Ingrediëntenlijst
  • Voor de honingsiroop
  • 250 gr vloeibare honing
  • 100 ml water
  • Voor de amandelrolletjes
  • 200 gr gemalen amandelen
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 14 vellen filodeeg
  • 65 gr boter, gesmolten

Deze amandelrolletjes lijken qua smaak op baklava, maar toch zijn ze net anders. Het recept voor deze heerlijke filodeeg rolletjes met amandelen komt uit het boek Arabesque van Claudia Roden. In dit boek deelt Claudia recepten uit de keukens van Marokko, Turkije en Libanon.

Deze verrukkelijke rolletjes, ‘bruidsvingers’ genaamd, spelen al een rol in middeleeuwse Arabische geschriften die in Bagdad zijn gevonden. Ze werden gefrituurd, met siroop besprenkeld en met gehakte pistachenoten bestrooid. In Marokko worden ze van warka of brickdeeg gemaakt en gefrituurd. Claudia maakt ze liever van filodeeg en bakt ze in de oven.

Bereiding: Amandelrolletjes van filodeeg

Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Breng voor de siroop de honing en het water in een pan tegen de kook aan en laat dit een paar minuten sudderen. Laat de siroop afkoelen.

Meng de gemalen amandelen met de suiker, de kaneel en het oranjebloesemwater. Open het pak filodeeg pas vlak voor je aan de slag gaat. Laat de deegvelletjes op een stapeltje liggen, zodat ze niet uitdrogen. Bestrijk het bovenste vel dun met gesmolten boter.

Schep 2-2½  eetlepel van het amandelmengsel aan een korte kant van het deegvel en vorm er op ongeveer 2 centimeter van randen een dunne streep van. Rol het vel op tot een dikke sigaar. Vouw de uiteinden op ongeveer een derde van de rol naar binnen om de vulling in te sluiten. Vul zo alle vellen filodeeg met het amandelmengsel.

Leg de rolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met gesmolten boter. Bak de amandelrolletjes ongeveer 30 minuten, tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Wentel elk nog warme rolletje door de suikersiroop en leg ze op een bord. Serveer de filodeeg rolletjes koud en overgiet ze met de overgebleven siroop.

Arabesque Claudia Roden

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Rachel Kromdijk 2020-02-21 10:17:20

Ze zien er echt mega lekker uit!

Beantwoorden
RA