Met dit recept kun je zelf superlekkere baklava maken. Als vulling heb ik gekozen voor een combinatie van pistachenoten en walnoten, maar daar kun je ook mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld enkel walnoten of pischachenoten of ga voor (een combinatie van) bijvoorbeeld pecannoten en amandelen. 

Van dit baklava recept kun je 32 stukjes snijden. Serveer de baklava als dessert met een bolletje vanille-ijs.

Baklava

Wat is baklava eigenlijk?

Baklava is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling. Na het bakken wordt dit overgoten met een suikersiroop. Het resultaat is heerlijk plakkerige baklava, die je vaak tegenkomt als dessert in Griekse en Turkse restaurants. 

De baklava ingrediënten verschillen per recept; aan zowel de vulling als de suikersiroop kunnen extra smaakmakers worden toegevoegd in de vorm van specerijen of citrusvruchten. Na verschillende keren experimenteren met verschillende ingrediënten, vind ik de versie in dit recept de lekkerste baklava! 

Baklava maken met filodeeg

Zelf filodeeg maken is heel bewerkelijk en weegt niet op tegen de kwaliteit van gekocht deeg, vandaar dat er in dit baklava recept gebruik wordt gemaakt van kant-en-klaar filodeeg. Het formaat van de vellen varieert van merk tot merk, daarom is het moeilijk om een bepaald gewicht aan te geven voor het deeg. Bij kleine deegvellen kun je eventueel meerdere vellen gebruiken om één laag te vormen. Kijk ook eens bij Turkse winkels, die verkopen vaak speciaal filodeeg in grote vellen om baklava mee te maken, dat vind ik zelf beter werken dan het diepvries filodeeg uit de supermarkt. Baklava met bladerdeeg maken gaat minder goed, dus kies liever voor filodeeg.

Hoe kan je baklava bewaren?

Baklava kun je goed bewaren. Als je het luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, blijft het zeker wel een week goed. Baklava is ook heel geschikt om in te vriezen, dat kan je doen voor 2-3 maanden.

Baklava
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 16 vellen filodeeg, ter grootte van de bakvorm (zie inleiding recept)
  • 175 gr boter, gesmolten
  • Voor de vulling
  • 100 gr pistachenoten, fijngehakt
  • 200 gr walnoten, fijngehakt
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 50 gr suiker
  • Voor de suikersiroop
  • 300 gr suiker
  • 100 gr honing
  • 200 ml water
  • 3 repen citroenschil (met de dunschiller van een citroen gesneden)
  • sap van ½ citroen
  • 2 el oranjebloesemwater, optioneel
  • Verder nodig
  • 20 gr pistachenoten, fijngehakt
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Baklava maken

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een bakvorm of braadslede van ongeveer 25×35 centimeter in met de gesmolten boter. Leg 2 lagen filodeeg in de vorm en bestrijk deze met de gesmolten boter. Plaats hier weer 2 vellen op, bestrijk ze met boter en herhaal dit tot er 8 lagen in de vorm liggen.

Laagjes maken

Meng voor de vulling de gehakte noten met de kaneel en de suiker. Verdeel het mengsel over het filodeeg en druk dit goed aan. Bedek de vulling met de overige vellen deeg, waarbij je het deeg tussen elke 2 lagen met de gesmolten boter bestrijkt. Snijd het deeg met een scherp mes in 32 stukken; in de lengte in vieren en in de breedte in acht stroken. Verdeel de overgebleven gesmolten boter met een lepel over het deeg. Bak de baklava in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar.

Suikersiroop maken

Bereid de suikersiroop tijdens het bakken van de baklava. Doe hiervoor de suiker, honing, het water en de repen citroenschil in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit op laag vuur 10-14 minuten rustig koken tot een stroperige suikersiroop. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en eventueel het oranjebloesemwater toe. Roer alles goed door en laat het afkoelen.

