Nadat ik enkele weken geleden zelf pure chocolade had gemaakt wilde ik ook graag zelf witte chocolade maken. Natuurlijk is witte chocolade eigenlijk geen echte chocolade, maar het is wel heel erg lekker!

Zelf witte chocolade maken – stap voor stap

De ingrediënten voor witte chocolade zijn vrij simpel: suiker, cacaoboter en melkpoeder. Daarbij zorgen de suiker en het melkpoeder vooral voor de smaak van de witte chocolade. Om te zorgen dat de witte chocolade mooi glad werd hem ik heb gemaakt in mijn grinder. Meer daarover lees je in dit eerdere artikel over zelf chocolade maken.

Zelf witte chocolade maken – stap voor stap
Ingrediëntenlijst
  • Voor zelfgemaakte witte chocolade
  • 300 gr fijne suiker
  • 300 gr cacaoboter, gesmolten
  • 250 gr melkpoeder
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Stap 1

Doe alle ingrediënten voor de witte chocolade in de grinder en zet deze aan. In het begin zal het mengsel erg korrelig en dik zijn. Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.

Zelf witte chocolade maken – stap voor stap
Zelf witte chocolade maken – stap voor stap

Stap 2

Na enkele uren is het mengsel al veel gladder en dunner. Om te controleren of het helemaal goed is neem je een beetje van het mengsel en wrijf je dat tussen je duim en wijsvinger. Voel je geen korreltjes meer van de suiker of het melkpoeder, dan is de witte chocolade klaar. Ik heb het mengsel zo’n 8 uur laten draaien voordat ik het glad genoeg vond.

Zelf witte chocolade maken – stap voor stap

Stap 3

Om de witte chocolade te kunnen verwerken moet het eerst – zoals alle chocolade die je gaat verwerken – getempereerd worden. Dat heb ik gedaan volgens de tableermethode. Daarna heb ik de getempereerde witte chocolade in mallen voor reepjes gegoten en stevig laten worden in de koelkast.

Zelf witte chocolade maken – stap voor stap

Deze zelfgemaakte witte chocolade smaakt echt superlekker en smaakt precies zo als witte chocolade die je gewend bent. Het lijkt mij leuk om te experimenteren met extra smaken en ingrediënten in de witte chocolade, zoals vanille of kardemom.

{ “@context”: “https://schema.org/”, “@type”: “HowTo”, “name”: “Zelf witte chocolade maken”, “description”: “Zelf witte chocolade maken? Met drie ingredienten en een paar uur geduld maak je heerlijke zelfgemaakte witte chocolade! Genieten!”, “totalTime”: “PT510M”, “supply”: [{ “@type”: “HowToSupply”, “name”: “300 gr fijne suiker” },{ “@type”: “HowToSupply”, “name”: “300 gr cacaoboter, gesmolten” },{ “@type”: “HowToSupply”, “name”: “250 gr melkpoeder” }], “step”: [{ “@type”: “HowToStep”, “text”: “Doe alle ingrediënten voor de witte chocolade in de grinder en zet deze aan. In het begin zal het mengsel erg korrelig en dik zijn. Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.”, “image”: “https://rutgerbakt.nl/wp-content/uploads/2018/12/witte_chocolade_maken_2-1200×901.jpg”, “name”: “Mix alle ingrediënten”, “url”: “https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/zelf-witte-chocolade-maken-stap-voor-stap/#stap1” },{ “@type”: “HowToStep”, “text”: “Na enkele uren is het mengsel al veel gladder en dunner. Om te controleren of het helemaal goed is neem je een beetje van het mengsel en wrijf je dat tussen je duim en wijsvinger. Voel je geen korreltjes meer van de suiker of het melkpoeder, dan is de witte chocolade klaar. Ik heb het mengsel zo’n 8 uur laten draaien voordat ik het glad genoeg vond.”, “image”: “https://rutgerbakt.nl/wp-content/uploads/2018/12/witte_chocolade_maken_4-1200×901.jpg”, “name”: “Controleer het mengsel”, “url”: “https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/zelf-witte-chocolade-maken-stap-voor-stap/#stap2” },{ “@type”: “HowToStep”, “text”: “Om de witte chocolade te kunnen verwerken moet het eerst – zoals alle chocolade die je gaat verwerken – getempereerd worden. Dat heb ik gedaan volgens de tableermethode. Daarna heb ik de getempereerde witte chocolade in mallen voor reepjes gegoten en stevig laten worden in de koelkast.”, “image”: “https://rutgerbakt.nl/wp-content/uploads/2018/12/witte_chocolade_maken_5-1200×901.jpg”, “name”: “Chocolade Tempereren”, “url”: “https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/zelf-witte-chocolade-maken-stap-voor-stap/#stap3” }] }
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (9)
Gisele 2019-01-02 08:27:56

Hai Rutger, wat doe je toch elke keer weer leuke dingen! Te lekker voor januari 😉😅!

