Crè­me brûlée is een Frans, custardachtig dessert met een knapperig laagje van gekarameliseerde suiker bovenop. Met dit crè­me brûlée basisrecept maak je een dessert waar jouw gasten zeker van gaan genieten. 

Wat is crème brûlée?

Crè­me brûlée is een klassiek Frans dessert. Het dessert bestaat uit een romige laag custard crème met daarop een knapperig laagje gekaramelliseerde suiker. Letterlijk vertaald betekent het ‘gebrande room’, maar in feite is dus vooral de toplaag van suiker op de crème lekker knapperig gebrand. 

De exacte oorsprong van de crè­me brûlée is niet bekend. Tegenwoordig zien we het als een echt Frans nagerecht, maar het dessert kan ook ontstaan zijn in Groot-Brittannië of in Catalonië.

Crème brûlée basisrecept

3 tips voor de lekkerste crème brûlée

  • Houd er rekening mee dat je de crème al van tevoren moet maken, zodat deze kan opstijven in de koelkast. Dat is ook gelijk het mooie aan dit dessert: je hebt tijdens het diner zelf geen stress. Je hoeft de crèmes enkel nog maar te karamelliseren met rietsuiker.
  • Erg handig als je aan de slag gaat met dit crème brûlée recept: crème brûlée bakjes die in de oven kunnen én die leuk zijn om het dessert in te serveren. Zorg ook dat je een braadslee hebt waar je de bakjes in kunt zetten in de oven. 
  • Een gasbrander is niet alleen handig voor dit recept, maar je kunt het ook gebruiken voor andere recepten. Denk bijvoorbeeld aan deze sinaasappelslof met Italiaanse meringue, deze appel brûlée of deze gegratineerde sabayon.

Variëren met crème brûlée

Voeg voor een andere smaak naast (of in plaats van) de vanille iets extra’s toe, bijvoorbeeld een kaneelstokje, kardemompeulen, steranijs, citroen- of sinaasappelschil, (oplos)koffie of lavendel. Doe dit (samen met de vanille) in de slagroom en laat deze op laag vuur afgedekt enige tijd trekken zodat de smaken goed afgegeven kunnen worden. Verwijder ze indien nodig tegelijk met het vanillestokje uit de room. Als je de crème iets minder zwaar wilt, kun je 150 milliliter van de room door melk vervangen.

Probeer ook eens deze andere crème brûlée recepten:

Crème brûlée bewaren

Heb je crème brûlée gemaakt? Na het garen in de oven kun je de bakjes prima 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Zodra je ze hebt bestrooid met suiker en hebt afgebrand, zou ik ze wel gelijk serveren. Anders verdwijnt het knapperige suikerlaagje en dat is juist een van de hoogtepunten van dit gerecht! 

De bakjes met de gegaarde crème kun je (zonder het suikerlaagje) ook 2-3 maanden in de vriezer bewaren. Ga je de ingevroren crème gebruiken? Laat de bakjes helemaal ontdooien in de koelkast, voordat je ze bestrooit met suiker en gaat afbranden.  

Zelf crè­me brûlée maken – Veelgestelde vragen

Waarom wordt crème brûlée au bain-marie (in een waterbad) bereid?

Om crème brûlée te maken, zet je de bakjes met custard in de oven in een waterbed. Dit gebeurt om te voorkomen dat de temperatuur van de crème te hoog wordt, want dat maakt de structuur minder lekker. Ook stijgt de luchtvochtigheid in de oven, wat ook weer een positieve invloed heeft en de crème lekker smeuïg houdt.

Kan ik het vanillestokje ook door vanille-extract vervangen?

Je kan het vanillestokje in dit crème brûlée recept ook vervangen door (zelfgemaakte) vanille-extract. Gebruik bij voorkeur geen vanille-aroma! In plaats van het vanillestokje kun je 2 theelepels vanille-extract gebruiken.

Waarom wordt mijn crème brûlée niet hard?

Waarom blijft mijn crème brûlée vloeibaar? Dit komt meestal doordat de crème niet lang genoeg of heet genoeg is gegaard in de oven. Houd er wel rekening mee dat de crème pas echt stevig wordt tijdens het afkoelen in de koelkast. Het is heel normaal dat de crème na het uit de oven halen nog wat wiebelt in het midden. 

