Wil je zelf bavarois maken? Dat is heel makkelijk! Dit is mijn basisrecept voor aardbeien bavarois en ik ben er dol op. Gebruik de rijpste aardbeien die je kunt vinden, dat geeft dit zomerse dessert een heerlijke smaak. Voor dit luchtige bavarois recept kun je eventueel ook diepvries aardbeien gebruiken. Voor de garnering zijn verse aardbeien wel het allerlekkerst. Je kunt de aardbeien die je gebruikt als garnering ook marineren volgens één van de variaties in dit recept voor gemarineerde aardbeien

Met dit aardbeien bavarois recept maak je genoeg voor 6-8 glaasjes/bakjes. Je kunt deze aardbeien bavarois gebruiken voor een aardbeien bavarois taart (of gebakjes). Gebruik dan wel ½-1 blaadje gelatine extra. De bavarois wordt dan iets steviger en kan ook na invriezen (in bijvoorbeeld siliconen vormpjes) nog worden gestort. Ben je op zoek naar meer lekkere bavarois recepten? Probeer dan deze bosvruchtentaart met bavarois of deze petit fours met vruchtenbavarois.

Aardbeien bavarois

Wat is bavarois?

Bavarois is een soort luchtige pudding, die je in veel verschillende smaken kunt maken. Een bavarois kan gemaakt worden op basis van een fruitpuree, zoals bij dit luchtige aardbeien bavarois recept. Een andere optie is bavarois maken op basis van zuivel, bijvoorbeeld met crème anglaise (voor vanille bavarois) of met yoghurt. Verder bestaat bavarois uit lobbig geklopte slagroom, gelatine en suiker. Het toetje staat dus bekend om zijn luchtigheid en dit ontstaat door de lobbig geklopte slagroom, die voorzichtig door de rest van het mengsel wordt gespateld, voordat je de bavarois laat opstijven in de koelkast.

Waar bavarois precies vandaan komt is niet bekend, maar de naam betekent letterlijk uit het Frans vertaald uit ‘Beiers’. Of het dessert ook uit Beieren komt of puur geïnspireerd is op iets of iemand uit Beieren? Dat is niet bekend. Gelukkig maakt het voor de heerlijke smaak van dit dessert niet uit waar de lekkernij oorspronkelijk bedacht is.

Verschil tussen bavarois en mousse

De termen mousse en bavarois worden veel door elkaar gebruikt. Hoewel ze erg op elkaar lijken, is een mousse over het algemeen luchtiger dan een bavarois. Dat komt omdat er voor een mousse naast opgeklopte slagroom ook opgeklopt eiwit (vaak Italiaanse meringue) of opgeklopte eidooiers (pâte à bombe) wordt gebruikt. Dat maakt een mousse luchtiger en lichter dan een bavarois. 

Verschil tussen bavarois en pudding

Bavarois is een soort pudding. Zo is bavarois bijvoorbeeld de basis van deze bitterkoekjespudding. Bavarois verschilt wel van andere puddingen zoals griesmeelpudding of custardpudding. Het belangrijkste verschil is het ingrediënt om de pudding te laten opstijven: bij griesmeel- en custardpudding is dit zetmeel, bij bavarois gebruik je blaadjes gelatine.

Aardbeien bavarois bewaren

Je kunt deze aardbeien bavarois 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Bavarois invriezen is ook mogelijk. In de vriezer blijft het 2-3 maanden goed. Houd er wel rekening mee dat de structuur na het ontdooien iets zachter wordt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bavarois
  • 3½ blaadjes gelatine (5,8 gr)
  • 300 gr aardbeien
  • sap van ¼-½ citroen
  • 300 ml slagroom
  • 75 suiker
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Aardbeien bavarois recept

Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in koud water.

Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en doe ze samen met het citroensap in een blender, keukenmachine met hakmessen of staafmixer. Pureer de aardbeien tot een gladde puree.

Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze lobbig op. Klop de slagroom niet helemaal stijf, dan wordt het lastiger om de aardbeienpuree er goed doorheen te mengen.

Doe 3-4 eetlepels van de aardbeienpuree in een steelpannetje en verwarm deze al roerend. 

