbeelding. Ik kwam alleen even in verwarring bij de karamel, omdat het zout bij de slagroom moet en er later staat dat de warme room bij de gezouten karamel moet. Het zal wel niet uitmaken, denk ik.

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-26 21:26:23

Goed om te horen. De slagroom met het zout verwarm je eerst en die warme room gebruik je later om de karamel af te blussen.

Beantwoorden
Danique 2021-10-03 14:45:39

Ik heb de brownies al eens gemaakt zonder de karamel. Nu de karamel ook gemaakt maar het wordt een dikke bonk bij mij geen idee wat er is mis gegaan. Alle recepten van jou lukken altijd bij mij maar de karamel is niet goed.
De smaak ervan is prima maar het is niet uit te smeren heel gek.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-10-03 17:15:03

Dat is vreemd. Het kan zijn dat je de karamel te lang gekookt hebt, waardoor er teveel vocht is verdampt en de karamel te stevig is geworden.

Beantwoorden
Danique 2021-10-17 08:57:18

Oké bedankt! Toch maar een suiker thermometer aanschaffen denk ik. Karamel is tot nu toe het enigste wat mislukt bij mij

Beantwoorden
DA
Sabine 2021-11-04 16:01:10

Perfect gelukt en ze waren héérlijk!

Beantwoorden
SA
Malt93 2021-12-16 09:58:37

Hoi Rutger!

Kan ik deze maken en invriezen?
Of kan in ze beter een paar dagen in de koelkast bewaren? :)

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-21 08:23:42

Beide kan!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.