Kan ik ook andere suiker gebruiken voor de suikerlaag?

In dit crème brûlée recept gebruik ik rietsuiker voor de toplaag, maar je kunt ook een andere suiker gebruiken. Gewone (fijne) kristalsuiker werkt ook prima.

Ik heb geen crème brûlée brander, wat nu?

Kan ik dit recept ook maken zonder brander? Ja, ook als je geen brander hebt, kun je dit lekkere dessert maken. Je kunt bijvoorbeeld een ovengrill gebruiken. Er is dan alleen wel een risico dat de crème onder de suiker te warm wordt tijdens het grillen, en wat dunner wordt. 

Zorg dat de bakjes met crème goed koud zijn, bestrooi ze met een dun laagje rietsuiker en zet ze kort onder de hete grill van de oven, tot de suiker is gekaramelliseerd. 

Ook leuk om te lezen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de crème
  • 1 vanillestokje
  • 400 ml slagroom
  • 70 gr suiker
  • 5 eidooiers
  • Verder nodig
  • rietsuiker, om te bestrooien
kinderbakboek banner desk

Crè­me brûlée – Recept

Verwarm de oven voor op 120 °C.

Crème maken

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeg geschraapte vanillestokje, de slagroom en de helft van de suiker in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de overige suiker. Verwijder het vanillestokje zodra de slagroom kookt. Giet de hete room onder voortdurend roeren op het eidooier mengsel en meng dit goed door elkaar.

Verdeel het roommengsel over 4 crème brûlée schaaltjes en plaats deze in de oven in een braadslede. Schenk kokend water in braadslede tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlées 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats ze daarna minimaal 3 uur in de koelkast.

Crème brûlée branden

Bestrooi de crème voor het serveren met rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

Foto: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (27)
Moedertje3 2019-10-16 07:40:59

Maar dat ziet er wel heel erg lekker uit! Die wil ik ook wel maken. En wat lief dat u het recept met ons wilt delen. Heel erg bedankt!

Mag ik vragen wat de inhoud of de afmetingen van de vormpjes zijn, die u heeft gebruikt?

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-10-21 13:07:05

De bakjes die je hier ziet hebben een inhoud van ongeveer 130 ml.

Beantwoorden
Pam 2019-10-16 10:35:13

Top Rutger, we vertrekken vandaag weer richting Pay Bas! Nu hoeven we onze favoriete toetjes niet te missen!

Beantwoorden
PA
Dieke 2019-10-16 13:23:19

Superlekker en romig! Alleen zakte alle zwarte vanillepitjes naar beneden... hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?
Bedankt!

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-10-21 13:05:28

Dat is heel lastig om te voorkomen helaas.

Beantwoorden
Daniëlle van eck 2019-10-16 20:46:13

Kan het ook ipv in een waterbak mbv een stoomoven worden gemaakt

Beantwoorden
DA
Rutger 2019-10-21 13:04:48

Volgens mij wel, alleen heb ik daar zelf geen ervaring mee.

Beantwoorden
Annie 2019-11-09 18:44:18

Hoe voorkom ik dat er een vel op komt ?

Beantwoorden
AN
Hans Fugers 2019-12-24 20:39:17

Afdekken met plastic folie

Beantwoorden
HA
Rutger 2019-11-11 13:07:39

Zelf heb ik daar geen last van eigenlijk. Een oplossing zou ik ook niet weten.

Beantwoorden
Chantal Stammers-Beijsens 2019-12-16 20:14:05

Hoeveel bakjes/personen haal je uit dit recept?

Beantwoorden
CH
Rutger 2019-12-20 15:19:03

Dit recept is voor 4 personen.

Beantwoorden
Wendy 2019-12-18 08:17:08

Ik wil deze creme brûlée in kleinere schaaltjes maken voor een dessert buffet. Hoe kan ik uitrekenen hoe lang ze dan in de oven moeten?

Beantwoorden
WE
Rutger 2019-12-20 15:12:25

Dat is een kwestie van uitproberen, maar ik zou uitgaan van zo'n 30 minuten.

Beantwoorden
Wendy 2019-12-23 14:46:10

Dank je wel!

