Ingrediëntenlijst
  • Voor de bavarois
  • 3½ blaadjes gelatine (5,8 gr)
  • 300 gr aardbeien
  • sap van ¼-½ citroen
  • 300 slagroom
  • 75 suiker

Wil je zelf bavarois maken? Dat is heel makkelijk! Dit is mijn basisrecept voor aardbeien bavarois en ik ben er dol op. Gebruik de rijpste aardbeien die je kunt vinden, dat geeft dit zomerse dessert een heerlijke smaak. Voor dit bavarois recept kun je eventueel ook diepvries aardbeien gebruiken. Voor de garnering zijn verse aardbeien wel het allerlekkerst. Je kunt de aardbeien die je gebruikt als garnering ook marineren volgens één van de variaties in dit recept voor gemarineerde aardbeien. Met dit aardbeien bavarois recept maak je genoeg voor 6-8 glaasjes/bakjes. Wil je dit recept gebruiken voor een aardbeien bavarois taart (of gebakjes), gebruik dan ½-1 blaadje gelatine extra. Het wordt dan iets steviger en kan dan ook na invriezen (in bijvoorbeeld siliconen vormpjes) gestort worden.

Aardbeien bavarois maken

Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water.

Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en doe ze samen met het citroensap in een blender of keukenmachine met hakmessen. Pureer de aardbeien tot een gladde puree.

Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze lobbig op. Klop de slagroom niet helemaal stijf, dan wordt het lastiger om de aardbeienpuree er goed doorheen te mengen.

Doe 3-4 eetlepels van de aardbeienpuree in een steelpannetje en verwarm deze al roerend. Haal het pannetje van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de aardbeienpuree. Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het aardbeienmengsel tot een het goed gemengd is. Spatel vervolgens de andere helft van de puree door het mengsel en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden. Schep de aardbeien bavarois in 6-8 glaasjes en zet deze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Garneer de aardbeien mousse voor het serveren met verse (gemarineerde) aardbeien.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (10)
Kirsten 2020-07-01 11:51:36

Beste Rutger,
Ik wil graag een aardbeienbavaroistaart maken met een koekjesbodem en dan de bavarois erop. De springvorm is 26cm doorsnee. Hoeveel van dit recept is er nodig om een lekkere luchtige en hoge taart te krijgen? Ik hoor het graag.

Beantwoorden
KI
Linda 2020-06-14 20:59:46

Hij is heerlijk! Is het ook met ander fruit te maken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-20 11:55:58

Zeker! Met frambozen is het bijvoorbeeld ook erg lekker!

Beantwoorden
Evelien 2020-06-10 14:06:19

Ik heb de bavarois gemaakt en hij is echt heerlijk! Kan ik dit ook gebruiken in combinatie met jouw recept van vlaaideeg? En dan bijv banketbakkersroom eronder? En zou de banketbakkersroom dan meegebakken moeten worden met het vlaaideeg?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-06-20 12:12:54

Dat kan heel goed! Je kunt de banketbakkersroom dan meebakken, en de vlaai na het bakken afmaken met de bavarois en verse aardbeien. Heerlijk! Als basis kun je dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/aardbeienvlaai-bakken-recept/

Beantwoorden
Evelien 2020-06-21 22:24:07

Dank je wel voor je reactie en je uitleg! Ik ga dit snel uitproberen :-)!

Beantwoorden
EV
Linda 2020-06-09 20:21:38

Gisteren gemaakt van verse aardbeien uit de tuin, heerlijk!

Beantwoorden
LI
Larissa 2020-06-05 10:31:08

Gisteren gemaakt met de gemarineerde aardbeien met balsamicoazijn. Was een groot succes en niet moeilijk om te maken!

Beantwoorden
LA
Melissa 2020-06-02 21:23:41

Hoi Rutger,
Ik wil dit bavarois recept graag gebruiken om een taart mee te vullen (een ronde 15 cm taart en dan 3 cakelaagjes om te bestrijken). Zal ik het recept verdubbelen of is dat te veel denk je? Vind dat altijd zo lastig inschatten. Afsmeren doe ik met botercrème. Voor de zekerheid zal ik ook dijkjes spuiten.

Nog een vraagje, kan ik ook een deel van de slagroom vervangen door bijv yoghurt of kwark? Hiermee hoop ik de bavarois iets minder zwaar te maken.

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-06-04 14:45:44

Volgens mij heb je aan 1 recept genoeg. De slagroom vervangen zou ik niet doen, met yoghurt of kwark wordt hij juist zwaar en vast van structuur en mis je de luchtigheid.

Beantwoorden
Melissa 2020-06-12 21:48:08

Bedankt voor je reactie, ik ga ermee aan de slag :)

Beantwoorden
ME
Peter 2020-06-02 11:21:57

Beste Rutger
Het is een heerlijk recept. Kan ook van mango, passievruchten kersen etc.etc. Maar is het ook mogelijk om bij dit soort recepten ook aan te geven dat andere suikers ook prima smaken. Denk aan honing, erythritol, kokosbloesemsuiker, ahorn siroop etc.

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-06-04 14:47:13

Het kan ook prima met ander fruit. Helaas kan ik niet bij elk recept aangeven wat er allemaal anders kan, dat is aan mensen zelf om te bedenken/uit te proberen.

Beantwoorden
Roos 2020-05-31 09:19:34

Hoi Rutger,
Is het mogelijk om dit recept als vulling voor taart te gebruiken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-06-01 10:29:49

Zeker. Ik zou dan wel iets meer gelatine gebruiken, zoals in de intro staat vermeld. Het lekkerste is dan om een laag biscuit in een vorm te doen, daar het mengsel op te gieten, af te dekken met een tweede laag biscuit en dat op te laten stijven in de koelkast.

Beantwoorden
Ancilla 2020-05-31 08:54:00

Ik gebruik geen gelatine. Is het ook mogelijk om het met agar agar te maken en wat zijn dan de verhoudingen?

Groetjes ancil

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-06-01 10:30:34

Dat is mogelijk, maar de exacte hoeveelheid moet ik je schuldig blijven. Dit recept heb ik nog niet met agar gemaakt, is toch een kwestie van uitproberen welke hoeveelheid het lekkerste resultaat en mondgevoel geeft.

Beantwoorden
Walter 2020-05-31 08:49:39

Toppertje voor deze warme zomeravonden

Beantwoorden
WA