Door de peer te pocheren in een kruidige siroop met witte wijn krijgen ze een heerlijke smaak. Samen met de knapperige pistachekruimels en de romige mascarponecrème vormen ze zo een waanzinnig lekker dessert. Je kunt alles van te voren bereiden. Bewaar dan wel het pocheervocht van de peren. Verwarm deze voor het serveren tot ongeveer 50 ⁰C en warm de gepocheerde peren op in het vocht.

- Voor de peren
- 8 handperen, niet te rijp
- 750 ml witte wijn
- 500 ml water
- ½ citroen, sap
- 150 gr suiker
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 2 stuks steranijs
- Voor de kruimels
- 50 gr boter, koud
- 50 gr bloem
- 50 gr pistachenoten, gemalen
- 50 gr suiker
- snuf zout
- Voor de mascarponecrème
- 125 ml slagroom
- 150 gr mascarpone
- 40 ml honing
Bereiding: Gepocheerde peer met mascarpone en knapperige pistachekruimels
Schil de peren in z’n geheel, laat de steeltjes zitten. Breng de witte wijn met het water, het citroensap, de suiker, het kaneelstokje, het opengesneden vanillestokje en de steranijs aan de kook. Laat alles 1 minuut doorkoken en doe vervolgens de peren erbij. Breng het vocht tegen de kook aan en dek het oppervlak af met een stuk bakpapier. Laat de peren zo op laag vuur 30 tot 40 minuten pocheren. Controleer de peren regelmatig, ze moeten niet te zacht worden. Haal de peren uit de pan. Eventueel kan je nog wat van het vocht verder inkoken tot een siroop en bij het dessert serveren.
Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en maak er met je vingers een kruimelig deeg van. Laat de kruimels afgedekt minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de deegkruimels op de bakplaat en bak ze in 12 tot 16 minuten goudbruin en gaar. De pistachekruimels zullen tijdens het afkoelen pas echt knapperig worden!
Klop voor de mascarponecrème de slagroom stijf. Voeg de mascarpone toe en klop dit kort mee. Voeg als laatste de honing toe en meng het geheel tot een romige crème.
Serveer de gepocheerde peren lauwwarm met de pistachekruimels en de mascarponecrème.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

De crème hoort wel iets dik te zijn. Waren alle ingredienten koud? En heb je het lang genoeg doorgeklopt?
Beantwoorden
Daar heb ik te weinig verstand van om iets over te zeggen, maar daar kan een goede wijnverkoper je vast over informeren!
Beantwoorden
Dag Rutger,
Welk ras peren kan ik het beste gebruiken? "gewoon" conference, of beter een andere?
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.