Beantwoorden
WE
Mennen 2019-12-23 13:54:03

Kan dat in een grote schaal

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-12-24 09:56:41

Dat zou ik niet doen. De garing duurt dan langer en het is lastiger opscheppen.

Beantwoorden
Joanne 2020-02-15 11:01:10

Ik heb geen vanillestokje in huis, kan ik er ook iets anders voor gebruiken? Vanille aroma oid?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-02-17 08:50:44

je kunt er aroma voor gebruiken, maar dat is wel echt minder lekker dan een stokje.

Beantwoorden
Heidi 2020-04-08 22:50:24

Helemaal bereid volgens bovenstaande beschrijving. 60 min in de oven op 120 °C. Ze leken gestold toen ik ze uit de oven haalde. Na 5 uur koelkast bleek alleen de bovenste centimeter gestold en de rest vloeibaar. Prima smaak maar een beetje jammer. Wat zou er misgegaan kunnen zijn?

Beantwoorden
HE
Rutger 2020-04-14 09:51:43

Hoe diep waren de bakjes die je hebt gebruikt? En welke maat eieren heb je gebruikt? En heb je de bakjes nog lang onder de grill gezet voor het karamellaagje?

Beantwoorden
Koen 2020-05-15 15:45:52

Hoi Rutger,
Hoe voorkom je dat er gestold schuim achterblijft in de bakjes? Eraf scheppen na het erin gieten?
Groet, Koen

Beantwoorden
KO
Rutger 2020-05-20 11:30:37

Je kunt het er af scheppen of heel voorzichtig met een gasbrander de belletjes wegbranden, voordat de crème de oven in gaat.

Beantwoorden
Laura 2020-11-12 11:31:08

Hey ik heb geen aardewerk bakvormpjes maar wel een soort van metalen. Zou ik deze ook kunnen gebruiken of kan ik beter andere schaaltjes zoeken? Dank!

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-11-16 08:44:19

Volgens mij kan dat heel goed ook!

Beantwoorden
Coby 2020-11-22 14:19:02

Hallo Rutger,
Mijn creme brulee smaakt heerlijk, gemaakt van dit recept.. Alleen op het moment dat ik de bovenlaag maak, de brulee.. wordt de onderlaag weer te vloeibaar.
Enig idee hoe ik dat kan voorkomen?
Groet Coby

Beantwoorden
CO
Rutger 2020-11-30 09:03:15

Het afbranden van de crème hoef maar heel kort en heet. Als je de crème te lang verwarmt, dan wordt deze inderdaad weer vloeibaar. Met een goede gasbrander kun je de crème snel en goed karamelliseren.

Beantwoorden
Elise 2020-12-11 23:32:51

Welke maat eieren heb je gebruikt? M m/l of L.
Alvast bedankt

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-12-13 13:02:51

Alle recepten zijn gebaseerd op M eieren, zie hier meer info: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Stefan 2020-12-23 20:55:03

Door het mengsel inclusief eidooiers terug te doen in de pan. Laag vuurtje en roeren tot het mengsel dik genoeg is om de vanille te dragen. Hierdoor kan er ook wat van de baktijd af om hij dikker is. Hou het mengsel niet te lang in de pan en ook niet in de oven, anders krijg je scrambled eggs.

Beantwoorden
ST
Lisa 2020-12-24 09:15:19

Hoe lang moeten ze opstijven in de koelkast?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-30 10:15:25

Zeker 3-4 uur.

Beantwoorden
Lisa 2020-12-24 09:16:35

Hoe lang kun je ze in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-30 10:15:11

2-3 dagen, doe het afbranden wel echt vlak voor het serveren.

Beantwoorden
judith 2021-07-24 15:34:56

ik heb al diverse keren geprobeerd dit recept te maken, maar mijn creme wordt niet dik. Wat doe ik niet goed?

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-07-28 08:57:26

Heb je ze na het garen in de oven wel helemaal laten afkoelen en opstijven in de koelkast? Dan wordt de crème pas echt stevig.

Beantwoorden
Nana 2021-09-29 10:51:07

Wat was dit lekker! Zelfs met wat aanpassingen was het echt heerlijk. Hier helaas geen vanillestokjes in huis dus ik heb 40 gram kristalsuiker vervangen door vanillesuiker.

