Een crumble is één van mijn favoriete desserts! Ik hou van de contrasten die je in dit simpele gerecht proeft. De frisse zachte vulling, de volle knapperige kruimels en het liefst nog het koude romige van het ijs dat je erbij kunt serveren.
Deze variant heb ik speciaal voor de decemberdagen bedacht. Door zijn warme smaken is hij perfect om met Sinterklaasavond te serveren, maar eigenlijk is hij de rest van de maand (of eigenlijk het hele jaar door) net zo lekker!
- Voor de vulling
- 2-3 appels, geschild en in stukjes
- 2-3 peren, geschild en in stukjes
- 60 gr gedroogde cranberry’s
- 2 el suiker
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 el custardpoeder
- Voor de kruimels
- 90 gr bloem
- 50 gr havermout
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 100 gr boter, koud en in blokjes
- 1 ½ tl speculaaskruiden
- ¼ tl zout
- 20 gr amandelschaafsel
Crumble met appel, peer, cranberry en speculaas
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en doe deze in een ovenschaal.
Doe alle ingrediënten voor de kruimels (behalve het amandelschaafsel) in een kom en kneed het vluchtig met je vingers tot een kruimelig geheel. Voeg aan het eind het amandelschaafsel toe en verdeel het kruimelmengsel vervolgens over de vulling. Bak de crumble in 35 tot 40 minuten gaar en serveer hem (lauw)warm.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er heerlijk uit. Lekker voor de feestdagen inderdaad. Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?
BeantwoordenDat kan, alleen zou ik dan de kruimels nog niet op de fruitvulling leggen. Bewaar de fruitvulling en het kruimelmengsel los van elkaar in de koelkast en doe ze pas bij elkaar net voordat je het gaat bakken.
Beantwoordenis het mogelijk om iets van drank toe tevoegen? bijvoorbeeld amaretto? en zou je dit dan aan de vulling doen, of word het dan te nat?
BeantwoordenAls je het toevoegt zou ik het inderdaad bij de vulling doen, maar het wordt dan wel wat natter.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.