Friandises zijn kleine zoete hapjes, die je over het algemeen na het diner bij de koffie of thee serveert. Je kunt ze vergelijken met petit-fours. Voor deze friandises heb ik kleine sloffenbodempjes met een toefje spijs gebakken en die afgetopt met een no-baked cheesecake mengsel. In dit geval heb ik ze afgemaakt met een framboos, maar je kunt natuurlijk ook andere vruchten gebruiken. Met dit recept maak je 30-40 cheesecake hapjes.

Cheesecake friandises met frambozen – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 125 gr bloem
  • 90 gr boter
  • 90 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ½ eidooier
  • 1¼ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • ½ tl vanille-extract
  • Voor de cheesecake
  • 200 ml slagroom
  • 60 gr witte basterdsuiker
  • ½ citroen, rasp
  • 200 gr roomkaas
  • 1 zakje slagroomversteviger
  • Verder nodig
  • 100 gr amandelspijs
  • ¼-½ ei, losgeklopt
  • boter, om in te vetten
  • bloem, voor het werkblad
  • 30-40 frambozen
  • poedersuiker, om te bestuiven
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Cheesecake friandises met frambozen

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een bal van kunt maken. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een tray voor mini-cupcakes goed in met boter. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 6 millimeter en steek hier 30-40 rondjes uit ter grootte van de bodem van de vormpjes.

Meng het spijs met zoveel ei tot het goed spuitbaar is en doe dit in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Spuit op ieder deegplakje een klein toefje spijs in het midden. Bak de bodempjes in 14-18 minuten gaar. Plaats direct als de vorm uit de oven komt een met bakpapier beklede (bak)plaat op de vorm. Draai de vorm met plaat en al in één snelle beweging om en zet deze met een klap op het werkblad. Als het goed is zijn alle bodempjes nu los uit de vorm; soms moet je een paar even helpen met een lepel. Laat ze afkoelen op een rooster.

Klop voor de cheesecake topping de slagroom met de suiker stijf op. Voeg de roomkaas, de citroenrasp en de slagroomversteviger toe en klop het mengsel nog enkele minuten door. Doe het cheesecakemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit op ieder bodempje een toef van het mengsel. Garneer deze met een framboos en bestuif de friandises voor het serveren met poedersuiker.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (15)
Lisa 2019-08-04 15:18:14

Hoi Rutger,

Ik ben zeer benieuwd naar welke vormpjes je hiervoor hebt gebruikt. En anders iig de maat van de vormpjes. Ze zien er heerlijk uit en zouden perfect zijn voor een high tea binnenkort.

Ik hoor graag van je.

Lisa

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-08-05 14:07:39

Je kunt het in mini cupcakevormpjes bakken, maar zelf heb ik deze gebruikt: https://www.bouwhuis.com/siliconflex-petit-fours-diameter-40-h20mm-15

Beantwoorden
Lisa 2019-08-05 17:54:03

Hartelijk dank voor je snelle antwoord!

Beantwoorden
LI
Albert 2019-08-04 23:01:36

Ga ze deze week maken. Heb vandaag net toevallig in Sleen een mini muffin bakvorm gekocht. Maar ik denk dat iker kersen op doe. Daar ook gekocht en diezijn heerlijk.

Beantwoorden
AL
Rutger 2019-08-05 14:05:49

Dat is ook heerlijk met kersen! Geniet er van!

Beantwoorden
Loes Aalders 2019-08-07 13:59:23

Hoe lang kun je het cheesecake beslag bewaren? Wil de deegcupjes bakken en op verschillende momenten (dagen) dan vullen zodat het deeg niet slap wordt.

Beantwoorden
LO
Rutger 2019-08-13 21:15:35

Het cheesecakebeslag verliest op den duur wel zijn luchtigheid. Als je de mogelijkheid hebt zou ik ze zo vers mogelijk opspuiten.

Beantwoorden
Lea 2019-08-07 15:53:15

Hi Rutger,

Het is de tweede keer dat ik iets met sloffendeeg gemaakt heb, maar bij mij rijst het deeg niet in de oven. Wat zou ik fout gedaan kunnen hebben?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-08-13 21:14:54

Dat is gek. Er zit een behoorlijke hoeveelheid bakpoeder in, dus het deeg zou wel moeten rijzen. Was het bakpoeder nog goed houdbaar? En niet te lang open gestaan? En heb je het deeg slechts kort gekneed? Te lang kneden kan er ook voor zorgen dat het minder goed rijst tijdens het bakken.

Beantwoorden
Dora 2019-08-10 19:05:36

Ja hier heb ik ook last van. Ze bleven bij mij erg plat en niet zo mooi hoog als op de foto. Te weinig bakpoeder misschien?

