Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocolade ganache
  • 160 ml slagroom
  • 40 gr honing
  • 175 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao), grof gehakt
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • 300 gr pure chocolade
  • 200 gr cacaopoeder
  • of 200 gr geroosterde hazelnoten, grof gehakt

Wil je zelf chocolade truffels maken? Met dit recept maak je zelf de lekkerste chocolade truffels! Afgelopen maand schreef ik voor Delicious. magazine een artikel over het maken van slagroomtruffels, met een heerlijke romige slagroomvulling. Wil je die ook zelf maken? Check dan hier mijn slagroomtruffel recept! In dit truffelrecept maak ik truffels met een vulling van ganache. Het leuke daarvan is dat je er volop mee kunt variëren. In plaats van cacaopoeder of gehakte hazelnoten, zoals ik op de foto heb gebruikt, kun je de ganache ook bedekken met een laagje hagelslag, kokosschaafsel of andere gehakte en geroosterde noten. Met de vulling zelf kun je ook variëren. Voeg bijvoorbeeld 1 eetlepel likeur toe aan de vulling om deze extra smaak te geven. Gebruik in dat geval 145 milliliter slagroom in plaats van 160 milliliter. De chocolade ganache kun je ook op smaak brengen met bijvoorbeeld sinaasappelrasp, vanillemerg of door specerijen te laten trekken in de warme room. En natuurlijk kun je ook melk- of witte chocolade gebruiken om de vulling in te dopen. Gebruik dus voor de truffel chocolade die jij het lekkerst vindt! Met dit chocolade truffels recept maak je er ongeveer 25 stuks. 

Chocolade truffels maken

Chocolade truffels maken

Doe de slagroom met de honing in een steelpan en breng deze al roerend aan de kook. Doe de gehakte chocolade in een kom en giet daar het kokende roommengsel over. Roer het door zodat de chocolade smelt. Voeg de boter toe en roer deze door het mengsel. Om een mooie gladde ganache te krijgen kun je het mengsel nog kort mengen met een staafmixer. Dek de ganache vervolgens af met plasticfolie en laat het opstijven op kamertemperatuur.

Bekleed een bakplaat of snijplank met bakpapier. Doe de ganache in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 15 millimeter en spuit daarmee bolletjes op het bakpapier. Zet deze vervolgens in de koelkast om stevig te laten worden.

Tempereer de pure chocolade. Dit kun je doen met de tableermethode of met de snellere methode in de magnetron. Leg de bolletjes ganache één voor één op een vork en dompel ze in de chocolade. Klop het teveel aan chocolade er voorzichtig van af en laat de bolletjes daarna vallen in het cacaopoeder of de hazelnootstukjes. Rol de truffels daar doorheen en wacht tot de chocolade stevig is geworden. Bewaar de chocolade truffels luchtdicht verpakt in de koelkast. De truffels zijn het lekkerst op kamertemperatuur, haal ze dus minimaal 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)