Nadat ik enkele weken geleden zelf pure chocolade had gemaakt wilde ik ook graag zelf witte chocolade maken. Natuurlijk is witte chocolade eigenlijk geen echte chocolade, maar het is wel heel erg lekker!

De ingrediënten voor witte chocolade zijn vrij simpel: suiker, cacaoboter en melkpoeder. Daarbij zorgen de suiker en het melkpoeder vooral voor de smaak van de witte chocolade. Om te zorgen dat de witte chocolade mooi glad werd hem ik heb gemaakt in mijn grinder. Meer daarover lees je in dit eerdere artikel over zelf chocolade maken.

- Voor zelfgemaakte witte chocolade
- 300 gr fijne suiker
- 300 gr cacaoboter, gesmolten
- 250 gr melkpoeder
Stap 1
Doe alle ingrediënten voor de witte chocolade in de grinder en zet deze aan. In het begin zal het mengsel erg korrelig en dik zijn. Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.


Stap 2
Na enkele uren is het mengsel al veel gladder en dunner. Om te controleren of het helemaal goed is neem je een beetje van het mengsel en wrijf je dat tussen je duim en wijsvinger. Voel je geen korreltjes meer van de suiker of het melkpoeder, dan is de witte chocolade klaar. Ik heb het mengsel zo’n 8 uur laten draaien voordat ik het glad genoeg vond.

Stap 3
Om de witte chocolade te kunnen verwerken moet het eerst – zoals alle chocolade die je gaat verwerken – getempereerd worden. Dat heb ik gedaan volgens de tableermethode. Daarna heb ik de getempereerde witte chocolade in mallen voor reepjes gegoten en stevig laten worden in de koelkast.

Deze zelfgemaakte witte chocolade smaakt echt superlekker en smaakt precies zo als witte chocolade die je gewend bent. Het lijkt mij leuk om te experimenteren met extra smaken en ingrediënten in de witte chocolade, zoals vanille of kardemom.
{ “@context”: “https://schema.org/”, “@type”: “HowTo”, “name”: “Zelf witte chocolade maken”, “description”: “Zelf witte chocolade maken? Met drie ingredienten en een paar uur geduld maak je heerlijke zelfgemaakte witte chocolade! Genieten!”, “totalTime”: “PT510M”, “supply”: [{ “@type”: “HowToSupply”, “name”: “300 gr fijne suiker” },{ “@type”: “HowToSupply”, “name”: “300 gr cacaoboter, gesmolten” },{ “@type”: “HowToSupply”, “name”: “250 gr melkpoeder” }], “step”: [{ “@type”: “HowToStep”, “text”: “Doe alle ingrediënten voor de witte chocolade in de grinder en zet deze aan. In het begin zal het mengsel erg korrelig en dik zijn. Hoe langer je de witte chocolade laat draaien, des te dunner en gladder het mengsel zal worden.”, “image”: “https://rutgerbakt.nl/wp-content/uploads/2018/12/witte_chocolade_maken_2-1200×901.jpg”, “name”: “Mix alle ingrediënten”, “url”: “https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/zelf-witte-chocolade-maken-stap-voor-stap/#stap1” },{ “@type”: “HowToStep”, “text”: “Na enkele uren is het mengsel al veel gladder en dunner. Om te controleren of het helemaal goed is neem je een beetje van het mengsel en wrijf je dat tussen je duim en wijsvinger. Voel je geen korreltjes meer van de suiker of het melkpoeder, dan is de witte chocolade klaar. Ik heb het mengsel zo’n 8 uur laten draaien voordat ik het glad genoeg vond.”, “image”: “https://rutgerbakt.nl/wp-content/uploads/2018/12/witte_chocolade_maken_4-1200×901.jpg”, “name”: “Controleer het mengsel”, “url”: “https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/zelf-witte-chocolade-maken-stap-voor-stap/#stap2” },{ “@type”: “HowToStep”, “text”: “Om de witte chocolade te kunnen verwerken moet het eerst – zoals alle chocolade die je gaat verwerken – getempereerd worden. Dat heb ik gedaan volgens de tableermethode. Daarna heb ik de getempereerde witte chocolade in mallen voor reepjes gegoten en stevig laten worden in de koelkast.”, “image”: “https://rutgerbakt.nl/wp-content/uploads/2018/12/witte_chocolade_maken_5-1200×901.jpg”, “name”: “Chocolade Tempereren”, “url”: “https://rutgerbakt.nl/chocolade-recepten/zelf-witte-chocolade-maken-stap-voor-stap/#stap3” }] }Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hai Rutger, wat doe je toch elke keer weer leuke dingen! Te lekker voor januari 😉😅!
Kun je i.p.v. een grinder ook een keukenmachine met hakmes gebruiken?
Groetjes!
Beantwoorden
Wat een Interessant verhaal Rutger! Nog nooit eerder ben ik dit tegengekomen. Waar ik nieuwsgierig naar ben is van welk merk en welk typenummer je grinder is. Lijkt me erg leuk om het zelf te kunnen doen omdat de witte chocolade meestal zo zoet is dan zou je minder suiker kunnen gebruiken toch?
BeantwoordenDe grinder heb ik via amazon gekocht. Het is de Premier 1.5 Litre Wonder Stone Wet Grinder. Ik denk dat je wel minder suiker kunt gebruiken, al weet ik niet wat dat met de structuur van de chocolade doet.
Beantwoorden
Hi Rutger,
Bestaat er ook melkpoeder van lactosevrije melk of sojamelk. Ben namelijk benieuwd of je ook lactosevrije witte chocolade kan maken op deze manier
BeantwoordenWaar koop ik een betaalbare chocolade grinder om zelf chocolade te maken?
Groetjes,
Iris
BeantwoordenZelf heb ik deze via Amazon gevonden: https://www.amazon.com/Premier-Small-Wonder-Grinder-SS/dp/B004OPIBV2/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=grinder+chocolate&qid=1600071312&sr=8-1
Beantwoorden
Hi Rutger, wat een leuk ding! Ik heb een Billy graanmolen om zelf meel te malen. Daar zitten ook maalstenen in, die draaien over elkaar heen, maar zou je ook meel kunnen malen in jouw apparaat of wordt het graan dan alleen geplet?
Beantwoorden
Kan ik in plaats van melkpoeder ook (witte) kokospasta hiervoor gebruiken? Of zal de chocolade dan niet uitharden? Ik wil namelijk je recept van de cakerol met witte chocolade maken, maar moet onderdelen vervangen in verband met lactose-intolerantie en lactosevrije witte chocolade vind ik lastig te vinden, zonder allerlei extra toevoegingen in de reep, laat staan druppels oid.
BeantwoordenHoi. Ik ben bang dat dit niet werkt, maar je kunt het altijd een keer proberen natuurlijk.
Beantwoorden
Bijvoorbeeld deze: https://www.ah.nl/producten/pasta-rijst-en-wereldkeuken/surinaams-antilliaans/gecondenseerde-melk-poeder/melkpoeder GEEN melkpoeder voor in de koffie in elk geval.
Beantwoorden
8 uur laten draaien nu de elektriciteit zo duur geworden is, dat word dure chocolade maar allee ik zal het toch proberen. dankt u
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.