Poire Belle Hélène is een klassiek Frans dessert. Het dessert is dan wel oud, maar ook vandaag de dag nog ontzettend populair en niet zonder reden. De combinatie van gepocheerde peren en warme chocoladesaus is, zoals ze in Frankrijk zeggen: magnifique!

Ik serveer dit dessert met een bolletje vanille-ijs en wat knapperige kruimels. Uiteraard kun je hier ook goed mee variëren, verderop deel ik nog een aantal lekkere serveersuggesties. Dit recept is voor 6 personen.

Op zoek naar meer Franse desserts? Dit recept komt uit Toetjesbijbel, waarin je een heel hoofdstuk metFranse desserts vindt!

Toetjesbijbel - cover

Wat is Poire Belle Hélène?

Poire Belle Hélène is een typisch Frans dessert, bedacht door de bekende Franse chef-kok Auguste Escoffier ter ere van de operette La Belle Hélène. Het gerecht bestaat uit gepocheerde peer en een heerlijke chocoladesaus. De peren worden gepocheerd in een suikersiroop, wat ze extra smaakvol maakt en een lekkere structuur geeft. Om het af te maken wordt het dessert doorgaans geserveerd met een bolletje vanille-ijs.

Leuk weetje: Escoffier is ook de bedenker van de Pêche Melba, een Frans nagerecht dat vernoemd is naar de operazangeres Nellie Melba.

Poire Belle Hélène

Hoe gepocheerde peer met warme chocoladesaus bewaren?

Deze klassieker is heel goed van tevoren klaar te maken:

  • De peren kun je heel goed 1-2 dagen van tevoren pocheren. Bewaar ze vervolgens in de siroop in de koelkast. Haal ze minimaal een uur voor het serveren uit de koelkast, zodat ze niet ijskoud zijn. 
  • Ook de chocoladesaus kun je heel goed al van tevoren voorbereiden en ook enkele dagen in de koelkast bewaren. Warm de saus vlak voor het serveren au bain-marie of in de magnetron op, zodat ie weer vloeibaarder wordt.
  • De knapperige kruimels bewaar je luchtdicht verpakt zeker een week op kamertemperatuur.
  • Gebruik je zelfgemaakte vanille-ijs? Dit kun je van tevoren klaarmaken en in de vriezer bewaren.

Serveersuggesties bij Poire Belle Hélène

Traditioneel wordt er vanille-ijs bij dit Franse dessert geserveerd, maar je kunt ook ander ijs gebruiken. Bijvoorbeeld salted caramel ijs, crème fraîche ijs of dit dulce de leche ijs.

Voor extra contrast heb ik gekozen om de peren te serveren met wat knapperige kruimels. In plaats daarvan kun je ook knapperige amaretti verkruimelen of kletskoppen bij het nagerecht serveren. Of gebruik 25 gram geroosterd amandelschaafsel

Ingrediëntenlijst
  • Voor de peren
  • 1 vanillestokje
  • 1 l water
  • sap van 1 citroen
  • 225 gr suiker
  • 1-2 stuks steranijs
  • 6 rijpe, stevige handperen
Masterclass karamel mobiel

Zelf Poire Belle Hélène maken – Stap voor stap

Dit Franse dessert bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. In dit recept deel ik hoe je de peren pocheert en Poire Belle Hélène opbouwt en serveert. Voor de andere onderdelen gebruik ik een aantal van mijn andere recepten: dit chocoladesaus recept voor een heerlijke saus van pure chocolade, dit recept voor vanille-ijs en dit recept voor knapperige kruimels.

Peer pocheren in suikersiroop

Begin met het pocheren van de peren. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het leeg geschraapte stokje samen met het water, het citroensap, de suiker en de steranijs in een pan en breng dit aan de kook.

Schil de peren helemaal, maar laat de steeltjes zitten. Voeg als de siroop kookt de peren toe. Breng de siroop tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Pocheer de peren 20-25 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de peren afkoelen in de siroop.

Poire Belle Hélène serveren

Serveer de afgekoelde gepocheerde peren met de chocoladesaus, 1-2 bolletje(s) vanille-ijs en de knapperige kruimels.

Foto: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)