Baklava serveren

Verdeel zodra de baklava uit de oven komt de suikersiroop over de hete baklava. Het lijkt veel suikersiroop, maar tijdens het afkoelen wordt dit opgenomen door de baklava. Laat de baklava helemaal afkoelen voordat je deze serveert. Bestrooi de baklava voor het serveren met fijngehakte pistachenootjes.

Foto’s: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (24)
Ans Krosse 2020-04-19 12:31:55

Dit recept heb ik al meerdere keren gemaakt. Het is zo ontzettend lekker. Ik eet het meestal met de ogen dicht om zo optimaal van elke hap van dit lekkers te kunnen genieten.

Beantwoorden
AN
Melanie 2020-04-21 16:07:46

Kan je de Baklava ook invriezen? Zo’n hele schaal in m’n eentje opeten lijkt me niet zo’n goed idee. ;)

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-04-29 11:01:58

Dat kan prima!

Beantwoorden
wendy 2020-07-29 13:11:05

suiker als vulling tussen de ffilodeeg? of lees ik t fout

Beantwoorden
WE
Rutger 2020-08-02 10:07:17

De suiker meng je met de gemalen noten. De overige suiker gaat in de suikersiroop.

Beantwoorden
Ben 2020-09-26 13:44:25

Heerlijkheid!

Beantwoorden
BE
Simone 2020-11-02 18:48:27

Hallo Rutger,
Het recept klinkt echt geweldig! Inmiddels de ingrediënten in huis. Wat ik me afvraag is of je de vulling alleen na 8 lagen doet? En ondertussen om de 2 vellen gesmolten boter. Of moet je tussen de vellen nog vulling doen?

Alvast bedankt voor je reactie.
Gr, Simone

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-11-09 11:01:29

De vulling hoeft alleen maar na de 8 lagen. Één laag vulling dus.

Beantwoorden
Jessica Lacor 2020-11-09 07:10:48

Ja, na de 8 lagen alleen :)

Beantwoorden
JE
Simone 2020-11-06 18:48:51

Hoi, ik zou de baklava graag maken maar het is wel een beetje veel, kan ik het eventueel invriezen of kan ik beter het recept halveren. En hoe lang kan ik het goed houden na het bakken? Alvast bedankt en groetjes, Simône

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-11-09 10:51:41

Het blijft na het bakken lang goed, zeker een kleine week. Daarnaast is het heel geschikt om in te vriezen!

Beantwoorden
lola 2021-06-25 14:27:56

lekker hoor snel gebakken

Beantwoorden
LO
Marhenka 2021-06-30 19:14:33

Kan ik dit recept ook maken met rijstvellen? In plaats van filodeeg om zo een glutenvrije variant te maken

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-06 09:13:39

Dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik weet niet of die ook zo lekker knapperig bakken.

Beantwoorden
Maarten 2021-07-19 16:42:56

Bij mij raakt de bovenlaag wat ontzet als ik het deeg in 32 stukken snijd. Heb je daar nog een tip voor? Ik gebruik mn scherpste vleesmes.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-21 13:50:45

Dat vind ik een lastige. Je kunt het deeg wat extra aandrukken voordat je het gaat snijden en wellicht beter een gekarteld mes gebruiken.

Beantwoorden
Ben 2021-07-29 18:14:01

Ik heb deze baklava al een paar keer gemaakt, het is echt heerlijk.

Wel even een noob vraag: de hoeveelheden die bij de pistachenoten staat: is dat voor gepelde of ongepelde noten?
Ik heb altijd ongepeld aangehouden en dat gaat goed, maar ik blijf twijfelen :-)

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-08-03 15:04:12

Het is voor ongepelde noten :)

Beantwoorden
Stephanie 2021-08-08 14:43:17

Veel te veel citroen in dit recept. Overheerst te zeer. Denk dat je alleen met de schil al goed zit zonder het sap.

Beantwoorden
ST
Rutger 2021-08-09 11:28:24

Jammer om te horen, smaken verschillen, maar zelf vind ik de citroensmaak erg meevallen.

Beantwoorden
Alinda 2021-09-17 08:53:22

Wat een goed baklava recept, super om te maken.Ik heb alleen een vraag de bovenste lagen van de baklava liggen er was losjes op.Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?

