Ingrediëntenlijst
  • Voor de witte chocolade ganache
  • 100 ml slagroom
  • 15 gr honing
  • 200 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 30 gr boter, op kamertemperatuur

Heb je al eens witte chocolade ganache gemaakt? Witte chocolade ganache leent zich perfect om een smaak aan te geven. In dit artikel geef ik 3 manieren om witte ganache een smaak te geven en ik deel 3 van mijn favoriete smaakvariaties van witte chocolade ganache. Voor deze variaties gebruik ik de bereidingswijze en verhoudingen uit mijn basis ganache recept

3x witte chocolade ganache smaak geven

Witte chocolade ganache kun je op verschillende manieren smaak geven.

Slagroom infuseren met een smaakmaker

Om witte chocolade ganache te maken, heb je slagroom nodig. Je kunt deze slagroom infuseren met een smaakmaker. Denk daarbij aan vanille, citroen-, sinaasappel- of limoenrasp, kardemom, verse mint, gember, kaneel of lavendel. Laat de smaakmaker een tijd trekken in de warme room. Zeef de slagroom na het infuseren en gebruik deze om de ganache mee te maken. 

Gebruik de witte ganache als taartvulling (net als deze pure chocolade ganache als taartvulling), als topping op een cake of taart, om tartelettes mee te vullen of voor zelfgemaakte macarons!

Extract, smaakpasta of likeur toevoegen

Een tweede manier is door het toevoegen van een extract, smaakpasta of likeur. Voeg bijvoorbeeld vanille-extract, mokka-extract of notenpasta toe aan de witte chocolade ganache. 

Ga je een likeur gebruiken als smaakmaker? Haal dan de hoeveelheid likeur van de hoeveelheid slagroom af. Zo voorkom je dat de ganache te dun wordt. Voeg je 2 eetlepels likeur (= 30 ml) toe, gebruik dan 70 ml slagroom in plaats van 100 ml. Lekkere combinaties voor witte chocolade ganache zijn onder andere sinaasappel likeur, frambozenlikeur, marc de champagne, licor 43 en amandellikeur.

Slagroom vervangen door andere vloeistof

Als derde optie kun je de slagroom in de witte ganache (gedeeltelijk) vervangen door een andere vloeistof. Vaak wordt hier fruitpuree voor gebruikt. Dat levert heerlijke smaken op die ook perfect zijn om te gebruiken als vulling voor zelfgemaakte macarons

Houd er wel rekening mee dat witte ganache op basis van alleen fruitpuree iets dunner is dan wanneer je room gebruikt. Dit los je op door iets meer witte chocolade te gebruiken of iets minder fruitpuree. 

Tip: fruit verandert van smaak als je het kookt. Ik maak de fruitpuree niet warmer dan 50-60 °C en smelt de witte chocolade alvast. Zo krijg je een mooie ganache met een volle fruitsmaak. 

Basisrecept witte chocolade ganache 

Doe de slagroom en de honing in een pan en breng het mengsel aan de kook. Doe de witte chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot alle chocolade opgelost is. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat deze opstijven in de koelkast. Haal de ganache een uur voordat je ‘m gaat gebruiken uit de koelkast, zodat deze weer iets zachter wordt. 

Witte ganache met koffie

Maak de witte chocolade ganache volgens het basisrecept. Voeg samen met de boter ook 1-1½ theelepel koffie-extract toe. Je kunt het koffie-extract zelf maken of een gekocht extract gebruiken. 

Witte ganache met pistache

Maak de witte ganache volgens het basisrecept. Voeg aan het eind 30 gram pistache pasta toe en mix dit er met de staafmixer goed doorheen. Je kun zelf pistache pasta maken of een kant-en-klare pistachepasta kopen.

Witte ganache met frambozen

Prak 175 gram (diepvries)frambozen fijn en duw ze door een fijne zeef, zodat de pitjes achterblijven. Doe 100 gram van de gezeefde frambozenpuree samen met 15 gram honing in een steelpannetje en verwarm dit al roerend tot 50-60 °C. Smelt intussen de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron. Meng de frambozenpuree met de witte chocolade en voeg ook de boter toe. Mix alles met een staafmixer tot een gladde ganache en laat deze opstijven in de koelkast. In plaats van frambozen kun je ook ander fruit gebruiken, bijvoorbeeld kersen, aardbei of zwarte bessen. 

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Hellen 2021-04-18 12:48:12

Hallo Rudger, ik heb de koekjes bijbel gekocht en ben enthousiast aan de slag gegaan met de macarons. Die zijn steeds erg goed gelukt. Met de witte chocolade, pistache ganache heb ik wel steeds ruzie. De eerte keer hield ik een keiharde bak witte massa over die ik met geen mogelijkheid op mijn macarons kreeg.

