Heb je al eens künefe gehad? Met dit künefe recept maak je deze lekkernij ook gewoon zelf. Künefe of knafeh is een heel speciaal nagerecht met een ultieme combinatie van krokante deegsliertjes, gesmolten mozzarella en een heerlijke suikersiroop. De combinatie van kaas en suikersiroop in een dessert klinkt misschien wat gek, maar geloof mij: als je hier eenmaal een hap van neemt, kan je niet meer stoppen! Als je op zoek bent naar een heerlijk dessert dat zowel hartig als zoet is, en zowel knapperig als zacht: dan raad ik je zeker aan dit recept eens te proberen.

Dit künefe recept is afkomstig uit De Bakatlas. In dit boek neem ik je mee in een culinaire reis om de wereld. Ook een wereldreis maken in je eigen keuken? Haal De Bakatlas dan snel in huis!

Dit recept is voor 6-8 personen.

Künefe - Recept

Wat is künefe?

Künefe is een dessert uit het Midden-Oosten. Deze delicatesse heeft veel verschillende namen: künefe, knafeh, kanafeh. Het nagerecht wordt soms vergeleken met baklava, maar het is echt wel heel anders. Zo gebruik je voor künefe een ander soort deeg, kataifideeg genoemd. Dit zijn een soort deegsliertjes. En hoewel zowel baklava als künefe worden gemaakt met suikersiroop, bevat künefe (of kanafeh) ook kaas. Het is hierdoor een hartig én zoet nagerecht in één. 

Künefe maken van kataifideeg

Kataifideeg is gesponnen deeg en wordt ook wel draadjesdeeg genoemd. Het zijn hele dunne sliertjes van een soort filodeeg. Het is een erg lastig deeg om zelf te maken en je krijgt het eigenlijk nooit zo fijn gemaakt als de versie die je kant-en-klaar koopt.

In dit künefe recept gebruik ik daarom kant-en-klaar kataifideeg. Je kunt kataifideeg kopen bij een Marokkaanse, Turkse of Midden-Oosterse supermarkt of bij sommige toko’s. 

Hoe maak je künefe? 5 handige tips

  • Voor de vulling kun je zowel uitgelekte bollen mozzarella in plakjes of geraspte mozzarella gebruiken. Die laatste vind je in de grotere supermarkten. Je kunt ook Turkse ongezouten kaas gebruiken, zoals dil peyniri.
  • Het is ook erg lekker om door de gesmolten boter 1 eetlepel pekmez (druivenmelasse) te mengen, dit kun je kopen in de Turkse supermarkt.
  • De suikersiroop kun je naar wens op smaak brengen met wat rozen- of oranjebloesemwater.
  • Traditioneel wordt künefe in een speciale schotel op het gasfornuis gemaakt. De künefe wordt dan halverwege omgekeerd, zodat beide kanten worden gebakken. In dit künefe recept kies ik ervoor om de oven te gebruiken. Dat vind ik een stuk makkelijker en het vergt minder oefening. 
  • Serveer de künefe met een flinke klodder kaymak, een Turkse zure room.
Ingrediëntenlijst
  • Voor de suikersiroop
  • 160 ml water
  • 225 gr suiker
  • sap van ¼-½ citroen
  • Voor de künefe
  • 250 gr kataifideeg (zie intro voor uitleg)
  • 100 gr boter, gesmolten
  • 200 gr mozzarella (zie intro voor uitleg)
  • Verder nodig
  • 50 gr pistachenoten, fijngehakt
kinderbakboek banner desk

Künefe recept: zelf künefe maken 

Begin met de suikersiroop. Doe het water en de suiker in een steelpan en breng het aan de kook. Laat het op een laag vuur koken voor 5 minuten. Haal de siroop van het vuur, roer het citroensap erdoor en laat de siroop afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C en plaats het ovenrooster iets onder het midden van de oven.

Doe het kataifideeg in een grote kom. Haal de sliertjes uit elkaar en scheur ze in kleinere stukken. Meng vervolgens de gesmolten boter goed door het deeg, zodat alle deegsliertjes bedekt zijn. Neem de helft van het deeg en doe dit in een ronde bakvorm van 23-25 centimeter. Druk het deeg goed aan. 

Verdeel de mozzarella over het deeg, maar houd de buitenste 1½ centimeter van het deeg vrij. Druk de kaas voorzichtig aan en bedek deze laag met de rest van het deeg. Druk ook dit stevig aan.

Künefe bakken

Bak de künefe 30-40 minuten iets onder het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is. Verdeel de helft van de suikersiroop over de künefe en wacht 2-3 minuten. Stort de künefe vervolgens op een bord en besprenkel ‘m met de rest van de suikersiroop. Garneer tot slot met de gehakte pistachenoten en serveer de künefe direct.

Foto: Saskia Lelieveld

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (0)

U kunt niet meer reageren.