Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 150 gr amandelspijs
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 125 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 200 gr rood fruit (bramen, frambozen, blauwe bessen)
  • 75 gr poedersuiker
  • 1 tot 1½ el water

Deze rijke amandelcake met zomerfruit ziet er prachtig uit en smaakt heerlijk. Je proeft de zomer in deze cake en dat maakt hem extra lekker. Serveer de cake bij de koffie, als onderdeel van een high tea of met een bol vanille-ijs als dessert. Natuurlijk kan je experimenteren met het fruit dat je gebruikt.

Met welke topping lijkt jou deze cake het lekkerst?

Bereiding: Amandelcake met zomerfruit

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed deze met bakpapier.

Doe het amandelspijs, de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop het geheel romig. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig doorheen.

Doe het deeg in de bakvorm en verdeel daar het fruit overheen. Bak de cake in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm.

Meng de poedersuiker met het water tot een glazuur en sprenkel dit over de cake. Snijd de amandelcake met zomerfruit in vierkantjes en geniet er van!

Amandelcake met zomerfruit

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Valentine 2018-08-30 19:15:29

Variant met heerlijk rijpe pruimen en wat extra rum(aroma) is erg goed gelukt. Echt lekker!

Beantwoorden
VA
Rutger 2018-09-16 13:34:39

Dat klinkt ook echt heerlijk!

Beantwoorden
Nikkie 2018-06-14 13:18:05

Wat is amandelspijs?

Beantwoorden
NI
Rutger 2018-06-20 17:15:31

Gemalen amandelen met suiker. Je kunt dit kopen in de supermarkt op de bakafdeling of zelf maken volgens dit recept: https://www.rutgerbakt.nl/how-to-amandelspijs/

Beantwoorden
Matthea 2016-09-02 13:27:46

Vanmorgen deze cake gebakken met wilde perzik en aardbei,het is weer heerlijk Rutger!

Beantwoorden
MA
Eline 2016-08-28 14:47:21

Hallo, dit ziet er lekker uit! Maar wat versta je onder amandelspijs? Bedoel je gewoon amandelmeel / gemalen amandelen of het bereid amandelspijs dat je in de winkel koopt (waar ook suiker en andere dingen doorheen zitten)?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-08-28 22:26:38

Hoi! Ik bedoel bereid amandelspijs. Dat is bij voorkeur gelijke delen suiker en gemalen amandelen, als je het zelf maakt met wat ei erdoor om het te binden.

Beantwoorden
Eileen 2016-07-21 22:06:23

Hoi Rutger,

Kan je deze cake ook (in stukjes) invriezen?
Altijd fijn om iets lekkers achter de hand te hebben voor onverwacht bezoek.
Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes
Eileen

Beantwoorden
EI
Rutger 2016-07-21 22:58:19

Hoi! Het fruit wordt erg nat en zompig als je de cake in vriest, niet heel erg lekker. Bijvoorbeeld de brownies of de boterkoek zijn heel goed in te vriezen en erg lekker voor onverwachts bezoek!

Beantwoorden
Christy 2016-06-02 18:53:45

ik heb een vierkante bak vorm van 23 x 23 en 5 cm hoog kan ik die ook gebruiken ? en moet ik dan ingrediënten en baktijd aanpassen ??

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-06-03 12:16:27

Hoi!
Dat kan zeker! Ik zou dan wel het recept omrekenen naar 4 eieren, dus alles keer 1.33.

Beantwoorden
silvia 2016-06-01 08:55:20

Kan het ook met een vierkante bakvorm van 18 cm ??

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-06-01 15:10:16

Ja hoor, dan zal de cake wat hoger worden. Misschien moet je de baktijd iets verlengen.

Beantwoorden
Lilian 2016-05-22 12:58:51

Hallo Rutger,

Welke maat bakvorm heb jij gebruikt?
Bedankt alvast!

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-05-22 20:59:48

Een vierkante bakvorm van 20 centimeter!

Beantwoorden
Lilian 2016-05-28 21:46:44

Zijn de hoeveelheden het zelfde voor een ronde vorm van 20 centimeter?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-05-29 00:55:16

Hij wordt dan iets hoger, maar dat gaat prima! Ik zou de baktijd wel met 5 a 10 minuten verlengen.

Beantwoorden
mieke vd velden 2016-05-15 20:05:04

hallo Rutger .
Kan je er ook diepvries fruit er in doen

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-05-15 20:25:04

Ja hoor dat kan prima! Het kan zijn dat de cake iets langer in de oven moet, als je het fruit er bevrorennop legt.

Beantwoorden
mary 2016-05-15 14:53:50

Zie geen amandelmeel staan bij de ingrediënten

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-15 18:56:01

In het amandelspijs zit amandelmeel, dat is eigenlijk gewoon hetzelfde als gemalen amandelen.

Beantwoorden
Manouk 2016-05-15 10:17:21

Is in dit recept het amandelmeel te vervangen door tarwemeel? En zoja in dezelfde hoeveelheden? Helaas een noten allergie hier...

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-15 18:56:38

De verhoudingen worden dat heel anders, omdat je dan ook de suiker, boter en eieren aan moet passen. Ik durf niet precies te zeggen hoe je dat kan veranderen.

Beantwoorden
Je@net 2016-05-14 17:33:11

Ziet er lekker uit. Glazuurtje maakt het helemaal af!

Beantwoorden
JE
Marja Paris de Jong 2016-05-14 10:46:50

Rutger kan je ook ander fruit gebruiken en welk fruit kan je gebruiken.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-05-15 18:54:46

Eigenlijk kan je bijna al het fruit gebruiken, ook appel, peer, perzik, nectarine... wat je maar lekker vindt!

Beantwoorden
Petra Wiggers 2016-05-14 10:08:45

Ziet er verrukkelijk uit Rutger en smaakt natuurlijk ook super zoals al jouw bakrecepten.
Ik ga deze cake zeker gauw maken. Dank je wel ! Hartelijke groet, Petra Wiggers

Beantwoorden
PE