Beantwoorden
DO
Rutger 2019-08-13 21:09:31

Het kan ook zijn dat je het deeg te lang gekneed hebt.

Beantwoorden
Daniëlle van Aalst 2019-08-12 20:25:34

Geweldig recept dit! Heb dit voor mijn verjaardag gemaakt en het was een grote hit!

Beantwoorden
DA
José 2019-08-16 08:13:29

Hoe lang kun je de bodempjes bewaren, dus zonder cheesecake-mengsel?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-08-18 14:34:10

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zeker 3-4 dagen, in de vriezer met gemak enkele weken.

Beantwoorden
Elly 2019-12-18 12:14:49

Super recept, dank je Rutger.
Heb 48 friandise kunnen maken met 1 receptje.

Beantwoorden
EL
Laura 2020-11-12 22:01:00

Ha Rutger,

Bedankt voor je altijd heerlijke recepten.
Mijn man heeft een glutenallergie dus ik heb een glutenvrije variant proberen te maken. Ik heb de bloem vervagen voor glutenvrij zelfrijzend bakmeel. Echter zijn de bodempjes niet echt stevig. Heb jij een tip voor een glutenvrij alternatief? Wat kan ik het beste gebruiken ter vervanging van de bloem?

Groetjes Laura

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-11-16 08:42:48

Hoi. Dit recept heb ik nog niet glutenvrij geprobeerd. Ik zou in plaats van glutenvrij zelfrijzend bakmeel een gewone glutenvrije bloemmix gebruiken en dan wel het bakpoeder toevoegen.

Beantwoorden
lotte 2020-12-14 15:22:38

Hallo Rutger,
Ik heb de bodempjes zonet gemaakt, klopt het dat ze bros en krokant zijn als een koekje?
Of heb ik ze dan te hard gebakken?

Groet, Lotte

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-20 09:28:18

Ze zijn na het bakken redelijk stevig, maar net niet zo krokant als een koekje. Heb je hete lucht gebruikt? Dat maakt ze knapperiger.

Beantwoorden
lotte 2020-12-23 17:40:23

Hoi Rutger,
Super bedankt voor je reactie! Ik denk inderdaad wel dat dat het geweest is.
Maar wanneer gebruik je de heteluchtstand wel?
Is boven en onderwarmte in jouw recepten het uitgangspunt?

Fijne feestdagen,
Groet, Lotte

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-30 10:28:02

Hoi! Als je iets extra knapperig/droog of bros wilt krijgen is de heteluchtstand fijn. Dan benoem ik het ook in mijn recept. Verder ga ik altijd uit van onder- en bovenwarmte uit.

Beantwoorden
Iris 2021-08-13 09:44:00

Hey, als je andere afmetingen gebruikt, hoe weet je wanneer je slofbodem met spijs klaar is?

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-08-16 14:47:21

Goed kijken naar de kleur van het deeg en een keer proefbakken.

Beantwoorden
Annemieke 2021-11-16 07:44:49

Hoelang kan ik ze bewaren? Eigenlijk: kan ik ze ‘s avonds maken en dan de volgende middag/avond serveren?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-16 12:41:06

Dat kan prima. Bewaar ze dan wel in de koelkast.

Beantwoorden
Hélène 2021-12-01 22:16:19

Wat voor vormpjes worden hiervoor gebruikt.

Beantwoorden
Rutger 2021-12-08 22:48:43

deze https://www.bouwhuis.com/siliconflex-petit-fours-diameter-40-h20mm-15

Beantwoorden
Alinda 2022-02-09 22:32:45

Hoi Rutger, ik heb deze gemaakt voor een high tea. Ik heb ze gebakken in een mini cupcake vorm. De eerste lading 14 minuten gebakken, maar toen waren ze best hard. De 2e lading heter en kort gebakken. 9-10 minuten op 200 graden. Ze rezen toen veel beter en waren ook veel zachter!
Bedankt voor het recept!

Beantwoorden
AL
Geertje 2022-05-30 16:27:03

als ik er 15 wil maken, kan ik dit recept dan delen door 2, of heb ik dan te veel beslag etc? Dit recept is voor 30 tot 40 stuks dus ik weet het niet zo goed.. :)

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-06-06 09:33:48

Hoi. Dat kan prima.

Beantwoorden
Nel 2022-09-12 13:01:55

Gemaakt en te lekker! Alleen bleef m’n cheese cake topping erg zacht.. daarom een extra zakje klop fix erdoor geroerd. Hoe zou het kunnen komen dat het zo zacht bleef?

Beantwoorden
NE
Rutger 2022-09-14 19:24:39

Waren de slagroom en de roomkaas koud genoeg. Het is lastiger om het mengsel goed stevig te krijgen als het te warm wordt.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.