En ik heb kleinere schaaltjes gebruikt (die van de winkel waar cheesecake in wordt verkocht), 5 stuks en gevuld met ongeveer 100 ml crème. Baktijd was 50 minuten en kwam er perfect uit.. wellicht heeft iemand hier wat aan ;)

Beantwoorden
NA
Scarlett 2021-10-13 19:59:40

Ow wat is dit lekker en in één keer goed gelukt. Danke Rutger voor het recept.

Beantwoorden
SC
Magda 2021-11-15 19:43:57

Kan ik de schaaltjes ook in een ovenschaal met water plaatsen in de oven?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-16 12:41:15

Zeker!

Beantwoorden
Desiree 2021-12-15 13:54:53

Nu voor de 2e keer gemaakt. ..en ook voor de 2e keer mislukt. Wat langer in de oven gedaan. Gebruikte creme brulee schaaltjes waar 100 ml in gaat. Heb bij de 2e ronde de schaaltjes een kwartier langer in de oven gelaten. Een nacht laten afkoelen in de koelkast. En hoppa...de volgende dag vanillesoep. Zo jammer dat het niet lukt.

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-12-21 08:31:50

Heel gek. Ik kan het niet verklaren. Heb je alles goed gemengd en de bakjes in een warm waterbad gezet?

Beantwoorden
Masja 2022-01-12 11:58:58

Ik heb gemerkt dat de Creme brulle wel stijf wordt wanneer je het eigeel en slagroom met de garde mengt. Wanneer je een mixer gebruikt niet. Waarschijnlijk te luchtig?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-17 08:33:21

Dit mengsel hoeft inderdaad niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Of dat het verschil maakt durf ik niet te zeggen.

Beantwoorden
Jeanet Fink 2021-12-24 16:50:09

Voor de 2e keer gemaakt en wederom niet gelukt. Het blijft te vloeibaar. Wat gaat er mis?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-12-27 14:07:24

Heb je het lang genoeg laten garen en daarna op laten stijven in de koelkast?

Beantwoorden
Jeanet Fink 2021-12-30 16:18:45

Moet er geen gelatine bij? Dit staat niet in het basisrecept maar wel in het recept van de crème brullee taart.
Ik heb de bakjes al wat langer in de oven gehad. Maar het blijft vloeibaar.

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-12-31 11:20:16

Voor de taart gaat het er wel bij, voor de klassieke versie (dit recept) is dat niet nodig. Heb je de crème wel helemaal laten opstijven in de koelkast?

Beantwoorden
Esther 2021-12-24 22:57:18

Fantastisch recept. Net gemaakt voor eerste kerstdag en al even een proefronde gehad. Lekker romig en volgens mijn moeder beter dan ze in restaurants heeft gehad! Kwam er halverwege achter dat ik per ongeluk koud water in de schaal had gedaan, aangepast naar kokend water, en wat langer in de oven.

Beantwoorden
ES
Mariska 2021-12-28 11:09:56

Heerlijk toetje. Heerlijke creme, heerlijke bodem.
Helaas was de 20 cm toch te klein, ondanks de rand hoog had gemaakt.
Je moet hem toch blind bakken want de bodem komt omhoog en zijkant zakt in.
Ik kon dus niet alle vulling erin doen. Dit bewaard en ergens anders bij gegeten.
Het wordt niet keihard dus dat kan prima.

Dus ik neem de volgende keer een 24 of 26 cm vorm en bak hem blind.

Ik heb de rietsuiker erop gestrooid en onder de grill geplaatst standje 3 , 2 minuten ongeveer.

zalige smaak!

Beantwoorden
MA
Ruud 2022-01-10 10:21:58

Lukt iedere keer uitstekend.
Op het moment dat er melk toegevoegd
wordt het stollingsproces wel een dingetje van zorg. Maar de tijd iets verlengen helpt.
En inderdaad het toetje is net zo lekker maar lijkt minder machtig.

Beantwoorden
RU
Mike 2022-11-26 13:25:34

Hi rutger,

Heb je ook een recept voor speculaas crème brulee?

Beantwoorden
MI

U kunt niet meer reageren.