Halva is een zoete lekkernij die zijn naam eer aandoet. Halva betekent namelijk ‘zoet’ in het Arabisch. Ben je ook fan van deze lekkernij of wil je dit suikergoed eens proberen? Met dit recept kun je zelf halva maken! Er bestaan verschillende versies van deze specialiteit. De versie die ik in dit halva recept maak, is op basis van sesampasta (tahin) en het is een van de bekendste versies.
Van deze halva kun je 20-25 plakjes snijden.

Wat is halva?
Halva is een traditioneel, zoet Arabisch gerecht. Het is niet echt gebak, maar meer een suikergoed of snoepgoed. De exacte oorsprong van halva is niet bekend, maar we weten wel dat de lekkernij al vele eeuwen oud is. Sommige bronnen zeggen dat halva is ontstaan in het Perzische Rijk. Ook doen verhalen de ronde dat halva al vele eeuwen of zelfs millennia voor Christus ontdekt is in Byzantium (nu Istanbul). Waar halva ook vandaan komt, vandaag de dag is deze zoetigheid nog steeds geliefd in het Midden-Oosten, maar ook in andere landen zoals Griekenland, Turkije en India.
Naast de versie met tahin die ik in dit recept maak, zijn er ook versies op basis van griesmeel. Denk bijvoorbeeld aan de variant uit Griekenland.

Zelf halva maken
Deze halva is relatief simpel om te maken, maar je hebt er wel een suikerthermometer voor nodig, omdat het belangrijk is dat de suikersiroop tot de juiste temperatuur wordt gekookt. Het is mooi om te zien hoe de tahin na het toevoegen van de hete suikersiroop binnen enkele seconden verandert van structuur en een heerlijke halva wordt. In dit recept heb ik pistachenoten toegevoegd, maar die kun je ook achterwege laten of vervangen door andere noten of zaden.
Tahin als basis
De basis van dit halva recept is tahin. Tahin is eigenlijk niets anders dat fijngemalen sesamzaad. Het sesamzaad wordt fijngemalen tot een smeuïge pasta. Het wordt daarom ook wel sesampasta of tahini genoemd. Er is lichte tahin (gemaakt van ongeroosterde witte sesamzaadjes) en donkere tahin (gemaakt van geroosterd sesamzaad). Voor dit recept gebruik ik de lichte sesampasta. Tahin kun je kopen in de (grotere) supermarkt en in Midden-Oosterse supermarkten.

Halva bewaren
Heb je zelf halva gemaakt en wil je dit bewaren? Zorg dat je de halve luchtdicht verpakt en bewaar de zoete lekkernij op kamertemperatuur. Je kunt het dan prima enkele weken tot een maand bewaren.
- Voor de halva
- 100 gr pistachenoten
- 275 gr lichte tahin
- 1tl vanille-extract
- snuf zout
- 250 gr suiker
- 50 ml water
- Verder nodig
- zonnebloemolie, om in te vetten
Halve recept – stap voor stap
Verwarm de oven voor op 150 °C. Spreid de pistachenoten uit over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-13 minuten. Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
Vet een cakevorm van 25 centimeter in met de olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de tahin met het vanille-extract en het zout in een kom en roer dit door elkaar. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Meet de temperatuur met een suikerthermometer en kook de siroop tot 121 °C.
Giet de hete siroop bij de tahin en meng dit met een spatel. Meng het niet te lang, binnen een minuut wordt de massa dikker en zie je dat het loslaat van de kom. Meng je langer door, dan wordt de halva te korrelig en droog. Meng dus niet langer dan 1 minuut! Voeg tijdens het mengen de helft van de pistachenoten toe. Schep het mengsel in de vorm en druk het gelijkmatig glad. Verdeel de overige pistachenoten over de halva en druk deze iets aan. Laat de halva minimaal 24 uur uitharden op kamertemperatuur.
Haal de halva met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd ‘m in plakken.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Kan ik hiervoor ook een restant bolletje ontbijtgranen voor gebruiken.
De notenmix variant.


Kan ik ook glucosestroop gebruiken in dit recept? En zo ja, hoe vervang ik dat dan? Bedankt alvast!
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.