Bij Mexicaans eten denken mensen al gauw aan verschillende hartige recepten, maar zoete lekkernijen? Die zijn vaak lastiger te bedenken. Deze tres leches cake brengt hier verandering in. Als je deze smeuïge, smaakvolle cake eenmaal gemaakt en gegeten hebt, zal je hem niet snel meer vergeten.
De tres leches cake wordt overgoten door een grote hoeveelheid vocht (melk). Schrik niet van de genoemde hoeveelheid in de ingrediëntenlijst, dit klopt echt! Ik serveer deze tres leches cake graag met opgeklopte room en vers zomerfruit, maar hier kun je natuurlijk heel goed mee variëren.
Van dit tres leche cake recept kun je 16-20 stukken snijden.
Wat is een tres leches cake?
Tres leches cake is een Mexicaanse lekkernij. De Mexicaanse taart staat ook wel bekend als pastel de tres leches of gewoon tres leches. De naam betekent letterlijk vertaald ‘drie soorten melk’ en dat is niet voor niets. Na het bakken van de cake wordt deze namelijk overgoten met een mengsel van drie soorten melk. Normaal gesproken wordt hier gecondenseerde melk, verdampte melk en volle melk (of room) voor gebruikt. Ken je verdampte melk niet? Geen zorgen, dit is in feite niets meer dan ongezoete, volle koffiemelk.
Ik gebruik in dit tres leches recept een mengsel van gezoete gecondenseerde melk, koffiemelk en slagroom. De cake neemt dit melk mengsel op en dit zorgt voor een cake met een heerlijke smaak en textuur.
3 tips voor de lekkerste tres leches cake
- Voor een mooie luchtige cake is het belangrijk dat je de eiwitten goed luchtig opklopt. Lees hier meer over eiwit opkloppen.
- In plaats van het zomerfruit kun je de cake ook garneren met geraspte chocolade of zelfgemaakt chocoladeschaafsel.
- Wil je de tres leches cake bewaren? Zorg dat je de cake altijd in de koelkast bewaart, het liefste zonder toppings. Garneer de cake vlak voor het serveren met de opgeklopte slagroom en het verse fruit.
- Voor het beslag
- 5 eieren
- ¼ tl zout
- 160 gr suiker
- 1 tl vanille-extract
- 75 ml melk
- 180 gr bloem
- 1 tl bakpoeder
- Voor het melkmengsel
- 1 blikje gezoete gecondenseerde melk à 397 gr
- 250 ml koffiemelk
- 200 ml slagroom
- Voor de topping
- 300 ml slagroom
- 30 gr suiker
- 300-400 gr vers zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Pastel de tres leches maken
Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een ovenschaal of bakvorm van 20×30 centimeter in met boter.
Cake maken
Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een vetvrije kom. Klop de eiwitten met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg als de eiwitten luchtig beginnen te worden geleidelijk aan de helft van de suiker toe.
Doe de eidooiers met de rest van de suiker en het vanille-extract in een andere kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) in 5-7 minuten zeer luchtig. Meng met een spatel de helft van het opgeklopte eiwit door de dooiermassa.
Herhaal dit met de rest van het eiwit en meng tot slot de melk erdoor. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en spatel dit erdoor. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Dit kun je controleren door er in het midden met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake klaar. Laat de cake in de vorm afkoelen.
Cake overgieten met tres leches
Prik de cake om de paar centimeter in met een satéprikker. Meng de gecondenseerde melk met de koffiemelk en de slagroom en giet dit over de cake. Laat deze minimaal een ½ uur staan, zodat het melk mengsel goed in de cake kan trekken.
Tres leches cake garneren
Doe voor de topping de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Bestrijk de cake met de slagroom en garneer met het zomerfruit.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hi, volgens mij kan dat wel, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. Houd er rekening mee dat de textuur wel iets anders kan zijn na het invriezen.
Beantwoordenhoi rut, wat een ontzettend leuk recept! ik en de kids hebben er heerlijk in lopen smullen. dankjewel daarvoor een geslaagde zondag kun je wel zeggen. nog wel heb ik een vraagje heb jij ook een receptuur voor een welberuchte sinterklaas cake/ taart?
vriendelijke groet Anne Marie
BeantwoordenHoi! Wat leuk om te lezen. Al mijn Sinterklaasrecepten kun je hier vinden: https://rutgerbakt.nl/sinterklaas-recepten/
BeantwoordenGisteren deze pastel gemaakt voor een groep vrienden en iedereen vond het echt heerlijk. Ik heb alleen geen suiker in de slagroom voor de topping gedaan omdat het geheel al zoet genoeg is.
BeantwoordenHey rutger, wat een GEWELDIG recept heb je weer voor ons klaargemaakt! Heb het in de vorm van 2025 gemaakt voor Nieuwjaar en het is supergelukt!
Beantwoorden