- Voor zelfgemaakte witte chocolade
- 300 gr fijne suiker
- 300 gr cacaoboter, gesmolten
- 250 gr melkpoeder
Nadat ik enkele weken geleden zelf pure chocolade had gemaakt wilde ik ook graag zelf witte chocolade maken. Natuurlijk is witte chocolade eigenlijk geen echte chocolade, maar het is wel heel erg lekker! De ingrediënten voor witte chocolade zijn vrij simpel: suiker, cacaoboter en melkpoeder. Daarbij zorgen de suiker en het melkpoeder vooral voor de smaak van de witte chocolade. Om te zorgen dat de witte chocolade mooi glad werd hem ik heb gemaakt in mijn grinder. Meer daarover lees je in dit eerdere artikel over zelf chocolade maken.

Stap 1
Doe alle ingrediënten voor de witte chocolade in de grinder en zet deze aan. In het begin zal het mengsel erg korrelig en dik zijn. Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.


Stap 2
Na enkele uren is het mengsel al veel gladder en dunner. Om te controleren of het helemaal goed is neem je een beetje van het mengsel en wrijf je dat tussen je duim en wijsvinger. Voel je geen korreltjes meer van de suiker of het melkpoeder, dan is de witte chocolade klaar. Ik heb het mengsel zo’n 8 uur laten draaien voordat ik het glad genoeg vond.

Stap 3
Om de witte chocolade te kunnen verwerken moet het eerst – zoals alle chocolade die je gaat verwerken – getempereerd worden. Dat heb ik gedaan volgens de tableermethode. Daarna heb ik de getempereerde witte chocolade in mallen voor reepjes gegoten en stevig laten worden in de koelkast.

Deze zelfgemaakte witte chocolade smaakt echt superlekker en smaakt precies zo als witte chocolade die je gewend bent. Het lijkt mij leuk om te experimenteren met extra smaken en ingrediënten in de witte chocolade, zoals vanille of kardemom.






