Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
  • 225 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • ¼ tl zout
  • 50 gr honing
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 225 gr bloem
  • 100 gr hazelnoten, fijngemalen
  • 2½ tl bakpoeder
  • Voor de topping
  • 3-4 peren, geschild, klokhuis verwijderd en in partjes
  • sap van ¼ citroen
  • 75 gr hazelnoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • honing, om mee te besprenkelen

Ben je op zoek naar een lekker plaatcake recept? Dan moet je deze plaatcake met peren en hazelnoten zeker proberen! Een verrassende toevoeging in dit cake recept is de ricotta. Deze zorgt ervoor dat de cake heerlijk zacht van structuur is, terwijl de hazelnoten juist weer voor een knapperige touch zorgen. Van dit peren plaatcake recept kun je 15-20 stukken snijden. Het recept voor deze peren plaatcake komt uit mijn boek Masterclass Cakes.

Masterclass cakes

Peren plaatcake bakken

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een braadslede of vorm van ongeveer 23×30 centimeter met bakpapier.

Doe de boter, ricotta, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit in enkele minuten tot een romige massa. Voeg de honing toe en vervolgens één voor één de eieren. Klop na  ieder ei het beslag goed door. Spatel tot slot de bloem, gemalen hazelnoten en het bakpoeder door het ricottamengsel. Schep het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.

Meng de partjes peer met het citroensap en verdeel deze over het cakebeslag. Strooi daar de grof gehakte hazelnoten over en bak de plaatcake in 55-65 minuten goudbruin en gaar. Test dit door met een satéprikker in het midden van de cake te steken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de cake gaar.

Laat de cake afkoelen in de vorm. Besprenkel de plaatcake voor het serveren met honing.

Foto: Saskia Lelieveld

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Margriet 2020-09-12 16:05:38

Rutger, heb je een alternatief voor de ricotta. Iets lactosevrij?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-09-14 10:41:08

Dat vind ik lastig, zelf heb ik daar geen ervaring mee.

Beantwoorden
Jim 2020-09-14 22:43:37

@Margriet
je kan lactose vrije room licht opkloppen en hiervoor gebruiken.
Prima resultaat !
Dilea heeft dit in assortiment.
Veel bakplezier ! Jim

Beantwoorden
JI
Sereh 2020-09-01 08:59:45

Kan je de overgebleven stukken ook invriezen?
Of kan je dan beter gewoon minder maken?

Beantwoorden
SE
Rutger 2020-09-06 11:36:28

Je kunt het heel goed invriezen!

Beantwoorden
Nellina 2020-08-31 15:36:36

Bedankt voor de reactie Karin en Rutger! Ga hem deze week maken!

Beantwoorden
NE
Suzanne 2020-08-31 12:35:15

Niet direct een vraag over deze heerlijke cake. Maar ik ben op zoek naar een lekker kruidcake / kruidkoek recept.
Staat dat misschien ook ergens op de site? Ik kan het helaas niet vinden.

Beantwoorden
SU
Rutger 2020-09-06 11:38:15

Die staat (nog) niet online, wel in mijn makkelijke bakboek.

Beantwoorden
Nellina 2020-08-30 22:38:28

Zou je hem ook in een bakvorm kunnen bakken?

Beantwoorden
NE
Karen 2020-08-30 23:38:32

Je bedoelt een ronde taartvorm? Dan moet de diameter daarvan ongeveer 30 cm zijn.

Beantwoorden
KA
Nellina 2020-08-31 15:34:32

Ja, bedankt voor de reactie!

Beantwoorden
NE
Rutger 2020-08-31 08:43:41

Dat kan, inderdaad in een ronde vorm van 30 cm.

Beantwoorden
Carry 2020-08-30 15:49:12

Hij lijkt mij heerlijk, maar kun je ook de calorieën en koolhydraten erbij vermelden?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-08-31 08:49:57

Hoi. Daar ben ik zelf niet mee bezig. Mocht je dat belangrijk vinden, dan zou je ze zelf kunnen uitrekenen.

Beantwoorden