Zelf pudding maken? Dat is helemaal niet zo moeilijk en een zelfgemaakte pudding smaakt toch echt veel lekkerder dan de versies die je in de winkel koopt. Hoewel je in de winkel natuurlijk de keuze hebt uit veel soorten en maten, kan dat gelukkig ook als je zelf aan de slag gaat. Daarnaast bepaal je ook zelf hoe je de pudding maakt: groot of klein, om te storten of in mooie eenpersoonsglaasjes.
Het fijne aan zelfgemaakte pudding is dat je dit dessert heel makkelijk kunt voorbereiden. Handig als je gasten krijgt voor een etentje, maar geen zin of tijd hebt om vlak van tevoren nog in de keuken te staan.
In dit artikel zet ik mijn lekkerste pudding recepten voor je op een rij. Van echte klassiekers (soms met een twist) tot nieuwere of meer onbekende recepten. Bekijk de pudding recepten, kies je favoriet en duik de keuken.
Wat is pudding precies?
Pudding is een populair, zoet dessert. Veel puddingrecepten zijn echte klassiekers, die ook vandaag de dag nog bij veel mensen geliefd zijn. Er veel verschillende soorten pudding. Sommige pudding heeft wel wat weg van vla, maar is wat dikker en kun je in veel gevallen storten.
Welke pudding je ook maakt, het is altijd zoeken naar een goede balans. Vooral met het oog op de stevigheid. De pudding moet namelijk stijf genoeg zijn om te blijven staan. Maar je wilt ‘m ook niet te stijf maken, want dat gaat ten koste van de smaak. Vaak wordt in een pudding recept gelatine, maïzena of een ander bindmiddel gebruikt om de pudding een vaste vorm te geven.
Het Nederlandse woord pudding komt uit het Engels, maar is afgeleid van het Franse woord boudin. Dat stamt weer af van het Latijnse woord botellus, wat kleine worst betekent.
Zelf pudding maken: kan dat?
Ja, dat kan zeker! Met een goed pudding recept is het helemaal niet moeilijk om een lekker nagerecht op tafel te toveren. Het leuke aan pudding is dat je het dessert op verschillende manieren kunt serveren. Maak ‘m in een grote puddingvorm of juist in kleine vormpjes en stort eenpersoons puddinkjes. Op zoek naar nog meer gemak of een pudding met een twist? Serveer dan in mooie glaasjes of bakjes, zonder te storten.
8 lekkere pudding recepten op een rij
Op zoek naar inspiratie voor een lekker pudding recept? Probeer dan zeker eens de volgende recepten!

Custardpudding
Wil je een pudding maken zonder gelatine? Dan is deze pudding van custard een heerlijke keuze! Serveer de custardpudding met een saus naar keuze, zoals bijvoorbeeld deze frambozensaus.

Chipolatapudding
Deze zoete en luchtige pudding is ook een heerlijk dessert. In dit chipolatapudding recept vind je een twist: ik gebruik namelijk amarena kersen in plaats van bigarreaux. De kersen, marasquin en bitterkoekjes zijn een heerlijke combinatie.

Bitterkoekjespudding
Bitterkoekjespudding is een echte klassieker en dit feestelijke dessert mag niet ontbreken in dit artikel. Tip: gebruik zelfgebakken bitterkoekjes, dat maakt deze pudding nóg lekkerder.

Griesmeelpudding
Griesmeelpudding met rode bessensaus ouderwets? Fout, deze pudding is alleen maar ouderwets lekker! Je maakt dit toetje zonder gelatine, want de griesmeel zelf maakt de pudding al stevig.
Dit dessert is een aanrader met zelfgemaakte rode bessensaus, maar zelfgemaakte frambozensaus, bramensaus of aardbeiensaus zijn ook lekker.

Citroenpudding met yoghurt en bramensaus
Deze citroenpudding met yoghurt en bramensaus is een smaakvol dessert in de zomer en heerlijk fris. Ideaal als toetje na een BBQ. De pudding heeft wel wat tijd nodig om op te stijven. Neem dus voldoende tijd van tevoren om de pudding te maken, maar eenmaal in de koelkast heb je er geen omkijken meer naar.

Blanc manger met mango-passievruchtsaus
Blanc manger betekent letterlijk wit om te eten en deze pudding doet zijn naam eer aan. De witte pudding wordt gemaakt met amandelen en is een echte klassieker. Blanc manger is heerlijk om te serveren met mango-passievruchtsaus, maar je kunt uiteraard variëren met de saus.

Aardbeienbavarois
Een nagerecht waar ik echt dol op ben, is aardbeienbavarois. Ik gebruik de rijpste aardbeien die ik kan vinden, dat proef je echt terug. Bavarois is ook perfect te maken met diepvriesfruit, dat fruit wordt namelijk op z’n rijpst ingevroren.

Panna cotta
Panna cotta is misschien niet het eerste toetje waar je aan denkt bij pudding recepten, maar het mag niet ontbreken in dit lijstje. Panna cotta is namelijk superlekker! Ik deelde al eens een artikel met alle variaties van dit dessert. Aan de slag met dit heerlijke toetje? Bekijk dan mijn artikel met de lekkerste panna cotta recepten voor meer inspiratie.
Meer pudding recepten?
Ga je pudding maken en ben je op zoek naar nog meer inspiratie? Of ben je op zoek naar een handig boek boordevol lekkere toetjes? Dan is mijn Toetjesbijbel perfect! De Toetjesbijbel bevat meer dan 300 recepten en is ideaal om cadeau te geven, of om als cadeau te krijgen!
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
En bij de koude griesmeelpudding de saus iets verwarmen, over de pudding gieten en dan een grote toef echte slagroom erbij. Mmm, heerlijk!!
Beantwoorden
Hallo, ik heb een 2 liter puddingvorm gekregen. Is dit wel handig, of kan ik het beter omruilen voor een 1 liter puddingvorm. Volgens mij zijn de meeste recepten gemaakt voor een 1 liter puddingvorm. Klopt dit? Ik heb de toetjesbijbel gekregen en ben er heel blij mee. Er staan prachtige recepten in. Groet Carla
BeantwoordenHoi! In Toetjesbijbel gebruik ik inderdaad vooral een puddingvorm van 1 liter. Die kun je ook in jouw vorm maken, maar dan wordt de pudding wel wat lager.
Beantwoorden