Beantwoorden
AL
Rutger 2021-09-20 07:39:29

Door het overgieten met de suikersiroop plakken de laagjes weer aan elkaar vast, daar kun je verder weinig aan doen.

Beantwoorden
Cristina 2021-10-22 11:19:36

Heerlijk en simple om te maken!!!! Dank je wel Rutger voor het heerlijke recept. Het enige dat ik wat veranderd heb is wat minder suiker in de siroop en gehakte nootjes. Het is echt een zoet maar een fantastisch gerecht.

Beantwoorden
CR
nootje 2021-10-27 08:38:30

En welke filodeeg van de ah is goed, want daar stat afmeting 40x30 bij

Beantwoorden
NO
Rutger 2021-11-01 09:39:21

Het beste filodeeg voor baklava koop je bij de Turkse supermarkt, daar ligt het in de koeling.

Beantwoorden
Coenraad 2022-01-05 13:05:35

Hoelang laat je de siroop in het deeg trekken ongeveer?

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-01-11 09:54:56

Tot de baklava is afgekoeld.

Beantwoorden
Jarno 2022-01-15 15:55:31

Hoi, we hebben dit recept exact nagemaakt. Maar bij ons veel te veel boter smaak.. hoe kan dit? Wat gaat er mis... elke 2 lagen boter en bovenste laag ook. Is 175 gr. Misschien te veel?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-01-17 08:08:58

De hoeveelheid klopt wel, maar als je het teveel botersmaak vindt, dan kun je de volgende keer wat minder gebruiken.

Beantwoorden
valentina 2022-01-18 09:56:19

hoi,ik deed precies het zelfde maar het kwam een beetje zoetig uit

Beantwoorden
VA
Jolanda 2022-02-28 11:04:59

Baklava voor suikerpatiënt???? Kan dat ook met zoetstof

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-03-01 09:09:15

Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Rish 2022-03-02 06:10:12

Gebruik je hierbij gezouten on ongezouten pistachenoten?

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-03-07 15:30:28

Ik gebruik hier ongezouten en ongebrande pecannoten.

Beantwoorden
Celine 2022-05-04 16:48:57

Hoe lang en hoe kan ik dit het beste bewaren?

Beantwoorden
CE
Rutger 2022-05-08 19:42:20

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur kan prima. Hoe lang exact weet ik niet.

Beantwoorden
Renee 2022-05-10 14:24:01

Ik heb dit recept geprobeerd, maar door de suikersiroop werd het één grote stoeptegel en plakte alles aan elkaar. Heb ik dan de suikersiroop te lang laten koken?

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-05-16 14:33:13

Zo klinkt het wel ja. Dan is er teveel water verdampt waardoor de baklava te hard werd.

Beantwoorden
Yvonne 2022-07-20 11:37:26

Kun je t citroensap en t oranje bloesemwatwr ook meteen meekoken… ?

Beantwoorden
YV
Rutger 2022-07-25 15:32:22

Het kan, maar lekkerder is om het aan het eind toe te voegen. Dan blijft de smaak beter intact.

Beantwoorden
Claartje 2022-08-12 09:42:03

Hoi, mijn bovenkant is best wel hard hoort dat?

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-08-18 13:39:35

Na het overgieten met de siroop wordt dat als het goed is iets minder.

Beantwoorden
Annebet 2022-08-26 21:59:16

Ik heb dit recept gemaakt het is heerlijk, wel wat kleine aanpassingen gemaakt omdat ik diabetes heb, maar goed gelukt, ik laat volgende keer wel de oranjebloesem weg. Ik heb xilitol suiker gebruikt en magarine ipv roomboter en suiker. Daar paste de oranjebloesem niet bij, ik zou ook de citroen op eigen smaak toevoegen,als je het met zoetstof maakt.Van de walnoten had ik niet genoeg,ik had nog pecannoten staan, ging ook prima, het word ook minder stroperig maar prima te doen!

Beantwoorden
AN

U kunt niet meer reageren.