Dit recept is een echte klassieker die iedereen volgens mij wel kent: griesmeelpudding met rode-bessensaus. Deze pudding is heel makkelijk te maken, omdat de griesmeel er zelf voor zorgt dat de pudding stevig wordt. Je hebt verder dus niks nodig om de pudding op te laten stijven. De zelfgemaakte rode-bessensaus van verse rode bessen maakt de griesmeelpudding helemaal af. En als je eenmaal deze ‘verse’ rode-bessensaus hebt geproefd, dan wil je nooit meer die uit een flesje!

Griesmeelpudding met rode-bessensaus

Update 13-05-2020: Na meerdere tips heb ik dit griesmeel pudding recept nog lekkerder gemaakt. Door de toevoeging van eidooiers en opgeklopt eiwit is de structuur nog lekkerder geworden!

Griesmeelpudding met rode-bessensaus
Ingrediëntenlijst
  • Voor de griesmeelpudding
  • 2 eiwitten
  • 100 gr suiker
  • snuf zout
  • ½ vanillestokje
  • 875 ml melk
  • 125 ml slagroom
  • 100 gr griesmeel
  • 2 eidooiers
  • Voor de rode-bessensaus
  • 250 gr rode bessen
  • 125 gr geleisuiker
  • 3 el water
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Griesmeelpudding maken

Doe de eiwitten met het snuf zout in een vetvrije kom en klop deze stijf op met een (hand)mixer met garde(s). Voeg als het eiwit schuimig begint te worden 25 gram van de suiker toe. Zet het opgeklopte eiwit opzij.  

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het vanillemerg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje samen met de melk en de slagroom in een pan en breng dit aan de kook. Meng de rest van de suiker met het griesmeel en voeg dit aan de kokende melk toe. Blijf het goed doorroeren, om te voorkomen dat de griesmeel gaat klonteren. Laat alles 4-8 minuten al roerend doorkoken, tot een stevige griesmeelpap. Roer de eidooiers los met 2 eetlepels van de griesmeelpap en roer dit mengsel vervolgens door de rest van de pap. Spatel tot slot het opgeklopte eiwit door het mengsel en gaar dit nog heel kort mee. Haal de pan daarna van het vuur en vis het vanillestokje uit de pap.

Spoel een puddingvorm af met koud water en droog de vorm niet af. Schep de griesmeelpap in de vorm, strijk de bovenkant glad en dek het af met een stuk plasticfolie. Leg dit direct op de griesmeelpap. Laat de pudding afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast.

Ris de rode bessen met een vork van de takjes en doe deze samen met de geleisuiker en het water in een steelpan. Breng de bessen al roerend aan de kook en laat het op laag vuur zo’n 5 minuten koken. Roer het regelmatig door. Haal de pan van het vuur en schenk alles door een fijne zeef. Druk met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk van het mengsel door de zeef. Laat de rode-bessensaus afkoelen.

Stort de griesmeelpudding op een bord en serveer deze met de rode-bessensaus. Het kan helpen om de puddingvorm kort in een bak heet water te dompelen, als het storten van de pudding lastig lukt.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Marja 2019-03-19 07:22:57

Hoi Rutger,
Ik ben dol op griesmeelpudding met rode bessensaus! Je kunt van die 1 pers. potjes kopen in de supermarkt wat ik regelmatig doe omdat ik de enige ben die het lust. Vandaar mijn vraag.
Voor hoeveel personen is deze pudding en kan ik het halveren of zelfs een kwart van maken?
Alvast bedankt en tot de volgende keer.
❤️elijke groetjes en dank voor het recept,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-20 15:49:40

Deze is zeker voor 4 personen. Het recept verkleinen gaat prima.

Beantwoorden
Mieke 2019-03-19 13:29:47

Hi Rutger,

Wat leuk je ouderwetse griesmeelpudding wat ik in mijn opleiding ( huishoudkunde bestaat niet meer) heb geleerd, om 2 eieren, de dooiers losroeren met wat warme griesmeel dat door de warme griesmeel roeren, de eiwitten stijf kloppen voorzichtig erdoor heen spartelen even laten puffen wordt het eiwit gaar en de dooiers en dan storten maakt het heel luchtig .......en wat zout in de pudding!

Beantwoorden
MI
Annelies 2019-03-21 10:39:15

Ik had Rutger dezelfde tip willen geven. De griesmeel wordt er zoveel lekkerder van als het luchtig is. Ik klop het eiwit stijf in de schaal en giet er al kloppende de griesmeel bij.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-04-08 07:44:10

Goede tip, dat ga ik zeker proberen een volgende keer!

