Ingrediëntenlijst
  • Voor het roommengsel
  • 2 ½ blaadjes gelatine
  • 400 ml slagroom
  • 150 gr witte chocolade, grof gehakt

Panna cotta, letterlijk gekookte room, is een heerlijk Italiaans dessert. Mijn ultieme basisrecept voor panna cotta vind je hier! De gekookte room stijft op door het gebruik van gelatine. En daar ligt ook gelijk het succes van een goede panna cotta. Er moet genoeg gelatine gebruikt worden om te zorgen dat het op stijft en gestort kan worden, maar zeker niet te veel. Hij moet lekker wiebelig zijn, het is niet de bedoeling dat het een stijf gelatinepuddinkje wordt. Deze versie met witte chocolade en frambozensaus vormt een mooie afsluiter van een geslaagd diner!

Voor dit recept gebruik ik metalen vormpjes, omdat het storten daardoor makkelijker gaat. Je kunt de panna cotta ook in andere vormpjes maken, of in een glaasje of bakje. Het hoeft dan niet gestort te worden, maar kan met bakje en al geserveerd worden. En wil je eens variëren? Kijk dan ook naar deze panna cotta met vlierbloesem een aardbeiensaus of deze met yoghurt en gekarameliseerde appel.

Bereiding: Panna cotta van witte chocolade met frambozensaus

Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng de slagroom in een steelpan aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Giet het slagroommengsel over de witte chocolade en roer dit door tot alle chocolade opgelost is. Giet de panna cotta in de vormpjes (dit recept is voor 4 tot 6 stuks) en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Om de panna cotta te storten zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje. Serveer met de frambozensaus.

Panna cotta van witte chocolade

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (16)
Francois Rita 2018-12-02 19:46:01

Frambozensaus graag recept aub .
Kan dit met diepvriesfruit ?
Alvast bedankt

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-12-03 09:04:05

Als je op de 'frambozensaus' in de ingrediëntenlijst klikt kom je bij het recept. Dit kan prima met diepvriesframbozen.

Beantwoorden
Paulien 2018-07-05 10:30:55

Hoi Rutger,
Klopt het dat er geen suiker in gaat als je het recept met witte chocolade maakt?
Groetjes, Paulien

Beantwoorden
PA
Rutger 2018-07-09 07:48:19

Dat klopt. De witte chocolade bevat genoeg suiker om deze panna cotta te zoeten.

Beantwoorden
Richard Sperling 2018-01-05 18:09:00

Beste Rutger,
In familie- en vriendenkring sta ik bekend als de panna cotta koning (heus). Maar tijdens een vriendenetentje eind december was jouw versie met witte chocolade een hoogtepunt. En zeker met die perfecte frambozen-saus. Meestal doe ik er een frambozen- of bramencoulis bij mijn versie, maar deze saus is qua smaak niet te overtreffen. Ligt dat misschien aan de geleisuiker?
Erg bedankt.
Met groet! Richard

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-01-09 08:31:27

Wat tof om te horen! De geleisuiker zorgt vooral voor een fijne dikte van de saus/coulis. Voor de smaak is de geleisuiker niet anders dan gewone suiker.

Beantwoorden
Thomas 2017-12-26 19:52:20

Erg lekker alleen had minder gelatine in gemogen. Goede panna cotta moet nog wel beetje kunnen bewegen. Deze was iets te stijf maar wel erg lekker bedankt!

Beantwoorden
TH
Rutger 2017-12-27 11:53:33

Had je de blaadjes van 12 in een pakje van 20 gram? Bij mij wiebelde de panna cotta zeker wel, dat is het lekkerste inderdaad.

