Onlangs vertelde ik over de nieuwe vormen van Silikomart. Zelf was ik gelijk verliefd op de ‘stone’ vorm. Ik had daar al zoveel mooie ideeën mee dat ik niet kon wachten om deze uit te proberen. Deze ‘steen’ van witte chocolademousse is gegarandeerd een succes als dessert! Hij ziet er mooi uit en is ook echt heel lekker! Je kunt dit recept voor witte chocolademousse natuurlijk ook met andere flexibele vormen maken (bijvoorbeeld die van cupcakes) of de chocolademousse gewoon in een glaasje of bakje op laten stijven. In het laatste geval hoeft de mousse niet te bevriezen, opstijven in de koelkast is dan voldoende.

Witte chocolademousse met rood fruit
Ingrediëntenlijst
  • Voor de witte chocolademousse
  • 200 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 35 gr suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 180 gr witte chocolade, gehakt
kinderbakboek banner mob

Bereiding: Witte chocolademousse met rood fruit

Week de gelatineblaadjes in koud water. Klop de slagroom tot yoghurtdikte. Smelt de chocolade au bain-marie en zet deze opzij. Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water. Klop met een mixer tot het eimengsel dik en romig is en begint te dampen, het zal dan ongeveer 70 °C zijn.

Haal de kom van het kokende water en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe. Blijf de eieren mixen tot het mengsel ongeveer op lichaamstemperatuur is. Spatel de gesmolten chocolade door het eimengsel en zorg ervoor dat dit goed gemengd is. Voeg als laatste de geklopte slagroom toe en spatel alles luchtig door elkaar. Verdeel de mousse over de vormen en laat deze minimaal 4 uur, maar het liefst een nacht,  bevriezen in de diepvries.

Ontvorm de chocolademousse en plaats deze op het bord. Laat de mousse volledig ontdooien. Garneer de witte chocolademousse voor het serveren met het rode fruit en de kruimels.

Witte chocolademousse met rood fruit

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (13)
Je@net 2016-08-21 09:19:02

Een feestje op het bord....prachtig!

Beantwoorden
JE
Ger 2016-08-21 10:29:42

Dat ziet er heerlijk uit!

Beantwoorden
GE
Petra 2016-08-21 15:38:28

Prachtig resultaat, en lekker is het natuurlijk ook. Dankjewel!

Beantwoorden
PE
Anto 2016-08-21 15:50:36

Graag een tip om witte chocolade te smelten.
Dit lukt mij nl niet. Ook niet au bain marie. het wordt korrelig of een harde massa.

Beantwoorden
AN
Cynthia Roosberg 2020-12-29 09:42:28

Misschien water bij de chocola gekomen?

Beantwoorden
CY
Rutger 2016-08-22 09:26:32

Wat gek. Raakt je kom het water niet? Dan zou hij te heet kunnen worden. Au bain marie en regelmatig roeren is ook hoe ik het doe en het wordt nooit korrelig.

Beantwoorden
Sylvia 2016-08-21 17:21:58

Voor hoeveel personen is het recept?

Beantwoorden
SY
Rutger 2016-08-22 09:25:03

Voor 4 tot 6 personen

Beantwoorden
Demi | DE KOOKFABRIEK 2016-08-22 11:37:36

Ziet er erg mooi en lekker uit!

Beantwoorden
DE
Joanne 2017-08-07 09:26:30

Dit klinkt als het perfecte nagerecht, ik ga hem dit weekend maken. In het recept staat: 'Ontvorm de chocolademousse en plaats deze op het bord. Laat de mousse volledig ontdooien.' Hoe lang duurt dat ongeveer, dan weet ik hoe laat ik de mousse uit de vriezer moet halen. Dank je wel!

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-08-16 09:06:43

Met een uurtje is de mousse zeker ontdooid, tenzij een grotere vorm gebruikt.

Beantwoorden
Joanne 2017-08-13 11:17:57

De mousse was goed gelukt, dit was de perfecte afsluiter van een etentje. Vond de mousse wat massief, naar mijn gevoel was die wat luchtiger geworden als ik de slagroom volledig had opgeklopt. Uiteindelijk heb ik de mousse gewoon laten ontdooien in de koelkast, ging prima! Ik ga dit toetje zeker vaker maken.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-08-16 08:52:10

Hoi Joanne. Als je slagroom verder klopt is hij lastiger met de rest te mengen. Ook wordt hij daar niet perse luchtiger van. Je zou wel iets meer slagroom kunnen gebruiken natuurlijk, al wordt de smaak van de witte chocolade dan iets minder intens.

Beantwoorden
Evelien 2018-09-05 16:16:03

Hoi Rutger, Je bent de eerste waar ik een recept zie met deze bakvorm van Silikomart. Eindelijk :-). ik heb gezocht op Google maar kan niets vinden. Op You Tube één filmpje in het Spaans. Toevallig zocht ik naar witte chocolade mousse en toen zag ik dit recept. Heb je nog meer recepten voor deze vorm? Groetjes, Evelien

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-09-16 13:24:54

Hoi. Dit is op dit moment het enigste recept met deze vorm.

Beantwoorden
Melanie 2020-12-19 11:04:23

Hoe lang kun je de mousse goed houden in de koelkast? Ik moet nl. de dag voor kerst werken en hoop misschien al de 23e te kunnen maken??? Of gaat dat echt ten koste vd smaak/kwaliteit?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-12-20 08:50:31

Dat kan prima!

Beantwoorden
Laura 2020-12-19 14:03:54

Als ik geen vormen heb zou ik het dan ook in diepvries zakjes kunnen doen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-12-20 08:49:34

Je hoeft de mousse niet perse in te vriezen, je kunt 'm ook in bakjes of iets dergelijks doen en dan in de koelkast op laten stijven. Het invriezen is enkel zodat het hart mooi uit de siliconen vorm kan komen.

Beantwoorden
Cynthia Roosberg 2020-12-29 09:39:46

Ik merk dat dit recept een stuk luchtiger is als je een of twee extra eiwitten opklopt en op het laatst door de mousse spatelt. Dan is het super luchtig.

Beantwoorden
CY
Sandra 2021-02-07 17:15:02

Kan dit recept ook met melk en puur?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-08 11:46:26

De verhouding wordt dan heel anders. Check even de andere chocolademousse recepten op mijn site. Bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/geglaceerde-chocolade-mousse-recept/

Beantwoorden
Elke Niemeijer 2022-02-26 16:10:22

Hoi,

Hoelang kan je dit in de diepvries bewaren? Groetjes Elke

Beantwoorden
EL
Rutger 2022-03-01 09:18:50

Ik zou het niet langer dan 1-2 maanden doen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.