Kun je i.p.v. een grinder ook een keukenmachine met hakmes gebruiken?

Groetjes!

Beantwoorden
GI
Rutger 2019-01-06 16:51:46

Dat gaat niet lukken helaas, dan krijg je nooit een gladde chocolade.

Beantwoorden
Jacqueline 2019-01-02 08:29:20

Wat een Interessant verhaal Rutger! Nog nooit eerder ben ik dit tegengekomen. Waar ik nieuwsgierig naar ben is van welk merk en welk typenummer je grinder is. Lijkt me erg leuk om het zelf te kunnen doen omdat de witte chocolade meestal zo zoet is dan zou je minder suiker kunnen gebruiken toch?

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-01-06 16:51:26

De grinder heb ik via amazon gekocht. Het is de Premier 1.5 Litre Wonder Stone Wet Grinder. Ik denk dat je wel minder suiker kunt gebruiken, al weet ik niet wat dat met de structuur van de chocolade doet.

Beantwoorden
Sandra 2019-01-03 11:31:38

Hi Rutger,

Bestaat er ook melkpoeder van lactosevrije melk of sojamelk. Ben namelijk benieuwd of je ook lactosevrije witte chocolade kan maken op deze manier

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-01-06 16:48:02

Dat durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Desot Gina 2019-05-08 20:01:37

Gewoon een 👍omdat je de moete doet om te reageren op de mensen hun vragen

Beantwoorden
DE
Rutger 2019-05-13 08:34:47

Dankjewel!

Beantwoorden
Iris Uffen 2020-09-24 14:05:09

Waar koop ik een betaalbare chocolade grinder om zelf chocolade te maken?

Groetjes,

Iris

Beantwoorden
IR
Rutger 2020-09-28 08:49:37

Zelf heb ik deze via Amazon gevonden: https://www.amazon.com/Premier-Small-Wonder-Grinder-SS/dp/B004OPIBV2/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=grinder+chocolate&qid=1600071312&sr=8-1

Beantwoorden
Liesbeth 2022-08-17 15:28:48

Hi Rutger, wat een leuk ding! Ik heb een Billy graanmolen om zelf meel te malen. Daar zitten ook maalstenen in, die draaien over elkaar heen, maar zou je ook meel kunnen malen in jouw apparaat of wordt het graan dan alleen geplet?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-08-18 13:22:00

Hoi. Ik denk niet dat het heel goed gaat, maar je kunt het altijd uitproberen.

Beantwoorden
maud 2020-11-10 17:06:37

hoeveel gram chocolade heb je hier uiteindelijk mee?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-11-16 08:54:21

Ongeveer 800 gram.

Beantwoorden
Mariska 2021-02-11 18:08:23

Kan ik in plaats van melkpoeder ook (witte) kokospasta hiervoor gebruiken? Of zal de chocolade dan niet uitharden? Ik wil namelijk je recept van de cakerol met witte chocolade maken, maar moet onderdelen vervangen in verband met lactose-intolerantie en lactosevrije witte chocolade vind ik lastig te vinden, zonder allerlei extra toevoegingen in de reep, laat staan druppels oid.

Beantwoorden
MA
Lisa 2021-02-19 16:21:45

Je kunt kokosmelkpoeder gebruiken ipv melkpoeder

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-02-15 13:57:25

Hoi. Ik ben bang dat dit niet werkt, maar je kunt het altijd een keer proberen natuurlijk.

Beantwoorden
Patricia 2022-08-10 16:08:31

Welk melkpoeder gebruik je hiervoor?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-08-18 13:44:43

Bijvoorbeeld deze: https://www.ah.nl/producten/pasta-rijst-en-wereldkeuken/surinaams-antilliaans/gecondenseerde-melk-poeder/melkpoeder GEEN melkpoeder voor in de koffie in elk geval.

Beantwoorden
Danny 2022-08-17 10:33:03

8 uur laten draaien nu de elektriciteit zo duur geworden is, dat word dure chocolade maar allee ik zal het toch proberen. dankt u

Beantwoorden
DA

U kunt niet meer reageren.