Met dit flammkuchen recept bak je zelf de allerlekkerste flammkuchen! Dit gerecht komt oorspronkelijk uit de Elzas, maar je komt het gerecht tegenwoordig steeds vaker op de Nederlandse menukaart tegen. De bodem van flammkuchen is nog iets dunner dan die van een pizza en daardoor nog knapperiger. Voor de topping hoef je niet moeilijk te doen: de originele versie is slechts belegd met crème fraîche, ui en spek.

flammkuchen deeg

Met de topping van je zelfgebakken flammkuchen kun je verder volop variëren. Het is eigenlijk net als bij een pizza, je kunt er alle kanten mee op. Enkele belegsuggesties vind je onder andere in dit artikel en in dit artikel heb ik er kleine hartige hapjes van gemaakt.

flammkuchendeeg
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 4 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 280 ml water, lauwwarm
  • 3 el olijfolie
Broodbakbol banner desktop

Flammkuchendeeg maken

Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met je handen of met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1½-2  uur rijzen.

De flammkuchen bakken

Verwarm de oven, bij voorkeur met pizzasteen, voor op 250 ⁰C.

Verdeel het deeg in vieren en rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad tot een ovale lap van niet veel dikker dan 2 tot 3 millimeter. Leg ze op een stuk bakpapier. Bestrijk de deegbodems dun met crème fraiche en beleg ze met een vulling naar keuze. Schuif de flammkuchen met bakpapier en al op de hete pizzasteen (of op een hete voorverwarmde bakplaat) en bak ze in 10 tot 15 minuten knapperig. Serveer ze direct.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Gemma 2019-03-27 11:42:37

Hoi Rutger

Kan je deze flammkuchen ook invriezen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-04-08 07:32:49

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Ellen van Schaik 2021-01-14 12:38:02

Welk type bloem is hier het meest geschikt voor, Rutger?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-18 09:13:21

Patentbloem werkt hier prima voor!

Beantwoorden
f.uiterwijk@kpnplanet.nl 2021-10-16 19:35:32

Hé Rutger ik had flammenkuchen met crème fraiche gesmeerd en ook de spek en kaas erover!
Oven voorverwarmd 230 Gr ongeveer 15 min.
Maar was niet erg knapperig, volgende keer zal ik het er langer in doen.
Of heb jij een ander idee.
Deeg gekocht in de winkel kant en klaar.
Maar hij was even goed wel lekker hoor?
Bedankt voor recept 👍

Beantwoorden
F.
Rutger 2021-10-18 08:22:27

Hoi. Je kunt de bakplaat extra laag in de oven plaatsten, zodat de flammkuchen veel warmte van onderen krijgt.

Beantwoorden
Lieske 2021-11-08 11:00:35

Beste Rutger, Ik heb nu een aantal keren flammkuchen gemaakt met zelfgemaakt deeg. Ze worden steeds beter , maar de bodem blijft wat slap. Wat is beter: boven/onderwarmte of hetelucht evt met extra onderwarmte ? Geeft een pizzasteen een beter resultaat? En dus zo laag mogelijk in de oven? En invriezen: ongebakken of licht voorgebakken?Hart groet Lieske

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-10 08:08:47

Hi! Een pizzasteen werkt heel goed. Verder gebruik ik altijd onder- en bovenwarmte en dan de flammkuchen laag in de oven, zodat het veel warmte van onderen krijgt. Met het invriezen heb ik geen ervaring, maar ik zou ze voorgebakken invriezen.

Beantwoorden
Degreef 2022-07-19 11:46:57

Inderdaad,ik heb jaren gewerkt op wijnfeesten in de Elzas en de flammkuchen worden VOORGEBAKKEN ingevroren en dan ophet feest belegd en afgebakken!

Beantwoorden
DE
Rick 2022-01-22 10:37:41

Eigenlijk geen bakpapier gebruiken dan, die blokkeert de vochtopname van de poreuze pizzasteen. Maar dan de vraag hoe je hem zonder knoeien in de oven krijgt (pizzaschep?)

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-01-22 12:15:17

Je kunt wat fijngemalen griesmeel op een plank of pizzaschep leggen. Daar het uitgerolde deeg op en zo kun je 'm op de ovensteen schuiven.

Beantwoorden
A 2022-03-18 17:07:12

Hoi Rutger,
Kan ik het deeg ook een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren tot gebruik?
Hoor het graag! Alvast dank! A

Beantwoorden
A
Rutger 2022-03-20 12:43:18

Hi. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat het wel kan. Het deeg rijst dan heel langzaam in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.