Haal het pannetje van het vuur, knijp de blaadjes gelatine uit en los deze op in de warme puree. Meng dit vervolgens door de rest van de aardbeienpuree. Spatel de helft van de opgeklopte slagroom door het aardbeienmengsel tot alles goed gemengd is. Spatel vervolgens de andere helft van de slagroom door het mengsel en probeer daarbij de luchtigheid goed te behouden.

Schep de aardbeien bavarois in 6-8 glaasjes en laat deze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Garneer het dessert voor het serveren met verse (gemarineerde) aardbeien.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (30)
Walter 2020-05-31 08:49:39

Toppertje voor deze warme zomeravonden

Beantwoorden
WA
Ancilla 2020-05-31 08:54:00

Ik gebruik geen gelatine. Is het ook mogelijk om het met agar agar te maken en wat zijn dan de verhoudingen?

Groetjes ancil

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-06-01 10:30:34

Dat is mogelijk, maar de exacte hoeveelheid moet ik je schuldig blijven. Dit recept heb ik nog niet met agar gemaakt, is toch een kwestie van uitproberen welke hoeveelheid het lekkerste resultaat en mondgevoel geeft.

Beantwoorden
Roos 2020-05-31 09:19:34

Hoi Rutger,
Is het mogelijk om dit recept als vulling voor taart te gebruiken?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-06-01 10:29:49

Zeker. Ik zou dan wel iets meer gelatine gebruiken, zoals in de intro staat vermeld. Het lekkerste is dan om een laag biscuit in een vorm te doen, daar het mengsel op te gieten, af te dekken met een tweede laag biscuit en dat op te laten stijven in de koelkast.

Beantwoorden
Peter 2020-06-02 11:21:57

Beste Rutger
Het is een heerlijk recept. Kan ook van mango, passievruchten kersen etc.etc. Maar is het ook mogelijk om bij dit soort recepten ook aan te geven dat andere suikers ook prima smaken. Denk aan honing, erythritol, kokosbloesemsuiker, ahorn siroop etc.

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-06-04 14:47:13

Het kan ook prima met ander fruit. Helaas kan ik niet bij elk recept aangeven wat er allemaal anders kan, dat is aan mensen zelf om te bedenken/uit te proberen.

Beantwoorden
Melissa 2020-06-02 21:23:41

Hoi Rutger,
Ik wil dit bavarois recept graag gebruiken om een taart mee te vullen (een ronde 15 cm taart en dan 3 cakelaagjes om te bestrijken). Zal ik het recept verdubbelen of is dat te veel denk je? Vind dat altijd zo lastig inschatten. Afsmeren doe ik met botercrème. Voor de zekerheid zal ik ook dijkjes spuiten.

Nog een vraagje, kan ik ook een deel van de slagroom vervangen door bijv yoghurt of kwark? Hiermee hoop ik de bavarois iets minder zwaar te maken.

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-06-04 14:45:44

Volgens mij heb je aan 1 recept genoeg. De slagroom vervangen zou ik niet doen, met yoghurt of kwark wordt hij juist zwaar en vast van structuur en mis je de luchtigheid.

Beantwoorden
Melissa 2020-06-12 21:48:08

Bedankt voor je reactie, ik ga ermee aan de slag :)

Beantwoorden
ME
Larissa 2020-06-05 10:31:08

Gisteren gemaakt met de gemarineerde aardbeien met balsamicoazijn. Was een groot succes en niet moeilijk om te maken!

Beantwoorden
LA
Linda 2020-06-09 20:21:38

Gisteren gemaakt van verse aardbeien uit de tuin, heerlijk!

Beantwoorden
LI
Evelien 2020-06-10 14:06:19

Ik heb de bavarois gemaakt en hij is echt heerlijk! Kan ik dit ook gebruiken in combinatie met jouw recept van vlaaideeg? En dan bijv banketbakkersroom eronder? En zou de banketbakkersroom dan meegebakken moeten worden met het vlaaideeg?