Beantwoorden
Bianca 2017-10-23 20:23:53

Ik ga deze vrijdag proberen te maken voor het etentje van onze kookclub zaterdag! Lijkt me erg lekker :) En dan wat eigengemaakte (van mijn moeder) bramengelei erover... Ben benieuwd of het me gaat lukken ;)

Beantwoorden
BI
coby 2017-01-18 16:31:43

Ik heb het gemaakt.
Het was geweldig lekker jammer dat je het niet elke dag mag eten
RUTGER dank alles is lekker wat maakt.
Dank voor alle recepten

Beantwoorden
CO
Anja 2017-01-10 18:41:59

Hallo Rutger,
Als ik ipv gelatineblaadjes Agar Agar wil gebruiken, weet jij dan hoeveel ik moet nemen?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-01-15 09:16:38

Hoi! Dat kan ik je helaas niet precies zeggen, ik ben (nog) niet zo heel bekend met agar agar en bij panna cotta luistert het vrij nauw. Je wilt ze niet te stijf (of slap) of slap hebben natuurlijk.

Beantwoorden
Tessa 2017-01-10 07:28:32

Hallo Rutger,

Ik heb het recept gisteren gemaakt en het was goed gelukt!
Ik vroeg mij alleen af hoe lang van te voren kan ik de panna cotta maken voordat je het opdien?

Met vriendelijke groet,

Tessa

Beantwoorden
TE
Rutger 2017-01-15 09:17:53

Je kan de panna cotta prima 1 of 2 dagen van te voren maken. Heel veel langer zou ik zelf niet doen.

Beantwoorden
Brenda 2016-12-21 12:20:37

Hallo Rutger,

kan je de frambozensaus die je hier vermeld ook 'laten opstijven'? Zodat je deze over de panna cotta kan gieten, laat opstijven en op die manier een apart laagje kan creëren?

Bedankt!

Beantwoorden
BR
Rutger 2016-12-21 23:29:44

Hoi! Als je er één blaadje geweekte gelatine door doet als de saus nog warm is zal deze mooier opstijven op de panna cotta.

Beantwoorden
Jolien 2016-12-18 16:15:39

kan je hem ook in het groot maken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-19 11:31:31

Dat kan zeker, gewoon een grotere vorm gebruiken.

Beantwoorden
Judith 2016-12-14 21:07:47

Waar komen de metalen vormpjes vandaan?

Beantwoorden
JU
Rutger 2016-12-15 21:14:00

Deze heb ik bij kookwinkel.nl gekocht.

Beantwoorden
Machiel 2016-12-13 21:29:11

Wat drink je bij de panna cotta van witte chocolade met frambozen saus ?

Beantwoorden
MA
Machiel 2016-12-13 21:31:21

i heb nog geen reactie op mijn vraag

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-15 21:17:45

Daar durf ik je geen antwoord op te geven. Een goede slijter weet daar vast een lekkere dessertwijn bij te bedenken.

Beantwoorden
Marloes 2016-12-07 15:31:58

Hallo Rutger,

Gebruik je gezoet of ongezoet slagroom?

Groetjes Marloes

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-09 08:12:46

Hoi marloes, de slagroom is ongezoet.

Beantwoorden
Klaas Norel 2016-08-13 15:54:18

Goede middag,

Welk gewicht hebben de blaadjes gelatine die u gebruikt?

Met vriendelijke groeten,

Klaas Norel

Beantwoorden
KL
Rutger 2016-08-14 11:27:16

Hallo Klaas, de gelatineblaadjes die ik gebruik wegen 1.66 gram per stuk. (12 blaadjes in een pakjes van 20 gram)

Beantwoorden
Klaas Norel 2016-08-14 14:38:35

Oké, dank voor het snelle antwoord!

Beantwoorden
KL
Petra 2016-06-01 21:33:00

WHAAAA....!!!!! Hij is perfect.

Beantwoorden
PE
Rutger 2016-06-03 12:17:14

Tof om te horen!

Beantwoorden
Robert 2016-03-01 07:00:04

Wauw! Wat een plaatje zeg! Deze ga ik zeker proberen vant weekend! Nu maar hopen dat het net zo mooi lukt als bij jou... :-)

Beantwoorden
RO
Rutger 2016-03-01 19:42:35

Dat moet goed komen Robert! Geniet er van!

Beantwoorden