- Voor de rozijnen
- 100 gr donkere rozijnen
- 2-3 el sinaasappellikeur (of sinaasappelsap)
- Voor het madeleinebeslag
- 3 eieren
- 140 fijne suiker
- 1 el honing
- rasp van 1 sinaasappel
- ¼ tl zout
- 175 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 130 gr boter, gesmolten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Madeleines zijn kleine Franse cakejes, gebakken in een schelpvorm en met een mooi buikje. Het leuke aan madeleines is dat je ze verschillende smaken kunt geven. In dit madeleine recept heb ik het beslag op smaak gebracht met sinaasappel en er gewelde rozijnen door gemengd. Zo bak je heerlijke friandises, voor bij de koffie, thee of gewoon voor tussendoor. Met dit recept bak je zo’n 24 madeleines.

Wil je deze madeleines nog feestelijker maken, dan kun je ze na het afkoelen besprenkelen met sinaasappelglazuur. Meng daarvoor 75 gram poedersuiker met 1- 1 ½ eetlepel sinaasappelsap tot een glazuur en sprenkel dit over de sinaasappel madeleines.
Wil je variëren? Kijk hier voor het recept van stracciatella madeleines en check dit basisrecept voor madeleines voor meer uitleg over de perfecte madeleines.

Sinaasappel madeleines recept
Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng de rozijnen met de sinaasappellikeur, dek ze af met plasticfolie en laat de rozijnen en nacht wellen.
Doe de eieren, fijne suiker, de sinaasappelrasp en zout in een kom en klop deze enkele minuten luchtig op, met een garde of (hand)mixer met garde(s). Voeg de bloem en het bakpoeder er aan toe en spatel dit erdoor. Meng vervolgens de gesmolten boter door het beslag. Meng tot slot de gewelde rozijnen door het madeleinebeslag. Eventueel vocht dat niet door de rozijnen is opgenomen hoeft niet door het beslag gemengd te worden. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook een dag van tevoren maken.
Verwarm de oven voor op 220 °C en vet een madeleinevorm in met boter.
Schep of spuit in elk vormpje een beetje beslag. Vul de vormpjes niet te vol, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C en bak ze nog 3-5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de madeleines afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Heel leuk en lekker recept. In de laatste zin worden de madeleines met sinaasappel en rozijnen echter ineens stracciatella madeleines ;-)
Beantwoorden