Beantwoorden
EV
Rutger 2020-06-20 12:12:54

Dat kan heel goed! Je kunt de banketbakkersroom dan meebakken, en de vlaai na het bakken afmaken met de bavarois en verse aardbeien. Heerlijk! Als basis kun je dit recept gebruiken: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/aardbeienvlaai-bakken-recept/

Beantwoorden
Evelien 2020-06-21 22:24:07

Dank je wel voor je reactie en je uitleg! Ik ga dit snel uitproberen :-)!

Beantwoorden
EV
Linda 2020-06-14 20:59:46

Hij is heerlijk! Is het ook met ander fruit te maken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-06-20 11:55:58

Zeker! Met frambozen is het bijvoorbeeld ook erg lekker!

Beantwoorden
Kirsten 2020-07-01 11:51:36

Beste Rutger,
Ik wil graag een aardbeienbavaroistaart maken met een koekjesbodem en dan de bavarois erop. De springvorm is 26cm doorsnee. Hoeveel van dit recept is er nodig om een lekkere luchtige en hoge taart te krijgen? Ik hoor het graag.

Beantwoorden
KI
Rutger 2020-07-06 16:48:59

Dat zou je een keer uit moeten proberen, kan ik heel moeilijk inschatten.

Beantwoorden
BWM Geerts 2020-12-23 12:15:04

Hallo Rutger
Moet ik de aardbeien eerst koken ?

Beantwoorden
BW
Rutger 2020-12-30 10:32:00

Dat is niet nodig.

Beantwoorden
Bertine 2020-12-26 23:46:29

Ik gebruikte 250ml ‘Alpro soya op te kloppen’ (Ivm koemelkallergie), 250g aardbeien, 3 blaadjes gelatine. Het was heerlijk! Ik heb tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid gemaakt maar dan met bosvruchten. Voor beide versies diepvriesvruchten gebruikt, kan prima.

Beantwoorden
BE
Kaya 2021-01-30 10:47:23

Hoi Rutger!
Kan ik de aarbeidenpuree ook met aardbeien uit de vriezer maken?

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-02-01 11:15:15

Zeker, dat kan prima.

Beantwoorden
Laura 2021-04-20 17:58:53

Waar moet ik op letten bij het vullen van een biscuittaart met bavarois? Is de bavarois stevig genoeg om toefen mee op de taart te kunnen spuiten, of zou ik dan een gelatine blaadje extra toe moeten voegen?

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-04-26 13:00:59

Deze bavarois is minder geschikt als taartvulling en zeker niet om op te spuiten, dan heb je inderdaad net iets meer gelatine nodig.

Beantwoorden
Sanne 2021-05-12 10:12:05

Dag Rutger, zou ik dit recept kunnen gebruiken als topping voor een cijfertaart (decoreren met spuitzak)? En als ik citroenbavarois wil maken, hoeveel citroensap voeg ik dan best toe? Bedankt!

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-05-17 09:36:52

Daar is deze bavarois niet stevig genoeg voor. Voor citroenbavarois zou je zelf moeten experimenteren, daar heb ik (nog) geen recept voor.

Beantwoorden
J 2021-05-25 19:21:20

Hi hoe lang kan dit bewaard worden?

Beantwoorden
J
Rutger 2021-05-31 10:31:51

Max 2-3 dagen.

Beantwoorden
Kiki 2021-05-30 12:17:33

Zou dit ook lekker zijn met een bastogne bodem (zoals bij een kwarktaart).

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-05-31 10:17:14

Zeker, alleen moet je voor een taart net iets meer gelatine gebruiken.

Beantwoorden
Carmen 2021-06-08 06:52:06

Beste Rutger,

Kan je me zeggen welk alternatief te gebruiken in plaats van slagroom. Normaal maak ik deze met lactose vrije producten, helaas kan ik op mijn nieuwe woonplaats geen lactose vrije room kopen. Zou graag mijn 3 vruchten Charlotte bavarois taart kunnen blijven maken.

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-06-14 09:06:20

Daar kan ik je helaas niet mee helpen, ik weet geen ander alternatief.

Beantwoorden
Anja 2021-06-17 14:40:43

Dag Rutger,
Bij bavarois-recepten van anderen zie ik soms eidooiers bij het recept gebruikt worden. Wat is het 'nut' daarvan? Wordt de bavarois steviger/voller?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-06-22 10:30:16

Dat geeft het inderdaad een vollere smaak. Maar bij fruitbavarois vind ik dat persoonlijk minder lekker. Bij vanille of chocolade is het wel heel fijn.

