Ben je in Duitsland op een kerstmarkt, dan kun je er eigenlijk niet omheen: glühwein. In grote, vaak bont versierde, mokken en glazen kun je bij veel verschillende stalletjes genieten van deze warme en kruidige wijn. Maar ook in Nederland is glühwein in de wintermaanden en rond de feestdagen populair. Voor bij de (kerst)borrel, op een kerstmarkt, of gewoon lekker thuis op de bank voor de open haard. Ook bij de bekende ‘koek en zopie’ mag glühwein naast zelfgemaakte warme chocolademelk niet ontbreken.

Gluhwein

Natuurlijk kun je glühwein kopen in de winkel, maar geloof mij: zelfgemaakte glühwein is zoveel lekkerder en smaakvoller dan de kant-en-klaar-versie en helemaal niet moeilijk om te maken.

Met dit glühwein recept maak je zo’n 750 ml. Afhankelijk van hoe groot je glazen zijn kun je er 4-6 glazen mee vullen. Je kunt dit recept ook heel makkelijk vermenigvuldigen om een grotere hoeveelheid glühwein in 1 keer te maken. 

Wat is glühwein en waar komt het vandaan?

Glühwein is in veel landen in Europa een populaire warme drank rond de feestdagen, wat doorgaans de koudste periode van het jaar is. Glühwein betekent letterlijk ‘gloeiwijn’, wat heel toepasselijk is. In het Engels wordt deze drank mulled wine of spiced wine genoemd.

De allereerste voorganger van glühwein dateert uit de tweede eeuw na Christus, bij de Romeinen. Warme (kruiden)wijnen zien we vervolgens vaker terugkomen in de geschiedenis, maar de glühwein zoals we hem vandaag de dag kennen verschijnt voor het eerst aan het einde van de middeleeuwen in Duitsland. Door de eeuwen heen is het recept maar weinig veranderd. De reden om deze wijn te drinken, is zelfs amper veranderd sinds het tijdperk van de Romeinen; nog steeds drinken mensen deze wijn om warm te blijven. Daarnaast is het tegenwoordig natuurlijk ook een drank om samen van te genieten, voor de gezelligheid.

Verschil bisschopswijn en glühwein

Naast glühwein kennen we ook bisschopswijn. Deze wijn wordt van oudsher in Nederland rond de sinterklaasperiode gedronken. Het grote verschil tussen bisschopswijn en glühwein, is dat bisschopswijn enkel sinaasappel en specerijen bevat. Geen citroen, in tegenstelling tot glühwein.

Met het glühwein recept hieronder kun je ook (rode) bisschopswijn maken: laat de citroen dan achterwege.

Gluhwein

Wat is lekker om te eten bij glühwein?

Wat past bij zelfgemaakte glühwein? Wil je iets lekkers bakken voor bij je zelfgemaakte glühwein, dan kun je allerlei kanten op. Geniet bijvoorbeeld van mijn beroemde kersttulband, een heerlijke kerststol of deze smakelijke kruidkoek met cranberry’s en sinaasappel. Ook lekker: deze speculaasbrokken of mijn gingerbread koekemannetjes.

Welke wijn voor glühwein gebruiken?

Wat is de beste wijn voor glühwein? Voor deze vraag heb ik hulp ingeschakeld van Ewout van mijn favoriete Hilversumse wijnwinkel Il Divino. Het advies: voor de lekkerste glühwein gebruik je een stevige rode wijn, zoals Tempranillo, Malbec of Primitivo. Deze wijnen zijn krachtig genoeg om de smaken van de citrusvruchten en specerijen goed te ondersteunen. Maar experimenteer vooral ook met andere soorten wijn. 

Gebruik een betaalbare, niet al te complexe wijn. Doordat je er smaken en suiker aan gaat toevoegen, is het zonde om een hele exclusieve wijn te gebruiken.

Glühwein verwarmen of koken? 

Voor dit glühwein recept verwarm je de wijn samen met de specerijen en citrusvruchten. Doe dat langzaam en niet op te hoog vuur. Door de wijn te verwarmen kunnen de smaken goed op elkaar inwerken. Zorg ervoor dat de wijn niet te heet wordt, liever niet boven de 70 °C. Je wilt voorkomen dat de wijn te warm wordt of gaat koken, want dan verdampt de alcohol. En dat zou zonde zijn van de glühwein en alle smaken. 

Hoeveel alcohol zit er in glühwein?

Het precieze alcoholpercentage van zelfgemaakte glühwein kan iets verschillen, afhankelijk van welke wijn je gebruikt, hoe lang en heet je deze verhit, en hoeveel extra ingrediënten je toevoegt. Over het algemeen bevat zelfgemaakte glühwein zo’n 12-13% alcohol. 

Glühwein zonder alcohol maken 

Wil je glühwein zonder alcohol maken, dan kun je een alcoholvrije wijn gebruiken als basis.

In plaats van een alcoholvrije wijn, kun je er ook voor kiezen om druivensap of een combinatie van 500 milliliter druivensap en 250 milliliter cranberrysap of appelsap als basis te gebruiken voor de alcoholvrije variant. Gebruik je sap voor de alcoholvrije glühwein, dan hoef je meestal geen extra suiker toe te voegen, het sap is al zoet genoeg van zichzelf. Alcoholvrije glühwein is nu natuurlijk geen échte glühwein meer, maar wel heel lekker. 

Glühwein bewaren 

Het fijne aan glühwein is dat je het nog prima enkele dagen kunt bewaren als je wat overhoudt. Schep de specerijen en citrusvruchten uit de glühwein en doe de wijn terug in de oorspronkelijke fles of schenk het in een vershoudbakje. Doe de kurk op de fles (of sluit het bakje af) en bewaar de wijn maximaal 3-4 dagen in de koelkast. Verwarm de glühwein voor het serveren tot maximaal 70 °C. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de glühwein
  • 1 fles (750 ml) rode wijn (zie intro)
  • 1 sinaasappel
  • ½ citroen
  • 1-2 kaneelstokjes
  • 2 stuks steranijs
  • 3-4 kruidnagels
  • 2-5 el suiker, naar smaak
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf de lekkerste glühwein maken – Recept

Met dit recept kun je zelf de allerlekkerste glühwein maken. 

Glühwein maken van rode wijn 

Doe de rode wijn in een pan. Maak de sinaasappel en de citroen goed schoon en snijd deze in plakjes. Doe zowel de plakjes citrusfruit als de specerijen bij de wijn in de pan en verwarm alles op laag vuur, tot het zo’n 70 °C is. Zorg ervoor dat de wijn niet kookt. 

Laat de wijn 20-30 minuten op heel laag vuur staan, zodat de smaken van de specerijen en citrusvruchten in de wijn kunnen trekken. De temperatuur mag niet hoger worden dan 70 °C. Voeg vervolgens de suiker naar smaak toe en roer tot deze is opgelost. Serveer de glühwein warm. 

Foto’s: Saskia Lelieveld 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)