Madeleines zijn Franse cakejes die gebakken worden in een speciale madeleinevorm, waardoor de onderkant van het cakeje de vorm van een schelp krijgt. Deze zomerse madeleines zijn op smaak gebracht met limoen en verse frambozen. Na het bakken worden ze ook nog besprenkeld met limoenglazuur, wat ze extra lekker en mooi maakt. In plaats van limoensap kun je ook gepureerde en gezeefde frambozen gebruiken om het glazuur van te maken. Zo krijg je een prachtige roze frambozenglazuur. Doordat de frambozen in dit madeleine recept vochtig zijn kunnen deze cakejes minder lang bewaard worden; het lekkerst zijn ze op de dag van het bakken of de dag erna.
- Voor het beslag
- 3 eieren
- ¼ tl zout
- 150 gr fijne suiker
- 1 el honing
- 2 limoenen, rasp
- 150 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 130 gr boter, gesmolten
- 125 gr frambozen
- Voor het glazuur
- 125 gr poedersuiker
- 1 à 2 limoenen, sap
- Verder nodig
- boter, om mee in te vetten
Zomerse madeleines met framboos en limoen
Klop de eieren, het zout, de suiker, de honing en de limoenrasp enkele minuten op tot een romig geheel. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het eimengsel. Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag. Laat de kom afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de madeleinevormpjes goed in met boter.
Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Plaats in ieder vormpje een framboos in het midden en bak de madeleines in 9 tot 13 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de madeleines uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.
Meng voor het glazuur de poedersuiker met zoveel limoensap tot een licht lopend glazuur. Spuit met behulp van een cornetje of spuitzak lijntjes glazuur op de madeleines en laat deze drogen.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Zou het veel verschil maken wanneer ik citroen- ipv limoensap gebruik? Ik heb nl nog veel citroenen in huis.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.