De vulling van deze witte-chocoladetaart is gemaakt op basis van een crème anglaise. Dat zorgt voor een fluweel zachte vulling, die lichter van structuur is dan bijvoorbeeld een ganache. In combinatie met de frambozen en de knapperig gebakken taartbodem levert dat een onwijs lekkere taart op!

Witte-chocoladetaart met frambozen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gr bloem
  • 70 gr poedersuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • snuf zout
  • 105 gr boter, koud en in blokjes
  • ½ ei, losgeklopt
  • Voor de vulling van witte chocolade
  • 1 ½ blaadjes gelatine
  • ½ vanillestokje
  • 100 ml slagroom
  • 75 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 200 gr witte chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • verse frambozen
  • geraspte witte chocolade
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Witte-chocoladetaart met frambozen maken

Begin met de vulling van de taart een dag van tevoren. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Snijd het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en doe dit samen met de room en de melk in een steelpan. Verwarm dit tot tegen het kookpunt.

Klop in een kom de eidooiers los. Giet de helft van de hete melk al kloppend op de eidooiers. Giet dit terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. De crème mag niet koken, maar moet verwarmd worden tot ongeveer 85 °C. Je zult zien dat het dan dikker wordt en begint te binden. Voeg de geweekte gelatine toe en roer tot deze is opgelost. Giet de crème door een fijne zeef op de gehakte witte chocolade en laat deze smelten. Meng alles goed door, dit gaat het beste met een staafmixer. Dek de witte chocolade crème af met plastic en laat het een nacht opstijven in de koelkast.

De taartbodem bakken

Doe de bloem, het amandelmeel, de poedersuiker en het zout in een kom en meng deze door elkaar. Voeg de boter toe en wrijf deze met je vingertoppen door het bloemmengsel, tot het op grof broodkruim lijkt. Voeg het halve ei toe en kneed alles kort tot een deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter op de bakplaat.

Kneed het deeg nog kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Bekleed de taartring met het deeg. Druk het deeg goed aan en snijd het aan de bovenkant van de ring strak af. Prik met een vork gaatjes in het deeg op de bodem. Zet de beklede vorm met bakplaat en al nog 15 minuten in de koelkast.

Bak de taartschelp in 17-22 minuten goudbruin. Het is met dit deeg niet nodig om de taart eerst blind te bakken. Verwijder na het bakken de taartring en laat de bodem afkoelen.

Verdeel de witte chocolade crème over de taartbodem en strijk deze glad. Garneer de taart met verse frambozen en strooi er tot slot de geraspte witte chocolade over. 

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Marijke 2019-09-05 13:09:46

Hoi Rutger,

dank voor alle super gerechten!
Misschien zie ik het over het hoofd, maar is/staat er ergens een link zodat je de recepten kort en krachtig kunt afdrukken, zonder de gaten vd advertenties??
Indien niet, zo je er aub over willen nadenken?

Hartelijke groet,
Marijke
ps heb laatst de panna cotta gemaakt met Griekse yoghurt, appel en kruimel. Overheerlijk. En panna cotta fluweelzacht, met licht frisjes. En makkelijk te maken. Voor iedereen een aanrader!!

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-09-15 10:28:17

Hoi! Dank voor je berichtje! Via de printknop zijn de recepten af te drukken en hebben we geprobeerd de lay-out zo duidelijk mogelijk te maken. Hierdoor vallen er soms gaten, maar dit is voor nu wel de beste manier om een recept af te drukken. Als je het echt zonder gaten wilt, dan kun je het beste de tekst kopiëren naar bijvoorbeeld WORD en het recept vanuit daar printen.

Beantwoorden
Ine van Hest 2019-09-05 15:02:42

Ik zit met het zelfde probleem...……..hoe kan ik je recept met ingrediënten en bereiding afdrukken zonder dat er stukken uitvallen?

Beantwoorden
IN
Rutger 2019-09-15 10:25:42

Via de print knop onderaan kun je het recept goed afdrukken.

Beantwoorden
Jacqueline vd Put 2019-09-10 21:41:06

Kan de witte chocoladevulling ook gebruikt worden op mini-slofjes? Is het stevig genoeg? Zou het vervelend vinden als het er vanaf zou lopen.
Alvast bedankt.

Jacqueline vd Put

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-09-15 10:18:56

Daar kun je de crème zeker voor gebruiken.

Beantwoorden
Joanne 2019-09-13 11:45:24

Hoeveel suiker gebruik ik voor de chocoladevulling? Ik zie dat niet tussen de ingrediënten staan.

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-09-15 10:10:47

Excuus! In de tekst stond per ongeluk suiker, maar die is niet nodig omdat witte chocolade zoet genoeg is van zichzelf!

Beantwoorden
Astrid Klein Herenbrink 2019-09-13 13:12:20

Paniek. Er staat bij de eidooiers klop ze los met de suiker. Maar hoeveel?dat mis ik in het recept. Hoop dat je dit snel leest want alles staat klaar!

Beantwoorden
AS
Rutger 2019-09-15 10:10:40

Excuus! In de tekst stond per ongeluk suiker, maar die is niet nodig omdat witte chocolade zoet genoeg is van zichzelf!

Beantwoorden
Vera 2019-09-20 12:18:30

Hoeveel wegen de gelatineblaadjes, er zijn er namelijk verschillende van grote, langwerpige en vierkante. En kun je hiervoor ook gelatinepoeder gebruiken, hoeveel gram heb je dan nodig?

Beantwoorden
VE
Rutger 2019-09-23 14:16:04

Voor dit recept heb ik gelatineblaadjes van 1,6666 gram gebruikt (een pakje van 20 gram met 12 blaadjes). Als je gelatinepoeder gebruikt kun je altijd hetzelfde gewicht gebruiken als je van blaadjes zou nemen.

Beantwoorden
Daniëlle 2019-09-26 09:50:37

Welke bakvorm heb je hier gebruikt

Beantwoorden
DA
Rutger 2019-09-30 14:04:18

Hoi. Ik heb hier een taartring met een doornsnede van 20 centimeter en een hoogte van ongeveer 3 centimeter gebruikt.

Beantwoorden
Mellanie Gernaert-Schol 2019-10-02 07:47:19

Hoi Rutger,
Voor hoeveel personen is deze taart?
Ik zou deze taart voor ongeveer 6 personen willen maken welke maat springvorm kan ik dan het beste gebruiken?
Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
ME
Rutger 2019-10-06 18:13:27

Deze taart is zeker genoeg voor 8 personen. Ik zou de maat van de vorm in het recept aanhouden.

Beantwoorden
Mikay 2020-07-12 12:11:18

De creme wordt maar niet dik . Wat moet ik doen?

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-07-13 11:33:10

Heb je het mengsel tot de goede temperatuur gegaard (85 graden)? Was de gelatine goed geweekt voordat je deze hebt opgelost? En heb je de vulling goed laten opstijven in de koelkast?

Beantwoorden
Gerdien 2022-04-19 21:44:16

Hoi Rutger.
Kan deze taart ook met aardbeien?
Of is die smaak niet fris genoeg tegenover de witte chocolade?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-04-21 09:39:53

Het kan ook prima volgens mij, maar de frisheid van de frambozen vind ik in combinatie met de witte chocolade inderdaad wel het lekkerst!

Beantwoorden
Paulien 2022-05-28 08:57:32

Moet je de crème voor gebruik weer even los roeren?

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-05-29 20:53:50

Kort omroeren kan geen kwaad, maar vooral niet te lang.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.