Beantwoorden
Desiree 2021-12-17 09:02:21

Hoi Rutger, als ik aardbeien uit de vriezer gebruik, is het dan nodig meer gelatine te gebruiken? Dit omdat de aardbeien veel vocht verliezen uit de vriezer

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-12-21 08:15:34

Hoi. Je kunt dan gewoon dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Beantwoorden
Desiree 2021-12-24 10:44:45

Dankjewel.Hele fijne dagen. Vandaag wordt een bakdag met lekker veel recepten van jou. Bedankt daarvoor!

Beantwoorden
DE
Gaby 2021-12-20 14:42:22

Hai Rutger
Een kleine vraag over de ingrediënten. Er staat 300 slagroom. Is dit deciliter, milliliter, gram??
Bedankt alvast!

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-12-21 07:48:35

Hoi, dit is milliliter! Ik pas het gelijk aan.

Beantwoorden
JJ 2021-12-22 16:50:03

Ha Rutger,
Kan ik het ook invriezen?

Beantwoorden
JJ
Rutger 2021-12-23 08:16:09

Daar heb ik geen ervaring mee. Ik denk dat het wel kan, maar de structuur zal wel iets minder lekker worden.

Beantwoorden
Marjoleine 2021-12-26 19:33:41

Was erg lekker en precies de goede stevigheid. Ik was de citroen vergeten maar ik heb het niet gemist. Ik heb het gemaakt zonder de gemarineerde aardbeien. En ik heb verse aardbeien gebruikt en twee scheppen aardbeienjam toegevoegd omdat mijn aardbeien niet zo zoet waren.

Beantwoorden
MA
Lotte 2022-05-04 07:49:58

Hoi, kan je hier ook een slof mee maken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-05-08 19:45:20

Dan zou ik 1 blaadje gelatine extra toevoegen.

Beantwoorden
Edith Van Campfort 2022-06-22 08:49:33

Hallo ik gade bavarois maken un jou recept staat bloem is het da tarwe patisserie og zelfrijzende bloem .ook welk soort boter zal in nemen . KAN ik bv room en boter van Alpro gebruiken ?

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-06-27 13:57:23

Hoi. Het is gewoon tarwebloem, patisseriebloem kan ook. Voor de bodem gebruik je roomboter, met een plantaardige boter wordt het lastiger om de bodem te maken.

Beantwoorden
Edith Van Campfort 2022-06-22 11:47:08

Ik wacht op antwoord

Beantwoorden
ED
Rutger 2022-06-27 13:55:05

Hi Edith. Het is niet zo dat ik elk moment klaar zit om alle reacties te beantwoorden :) Ik doe mijn best één keer per week alles te behandelen.

Beantwoorden
Marieke 2022-06-22 17:02:26

Hoi Rutger, zou dit ook kunnen met passievrucht in plaats van met aardbeien? En moet ik er dan ook citroensap bij doen?

Beantwoorden
MA
Isabelle 2022-08-04 21:23:29

Hallo,
Kan je ook met sojaroom werken?
Dit omwille van een koemelkallergie bij iemand vd gasten.
Alvast bedankt!

Beantwoorden
IS
Rutger 2022-08-08 13:42:28

Hoi. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat antwoord moet ik je schuldig blijven.

Beantwoorden
Roelie Moed 2022-08-09 18:02:46

Hallo Rutger, ik heb al een paar keer je Aardbeienbavarois gemaakt. Erg lekker. Nu wil ik het eens proberen met verse abrikozen. Moet ik deze eerst ontvellen of kan ik ze zo maken?
Bedankt alvast.

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-08-18 13:45:05

Ontvellen is lekkerder denk ik.

Beantwoorden
Marissa 2022-11-14 11:52:17

Hallo Rutger, ik zou graag citroen baveroise maken heb jij een idee hoe ik dit het beste kan maken?

Vriendelijke groet, Marissa

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 08:46:18

Dat recept heb ik (nog) niet online staan. In mijn nieuwe boek toetjesbijbel staat wel een hele lekkere citroenmousse.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.