- Voor het roommengsel
- 2 ½ blaadjes gelatine
- 400 ml slagroom
- 150 gr witte chocolade, grof gehakt
- Verder nodig
- 1 recept frambozensaus
Panna cotta, letterlijk gekookte room, is een heerlijk Italiaans dessert. Mijn ultieme basisrecept voor panna cotta vind je hier! De gekookte room stijft op door het gebruik van gelatine. En daar ligt ook gelijk het succes van een goede panna cotta. Er moet genoeg gelatine gebruikt worden om te zorgen dat het op stijft en gestort kan worden, maar zeker niet te veel. Hij moet lekker wiebelig zijn, het is niet de bedoeling dat het een stijf gelatinepuddinkje wordt. Deze versie met witte chocolade en frambozensaus vormt een mooie afsluiter van een geslaagd diner!
Voor dit recept gebruik ik metalen vormpjes, omdat het storten daardoor makkelijker gaat. Je kunt de panna cotta ook in andere vormpjes maken, of in een glaasje of bakje. Het hoeft dan niet gestort te worden, maar kan met bakje en al geserveerd worden. En wil je eens variëren? Kijk dan ook naar deze panna cotta met vlierbloesem een aardbeiensaus of deze met yoghurt en gekarameliseerde appel.
Panna cotta witte chocolade recept
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Breng de slagroom in een steelpan aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Giet het slagroommengsel over de witte chocolade en roer dit door tot alle chocolade opgelost is. Giet de panna cotta in de vormpjes (dit recept is voor 4 tot 6 stuks) en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Om de panna cotta te storten zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje. Serveer met de frambozensaus.
Foto’s: Erik Spronk

















