Met de zomer in aantocht is het weer tijd voor een aantal heerlijke ijsrecepten. Dit recept voor crème fraîche-ijs met geroosterde aardbeien komt uit het boek IJs & Co van Aniek Keijsers. De combinatie van het frisse ijs en de diepe smaak van de aardbeiensaus is waanzinnig lekker! Echt een aanrader! In IJs & Co geeft Aniek je de lekkerste recepten voor onder andere schepijs, ijstaarten, sorbets en ijs op een stokje! Met dit ijsboek ben je helemaal klaar voor de zomer!

Crème fraîche-ijs met geroosterde balsamico-aardbeien
Ingrediëntenlijst
  • Voor de geroosterde aardbeien
  • 400 g aardbeien
  • 65 g kristalsuiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • Voor het crème fraîche-ijs
  • 200 ml melk
  • 200 ml slagroom
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eidooiers
  • 200 g crème fraîche
  • 1 el citroensap
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Geroosterde aardbeien maken

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de aardbeien, snijd ze in vieren en leg ze in een ovenschaal. Meng de kristalsuiker en balsamicoazijn erdoorheen en zet 20 tot 30 minuten in de oven. Laat afkoelen en pureer in een blender. Giet door een fijne zeef om de pitjes van de aardbeien te verwijderen en zet in de koelkast tot gebruik.

Crème fraîche-ijs maken

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat.

Breng voor het crème fraîche-ijs de melk, slagroom, kristalsuiker, het vanille-extract en zout in een pannetje op middelhoog vuur net tegen de kook aan. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen. Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom, zet de kom op het ijsbad en laat afkoelen.

Roer, zodra de ijsbasis is afgekoeld, de crème fraîche en het citroensap los met een vork. Giet, al roerend met een spatel, beetje bij beetje de ijsbasis bij de crème fraîche tot een glad geheel. Dek af met plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing.

Schep het ijs in een bak en schep er de balsamico-aardbeien doorheen, zoveel als je wilt. Serveer met de overgebleven balsamico-aardbeiensaus.

IJs & Co

Wil je meer weten over IJs & Co? Kijk hier voor meer informatie!

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Alice 2019-05-28 07:14:42

Superlekker ijs! Naderhand direct het ijsboek besteld en, geloof mij, je komt ogen tekort. Al die lekkere recepten😍

Beantwoorden
AL
Rutger 2019-06-02 20:41:41

Heel leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Marianne 2019-06-09 18:12:20

Zo lekker, vooral die saus!

Beantwoorden
MA
Maerschalck 2021-01-16 13:23:11

Dit is top! 👌🏻

Beantwoorden
MA
Floor 2022-01-15 17:11:26

Kan dit ook met diepvries aardbeien?

Beantwoorden
FL
Rutger 2022-01-17 08:08:14

Zeker

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.