De puddinkjes in dit recept worden gestoomd, wat ze heerlijk smeuïg en zacht maakt. Samen met de ahornsiroop en een scheutje room levert dit een heerlijk dessert op! Het recept voor deze gestoomde pudding komt uit het boek Made by Ellen, van Ellen van Duijn. Je kent Ellen misschien van haar blog Made by Ellen, waarop zij al jaren heerlijke en goed maakbare recepten deelt. Nu is er dus haar eerste boek, vol met lekkere inspiratie. De recepten zijn onderverdeeld in verschillende kooktechnieken, zoals roosteren, grillen, pocheren, inleggen en stomen. Uit dat laatste hoofdstuk komt dit dessert.

In het recept worden de puddinkjes boven een pan gestoomd, maar je kunt ze ook in de oven stomen. Verwarm daarvoor de oven op 160 °C . Zet de bakjes in een braadslede of ovenschaal en schenk een laag water in de slede of schaal tot halverwege de hoogte van de bakjes. Plaats een deksel op de slede of schaal en stoom de puddinkjes in 15-20 minuten gaar. Zorg ervoor dat het niet droog kookt.
- Voor de puddinkjes
- 110 gr boter, op kamertemperatuur
- 100 ml maple syrup (ahornsiroop)
- 3 eieren
- 1 tl kaneelpoeder
- 150 gr zelfrijzend bakmeel (of 150 gr bloem met 4,5 gr bakpoeder)
- 1 tl vanille-extract
- rasp van 1 citroen
- Verder nodig
- boter om in te vetten
- 4 el maple syrup (ahornsiroop)
- scheutje ongezoete slagroom
Gestoomde puddinkjes maken
Mix de roomboter met de maple syrup romig. Voeg de eieren een voor een toe en schep het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, het vanille-extract en de citroenrasp erdoor.
Bestrijk de binnenkant van vier ovenvaste bakjes van ongeveer 8 centimeter met boter en schep in elk bakje een eetlepel ahornsiroop. Verdeel het beslag over de bakjes.
Zet een stevige pan of wok met een bodempje water op het vuur en breng het water aan de kook. Plaats een stoommandje op de pan; let er daarbij op dat het mandje het water niet raakt. Zet de bakjes in het stoommandje en plaats de deksel erop. Stoom de pudding op middelhoog vuur in ongeveer 15 minuten net gaar.
Haal de bakjes uit het mandje en draai ze om op bordjes. Maak ze af met een scheutje room en wat extra ahornsiroop. Serveer ze meteen.
Ben je nieuwsgierig geworden naar Made by Ellen, elke dag verrassend lekker eten? Kijk dan hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi Rutger,
Even een vraagje. Zijn de puddinkjes stevig als ze gestoomd zijn of zijn ze nog drillerig of wiebelig of hoe je het ook wilt noemen? Alvast bedankt.
Een fijne dag vandaag en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes.

zooo dit klinkt als een goed idee !! ik vroeg me wel af, zou je dit ook in een grotere vorm voor meer personen kunnen maken? in bijvoorbeeld een stoommand? Thanks !!
Beantwoorden
Dat denk ik wel, maar zelf heb ik (nog) geen ervaring met een stoomoven, dus daar kan ik niks over zeggen helaas.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.