De tweede keer heb ik de paste maar meteen op mijn macarons gesmeerd voordat alles hard werd. Op een of andere manier krijg ik de boter er niet goed door gemengd, het blijft als een groene olie laag op de paste drijven. Weer roeren, even later ligt het weer bovenop. Ik heb het zojuist voor de derde keer gemaakt en weer blijft de boter bovenop drijven. Wat doe ik verkeerd?

Ik heb ook wel eens ganache met melk chocolade gemaakt en ook die werd keihard. Als ik dan lees dat je het in een spuitzak moet doen begrijp ik niet hoe dat zou kunnen. :-D Ik dacht ik stuur een foto mee, maar dat gaat niet, ik denk dat ik de vraag zo ook duidelijk heb kunnen maken. Ben verder erg blij met het boek.

Smakelijke groeten,
Hellen

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-04-19 17:14:57

Hoi. Dat is heel gek. Probeer de volgende keer eens de witte chocolade te smelten voordat je deze bij de room doet. Gebruik je wel slagroom? Of iets anders?

Beantwoorden
Lindsay 2021-04-16 20:08:50

Hoi Rutger
Ik ga morgen de ganache gebruiken voor mijn macarons. In jouw boek staat dat je het op kamertemperatuur moet bewaren en hier lees ik de koelkast. Wat kan ik het beste kiezen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-04-19 17:18:54

Voor langere tijd is de koelkast beter, maar als je de ganache nog wilt gaan opspuiten is kamertemperatuur beter, anders wordt het te hard om te kunnen verwerken.

Beantwoorden
Mariska 2021-03-17 22:21:34

Hoi Rugter,
Wat heb je een top website! Ik vroeg me af of de honing nodig is, zeker gezien witte chocolade al erg zoet is?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:24:42

Dank voor je compliment. De honing draagt bij aan een fijne en zachte structuur en vermindert de kans op kristalvorming in de ganache. In dit artikel heb ik het uitgelegd: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/

Beantwoorden
Paula 2021-03-17 19:11:02

Kun je ook én smaakpasta gebruiken én een likeur? (Bv sinaasappelsmaakpasta + contreau)

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-03-21 13:25:08

Tuurlijk! let er alleen op dat je niet teveel vocht gebruikt en verminder anders de hoeveelheid slagroom.

Beantwoorden
Chantal 2021-03-17 18:25:50

Hoi Rutger,
Hoe lang kan je de ganache bewaren?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-03-21 13:26:24

Exact durf ik het je niet te zeggen, best lang, maar ik zou het niet langer dan een week in de koelkast bewaren. Voor langer kun je het ook invriezen.

Beantwoorden
Hennie van Tillo 2021-03-17 12:43:04

Bedankt Rutger voor de leuke ideeën, ik sla ze allemaal op!
Ben een beginnende bakster, maar ik moet zeggen dat ik het superieur allemaal vindt.
Je leert zoveel in korte tijd, ik heb mijn passie gevonden.
Ben nu een perziktaart aan het maken,vorige wk een slagroomtaart gemaakt,die was goed gelukt.
Mvg
Hennie

Beantwoorden
HE
Rutger 2021-03-21 13:27:51

Wat leuk om te horen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Gerda Pietersen 2021-03-17 10:16:30

Bedankt voor de leuke ideeën. Ik heb afgelopen weekend bonbons gemaakt en had me voorgenomen om nu even te wachten. Het is te lekker. Maar met deze recepten zie ik daar denk ik van af.

Beantwoorden
GE
Saskia 2021-03-17 08:29:50

Rutger, kan ik de honing voor een ander product vervangen in dit recept? Helaas zijn honing en ik geen vrienden #nietlekker
Bedankt,Saskia

Beantwoorden
SA
Pechimo 2021-03-17 11:48:33

Ik hou ook niet van honing en als er in een recept honing wordt gebruikt vervang ik het steeds door golden syrop .

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-03-21 13:28:32

Hoi! Je kunt ook invertsuiker gebruiken, dat is smaakloos. In dit artikel lees je daar meer over: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/

Beantwoorden
Elke 2021-03-17 07:46:18

Hey Rutger , kan de witte chocolade ganache gebruikt worden als drip op een met botercrème afgesmeerde stapeltaart?

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-03-21 13:29:46

Dat kan prima. Zorg dan wel dat de ganache nog iets warm is, dan druipt het mooier.

Beantwoorden