Zelf vruchtenyoghurt maken is een geweldige manier om van je favoriete fruit en yoghurt iets bijzonders te maken. Natuurlijk kun je gewoon stukjes fruit door de yoghurt roeren en deze eventueel nog iets zoeten met (poeder)suiker, honing of ahornsiroop. Maar het is nog lekkerder om eerst een soort compote te koken van het fruit en deze afgekoeld door de yoghurt te mengen. Zo krijgt je zelfgemaakte fruityoghurt een extra intense smaak en zelf vind ik de smaak veel rijker en voller dan de gekochte versies. Perfect voor het ontbijt, als tussendoortje of als dessert.

Vruchtenyoghurt maken

In dit artikel deel ik de recepten voor een aantal van mijn favoriete soorten vruchtenyoghurt. Vanaf nu maak je aardbeien yoghurt, bosvruchten yoghurt, kersen yoghurt of frisse perzik-passievrucht yoghurt dus gewoon zelf in je eigen keuken.

Vruchtenyoghurt maken

5 tips voor de lekkerste vruchtenyoghurt

  • Voor zelfgemaakte vruchtenyoghurt kun je zowel vers als diepvriesfruit gebruiken. Naast de vier genoemde soorten in dit artikel, kun je uiteraard ook fruityoghurt maken van andere soorten fruit.
  • Je kunt zowel magere als (half)volle yoghurt gebruiken, net wat jij het lekkerst vindt. Ook plantaardige yoghurt werkt prima. Zelf gebruik ik vaak zelfgemaakte yoghurt, maar yoghurt uit de winkel kan ook gewoon.
  • De fruitcompotes die je in dit recept maakt zijn trouwens ook heel lekker om door kwark, vla of hangop te mengen.
  • Als het fruit in het seizoen is, is het goedkoper. Sla dan een voorraadje in, kook er vruchtencompote van en vries dit (in porties, zonder de yoghurt) in. Zo kun je later heel makkelijk de compote ontdooien, mengen met de yoghurt en genieten van heerlijk rijp fruit uit het seizoen. 
  • Voor de compote gebruik ik geleisuiker speciaal. Deze bindt sterker dan gewone geleisuiker, wat de vruchtenyoghurt uiteindelijk een fijne dikte geeft. Je kunt geleisuiker speciaal in de meeste supermarkten kopen.
Vruchtenyoghurt maken
Ingrediëntenlijst
  • Voor de aardbeienyoghurt
  • 400 gr (diepvries)aardbeien, ontkroond en in stukjes van 1-1½ centimeter
  • 75-100 gr geleisuiker speciaal
  • sap van ¼ citroen
  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter yoghurt, zelfgemaakt of gekocht
  • Voor de bosvruchtenyoghurt
  • 400 gram (diepvries)bosvruchten (een combinatie van aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, zwarte bessen, aalbessen)
  • 75-100 gr geleisuiker speciaal
  • sap van ¼ citroen
  • 1 liter yoghurt, zelfgemaakt of gekocht
  • Voor de kersenyoghurt
  • 400 gram(diepvries)kersen (gebruik liever geen kersen uit blik of pot)
  • 75-100 gr geleisuiker speciaal
  • sap van ¼ citroen
  • 1 liter yoghurt, zelfgemaakt of gekocht
  • Voor de perzik-passievruchtyoghurt
  • 350 gr (diepvries)perziken
  • 2-3 passievruchten (of gebruik 60 gram passievruchtenpuree uit de diepvries)
  • 75-100 gr geleisuiker speciaal
  • sap van ½-1 limoen
  • 1 liter yoghurt, zelfgemaakt of gekocht
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf vruchtenyoghurt maken: 4 variaties 

Recept: aardbeien yoghurt maken

Om zelf aardbeien yoghurt te maken, doe je de aardbeien, geleisuiker en het citroensap in een pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het -stokje bij de aardbeien in de pan. Breng alles aan de kook en laat het 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het aardbeienmengsel helemaal afkoelen.

Haal het vanillestokje uit het afgekoelde mengsel en meng alles vervolgens door de yoghurt.

Recept: bosvruchten yoghurt maken 

Voor zelfgemaakte bosvruchten yoghurt doe je de bosvruchten, geleisuiker en het citroensap in een pan. Breng het al roerend aan de kook en laat het 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het bosvruchtenmengsel helemaal afkoelen. Meng de afgekoelde bosvruchten compote door de yoghurt. 

Recept: kersen yoghurt maken 

Zorg dat de kersen ontpit en gehalveerd zijn. Doe de kersen, geleisuiker en het citroensap in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het kersenmengsel helemaal afkoelen. Meng de afgekoelde kersencompote door de yoghurt. 

Recept: passievrucht-perzik yoghurt maken

Snijd de perziken in blokjes van 1-1½ centimeter. Doe de perzikblokjes, de passievruchtpulp, de geleisuiker en het limoensap in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat het 2-3 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en laat het fruitmengsel helemaal afkoelen. Meng de afgekoelde perzik-passievruchtcompote door de yoghurt. 

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Janina 2025-06-27 09:51:22

Hoi Rutger,

Hoelang kan je t bewaren?

Gr janina

Beantwoorden
JA
Rutger 2025-07-02 13:24:21

Zeker wel 4-5 dagen in de koelkast. Het vruchtenmengsel (zonder de yoghurt) kun je ook (in porties) invriezen.

Beantwoorden
Janina 2025-06-27 09:52:43

Hoi rutger,

Hoelang zou je dit kunnen bewaren.
Groetjes janina

Beantwoorden
JA
Rutger 2025-07-02 13:24:16

Zeker wel 4-5 dagen in de koelkast. Het vruchtenmengsel (zonder de yoghurt) kun je ook (in porties) invriezen.

Beantwoorden