Beantwoorden
Rutger 2019-03-20 15:49:13

Hoi Mieke. Wat leuk! Die versie van de griesmeelpudding ken ik niet.

Beantwoorden
Quita 2019-03-19 18:13:38

Dag Mieke zou ik jou recept mogen hebben. Het lijkt me heerlijk zo ‘n luchtige griesmeelpudding. Alvast Bedankt. Vriendelijke Groet. Quita.

Beantwoorden
QU
Mieke 2019-03-20 16:02:17

Quita,

Je kunt gewoon het recept van Rutger volgen en op het laatst de eidooiers en geklopt eiwit toevoegen.
Eidooier bindt ook, maar 2 op deze hoeveelheid merk je niet maakt het alleen maar lekkerder
Succes Mieke

Beantwoorden
MI
Hermie 2019-03-19 18:34:40

heerlijke saus,ik druk het echter nyet door de zeef😊.In het seizoen maak ik het ook in jampotjes. kun je er 's winters ook van smullen.

Beantwoorden
HE
Combi van den Heuvel 2019-03-25 14:40:06

Rutger ik kan geen mooie vanillestokjes kopen bij Jumbo niet en ook bij AH niet.
Allemaal even hart.
Brokkelen gewoon doormidden.

Beantwoorden
CO
Liduin 2021-12-21 15:09:34

Koop je vanille online bij vanillemadagscar.nl supermooie vanille uit Madagascar en je steunt een goed doel.

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-04-08 07:36:12

De kwaliteit van vanillestokjes is helaas niet altijd geweldig. Zelf koop ik mijn stokjes meestal bij https://www.delicious-vanilla.nl/. De stokjes zijn hier wat prijziger, maar ook groter en met veel meer opbrengst, zodat je ook minder dan in het recept vernoemd nodig hebt.

Beantwoorden
Wilma 2020-05-25 18:37:31

Rutger, kan ik de vanille stokjes ook vervangen door extract? Bij gebrek aan stokjes....

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-05-25 18:41:11

Ja hoor, dat kan prima. Gebruik dan 1-1 1/2 theelepel.

Beantwoorden
BVR 2020-05-25 20:55:12

Hmm, deze <incl de eieren) smaakt zoals ik me griesmeelpudding herinner en nog lekkerder met eigen gemaakte rode bessensaus, niet zoals die supermarkt-puddingen die me teleurstellen en al tijden niet meer koop.
Gezin ook helemaal happy met deze pudding, voor ons 3 meer dan genoeg om 3keer van te eten.
Dankjewel!

Beantwoorden
BV
Rieke 2020-05-31 16:52:56

Superlekker, zowel pudding als saus. Bij gebrek aan rode bessen had ik diepvriesbosvruchten gebruikt. Het lukte mij alleen niet om de stijfgeklopte eiwitten er snel doorheen te spatelen..ze werden niet heel mooi opgenomen. Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Dank je wel voor het delen van je recepten!!

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-06-01 10:28:51

Waarschijnlijk heb je de eiwitten net te ver opgeklopt. Als ze te stijf geklopt zijn is het inderdaad moeilijk om ze er goed doorheen te mengen.

Beantwoorden
Rieke 2020-06-01 16:06:09

O dat zal het zijn geweest. Bedankt voor je snelle reactie! Mijn gezin wilde de pudding vnv na de bbq weer als toetje, dus ik ben er mee bezig :)

Beantwoorden
RI
Liduin 2021-12-21 15:07:01

Ik maak dit recept al jaren, alleen die 100 gr suiker maak ik 50 gr van, en dan is het al zoet genoeg.
De bessensaus maak van gemengde bessen, aalbessen, framboos, blauwe bes. Even koken met een eitje water en beetje suiker en af laten koelen. Heerlijk!

Beantwoorden
LI
annemarie 2022-02-18 14:10:03

ik heb hem net gemaakt en ook al was hij nog warm verrukkelijk

Beantwoorden
AN
Jan 2022-03-13 13:58:27

En waarom geen vanillegriesmeel?
Met 2 eetlepels geraspte kokos en een saus van ananas / abrikoos is die dan net even anders.

Beantwoorden
JA
Gemma 2022-11-16 17:57:36

De pudding was heerlijk. Wij zijn maar met z'n tweetjes. Kan ik deze ook invriezen?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-11-19 08:38:13

Pudding wordt na invriezen wel iets minder lekker vind ik zelf, dat zou ik niet doen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.