Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 gr suiker
  • 2 citroenen, rasp
  • 125 ml citroensap (van ongeveer 3 citroenen)
  • 2 eieren
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Het afgelopen jaar heeft Rebecca uit Veldhoven mijn hele Bakbijbel doorgebakken. Met meer dan 175 recepten was het echt doorbakken geblazen voor Rebecca. Als er af en toe een week was waarin ze minder of niet kon bakken, betekende dat in het weekend 3 of 4 recepten op 1 dag maken.  Wellicht heb je daar af en toe al iets van voorbij zien komen, ze deelde namelijk al haar bakavonturen op haar eigen blog. In dit laatste artikel lees je hoe zij het jaar ervaren heeft en wat haar hoogte- en dieptepunten waren.

Frisse citroen macarons - recept

Ik vind het echt heel tof dat Rebecca mijn Bakbijbel heeft uitgekozen om helemaal uit te bakken. Toen ik het hoorde moest ik gelijk aan Julie & Julia denken. Echt heel bijzonder! Om haar bakjaar af te sluiten zijn we een middag samen aan de bak gegaan, met een recept dat zij één van de lastigste vond: macarons. Dit koekje is heel delicaat en een kleine verandering in de bereiding ervan kan zorgen voor een hele andere uitkomst. Zelf was ik toevallig ook aan het experimenteren met een nieuwe citroenvulling voor macarons, dus die konden we ook gelijk uitproberen. Het was een gezellige bakmiddag met heerlijke citroenmacarons als resultaat!

Frisse citroen macarons - recept

Online cursus macarons bakken!

Wil jij zelf de mooiste en lekkerste macarons bakken? In de online cursus die ik bij Delicious academy geef leer ik je er alles over! Ik laat je stap voor stap zien hoe je macaronbeslag maakt en daar vervolgens macaronschelpen mee bakt. En omdat er nog wel eens iets fout gaat bij macarons, ga ik in op de meest voorkomende problemen bij macarons. Je leert verschillende afwerkingen voor de macaronschelpen en uiteraard geef ik je ook verschillende vullingen: van frisse citroen tot sticky caramel, van chocolade tot pistache! Na deze online cursus hoef je niet meer naar Frankrijk voor de lekkerste macarons, die maak je lekker zelf. Je kunt je hier aanmelden voor de macaroncursus! Na aanmelden is de macaroncursus een jaar beschikbaar.

Frisse citroen macarons - recept

Citroen macarons maken

Bereid de macaronschelpen volgens dit recept en gebruik daarbij gele kleurstof.

Week voor de vulling de gelatineblaadjes in koud water. Doe de helft van de suiker, de citroenrasp en het citroensap in een steelpan en breng dit aan de kook. Klop intussen de eieren met de rest van de suiker in een kom los. Giet – als het citroensap kookt – de helft van het warme sap bij de eieren. Roer dit goed door en schenk het daarna terug bij de rest van het sap in de pan. Breng alles al roerend aan de kook en laat het 2-3 minuten op laag vuur doorkoken. Haal de pan van het vuur en giet het citroenmengsel door een fijne zeef. Knijp de geweekte gelatine uit en los deze op in het warme mengsel. Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze door de citroenvulling. Meng het geheel met een staafmixer tot een gladde crème. Dek de citroencrème af met plasticfolie en laat het enkele uren opstijven in de koelkast.

Klop de opgesteven citroenvulling luchtig op met een mixer. Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en vul de macarons daarmee. Bewaar de gevulde macarons tot vier dagen in de koelkast in een goed afgesloten bakje of vries ze in. Haal de macarons een halfuur voor gebruik uit de koelkast.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (12)
Loren 2019-06-30 09:30:47

Wat leuk! Met Kerst heeft onze dochter (toen 15 jaar) jouw bakboek gekregen en die wil ook alles bakken wat er in staat. Maar niet binnen een bepaald tijdslimiet. We smullen regelmatig van haar lekkers! Zelfs de mislukte koekjes zijn vaak nog erg lekker. ;-)

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-07-05 10:51:07

Heel erg leuk om te horen! Geniet van alle baksels!

Beantwoorden
Natasja 2019-06-30 14:35:27

Hoi! Wat zien de macarons er mooi en lekker uit!! Mag ik vragen welke kleurstof jullie gebruikt hebben om ze zo mooi geel te maken? Mijn macarons lukken namelijk prima alleen de gele mislukken steeds :-). Ik denk dat het aan de kleurstof ligt. Ben daarom dus erg benieuwd welke jullie gebruikt hebben! Alvast bedankt!

