Fondue ken je misschien van stukjes vlees in de hete olie dopen, van groenten in een bouillon laten garen of van stokbrood in kaasfondue dippen. Allemaal heel lekker, maar wist je dat fonduen ook zoet kan? Chocolade fondue is een feest voor de echte zoetekauwen en chocoladeliefhebbers. Je kunt op verschillende momenten van chocolade fondue genieten. Doe het bijvoorbeeld rond theetijd, als (grand) dessert of op een (kinder)feestje. Er is altijd wel een excuus te vinden om te genieten van heerlijke gesmolten chocolade!

In dit artikel vertel ik je alles over chocolade fondue. Wat is chocolade fondue, hoe maak je het en wat voor lekkers kun je er allemaal in dopen? Ik beantwoord de meest gestelde vragen over chocolade fondue en geef een aantal handige en lekkere tips.

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis Naast dat je daar alles vind om te bakken, kun je daar ook terecht voor de lekkerste chocolade fondue!

Chocolade fondue

Wat heb je nodig voor chocolade fondue?

Chocolade fondue is eigenlijk niets anders dan gesmolten chocolade waar je dingen in kunt dopen. Om te zorgen dat de chocolade niet stolt, moet deze worden warm gehouden. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de gesmolten chocolade in een porseleinen fondue setje met waxinelichtje warmhouden, of je kunt kiezen voor een chocoladefontein. Het leuke van fonduen met een chocoladefontein is dat de chocolade in beweging wordt gehouden en naar beneden blijft stromen. Dat ziet er geweldig uit! Je hebt de chocolade fontein in verschillende maten, zo is er deze middelgrote chocoladefontein (die je ook op de foto ziet) en deze grote chocoladefontein.

Wat voor chocolade gebruiken voor chocolade fondue?

Bij een chocoladefondue is het fijn als de chocolade net wat vloeibaarder is dan normaal. Gebruik je een chocoladefontein? Normale gesmolten chocolade is dan net te dik, waardoor het niet mooi naar beneden stroomt. Hoe kies je de juiste chocolade voor je chocolade fondue?

  1. Speciale chocolade voor chocolade fondue gebruiken
    Callebaut heeft speciale fontein chocolade, zowel in melk als puur. Aan deze chocolade is extra cacaoboter toegevoegd dan normaal, waardoor de chocolade na het smelten mooi vloeibaar is. Je kunt ook gewone chocolade gebruiken en daar zelf maximaal 10% cacaoboter aan toevoegen.
  2. Zonnebloemolie toevoegen aan chocolade
    Een andere manier om chocolade iets dunner en vloeiender te krijgen, is door er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen. Persoonlijk vind ik dit wel minder lekker.
  3. Slagroom toevoegen aan chocolade
    Wat je ook vaak ziet is dat er slagroom wordt gemengd door de gesmolten chocolade. Zo maak je eigenlijk een soort ganache. De chocolade wordt hierdoor eerder dikker dan dunner en is zeker niet geschikt om te gebruiken in een fontein. Slagroom gebruiken bij chocolade fondue in een porseleinen fondue set kan wel. Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg de slagroom al roerend geleidelijk toe aan de gesmolten chocolade, tot je de gewenste dikte hebt.
Chocolade fondue

Chocolade fondue maken

Welke chocolade of methode je ook gebruikt, de chocolade moet smelten voordat je het in de fontein of fondueset doet. Chocolade smelten kan au bain-marie of met behulp van de magnetron. Gebruik je de magnetron? Doe de chocolade in een plastic of glazen kom en roer de chocolade elke 15-20 seconden door, om te voorkomen dat het verbrandt. Let op dat je een fontein op tijd aanzet (om voor te verwarmen). Zo giet je de gesmolten chocolade in een warme fontein en zal de chocolade niet stollen.

Chocolade fondue

Dippen in chocolade fondue

Het leuke van chocolade fondue is dat je er heel veel dingen bij kunt serveren. Laten we ‘gezond’ beginnen met fruit. Wat voor fruit gebruik je bij een chocolade fondue? Heel veel fruit is lekker met chocolade. Aardbeien, frambozen, bramen, banaan, sinaasappel, mandarijn, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vermeng stukjes banaan en appel voor het serveren met een klein beetje citroensap, dan worden ze minder snel bruin. Het is ook heel leuk om wat klein zomerfruit op een koeklepel te leggen en deze dan onder de gesmolten chocolade te houden. Voor de stukjes fruit kun je een prikker, fonduevork of gebaksvorkje gebruiken om deze in de chocolade te dopen.

Wat verder heel lekker is om te serveren bij een chocolade fondue: gebakken dingen. Denk aan koekjes zoals lange vingers, wafeltjes, speculoosjes of zandkoekjes. Maar ook stukjes cake, grotere wafels in stukjes gesneden of stukjes biscuit zijn heerlijk om in de chocolade te dopen. Wat ook niet mag ontbreken (vind ik): marshmallows. Die horen er echt bij!

Chocolade fondue

Strooisels voor chocolade fondue

Fruit en andere lekkernijen in chocolade fondue dopen, is natuurlijk al een feestje. Je maakt een chocolade fondue nog lekkerder door de gesmolten chocolade met iets te bestrooien. Gebruik bijvoorbeeld stukjes gekarameliseerde noot, mini smarties, karamel blokjes of musketzaad.

Met al deze tips weet ik zeker dat je een super lekkere chocolade fondue gaat hebben! Wat is jouw favoriet om in de chocolade te dopen?

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Marieke op den Kelder 2022-01-19 21:20:02

Hoeveel chocolade heb je nodig voor een chocolade fontein? Zodat je genoeg hebt dat hij mooi stroomt, maar je er ook even van kan eten?

Beantwoorden
MA
Dani 2021-12-24 22:08:46

Dus je kan olie en slagroom toevoegen erin of moet je kiezen welke je wil.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-12-27 14:05:40

Je kunt 1 van de twee kiezen

Beantwoorden
Piolin 2021-11-13 11:11:25

Kan je ook specerijen toevoegen? Kaneel, peper, ..??

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-16 13:02:28

Uiteraard!

Beantwoorden