Beantwoorden
NA
Rutger 2019-07-05 10:50:49

Hoi. Ik heb deze kleurstof gebruikt: https://www.meilleurduchef.com/fr/achat/patisserie/ingredients/colorant-alimentaire/aro-colorant-poudre-jaune.html Let er goed op dat je kleurstof wateroplosbaar is en niet vetoplosbaar.

Beantwoorden
Jerry 2019-07-01 09:17:55

Benieuwd wel boek ze nu gaat volgen? Volg haar blog, the baking challenge

Beantwoorden
JE
Marjolein 2019-07-14 12:21:01

Wat een overheerlijke frisse vulling Rutger! Die ga ik vaak gebruiken.

Beantwoorden
MA
Marja 2019-07-16 17:41:49

Hoi Rutger,
Je had me geen groter plezier kunnen doen dan deze citroen macarons. Ik ben dol op alles met citroen en wat mezelf betreft....het mag best flink zuur zijn! Heeeeerlijk, echt waar. Dus heel erg bedankt voor dit recept Rutger.
Tot een volgende keer en hartelijke groetjes. ( En nee, ik ga er niet zuur van kijken. Ook drink ik even makkelijk een slok azijn als dat zo uitkomt. Lekker! )

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-07-21 14:31:17

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Joyce 2019-08-17 15:47:58

Hoi
De vulling is bij mij te dun. Wat kan ik hieraan doen?
Groetjes Joyce

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-08-18 14:33:19

Heb je het lang genoeg laten koken? De gelatine juist verwerkt en het mengsel in de koelkast laten opstijven?

Beantwoorden
Martine 2020-12-20 11:50:55

Dat ziet er heerlijk uit! Ik wil proberen hiervan een variant te maken met limoen en basilicum. Heb jij tips om de basilicumsmaak goed in de vulling te krijgen?

Beantwoorden
MA
Martine 2020-12-26 22:16:54

Ik heb ze inmiddels gemaakt: bovenstaand recept, maar dan met groene ipv gele kleurstof, limoen ipv citroen en gelijk met de gelatine een heel bakje fijngesneden basilicumblaadjes door de vulling. De basilicum was daarmee heel goed te proeven, en ook nog het lekker frisse van de limoen.

Beantwoorden
MA
De Smeytere Kelly 2021-07-16 21:16:50

Hey een vraagje ik heb voor de eerste keer macarons gemaakt. Ze waren goed gelukt en waren zeer lekker. Ik heb mijn poederkleurstof toegevoegd aan mijn deeg. Na het bakken was het wat mat van kleur en niet glanzend. Aan wat zou dit kunnen liggen? Moet ik mijn kleurstof eerst oplossen in iets of ligt het aan het merk van de kleurstof?

Gr kelly

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-07-21 14:03:53

Je hoeft de kleurstof niet eerst op te lossen. Het is normaal dat de macarons iets matter zijn, wellicht helpt het om wat meer kleurstof te gebruiken.

Beantwoorden
Greetje 2022-03-07 21:35:24

Rutger, kan je deze macaron (met vulling) ook invriezen?

Beantwoorden
GR
Rutger 2022-03-13 12:54:32

Jazeker

Beantwoorden
Jeannette 2022-04-19 14:39:10

Hoi hoi, waarom blijven de macarons aan het bakpapier kleven?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-04-21 09:40:28

Heb je ze helemaal laten afkoelen na het bakken? Zo ja, dan hebben ze waarschijnlijk niet lang genoeg gebakken.

Beantwoorden
Liza 2022-05-26 11:41:15

Hallo Rutger,

Heb deze vulling geprobeerd en is heerlijk!!
Dank je wel hiervoor.

Nog wel een vraagje: Hoelang is alleen de vulling houdbaar in koelkast en vriezer?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-05-29 21:07:13

In de koelkast zo'n 5-6 dagen. In de vriezer enkele maanden.

Beantwoorden
Marieke 2022-05-31 22:05:01

Hoi Rutger,
Het recept voor de vulling klinkt heerlijk! Heb je een goede tip voor mij om de gelatine te vervangen? Rundergelatine is alleen per kilo te koop, en agar agar is ook nog wel eens een uitdaging qua verhouding en smaak.
Heb je hier ervaring mee?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-06-06 09:29:26

Hoi. Ik heb daar helaas te weinig ervaring mee om nu een goed advies te kunnen geven.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.