Madeleines zijn kleine Franse cakejes, gebakken in een schelpvorm en met een mooi buikje. Het leuke aan madeleines is dat je ze verschillende smaken kunt geven. In dit madeleine recept heb ik het beslag op smaak gebracht met sinaasappel en er gewelde rozijnen door gemengd. Zo bak je heerlijke friandises, voor bij de koffie, thee of gewoon voor tussendoor. Met dit recept bak je zo’n 24 madeleines.

Madeleines met sinaasappel en rozijnen

Wil je deze madeleines nog feestelijker maken, dan kun je ze na het afkoelen besprenkelen met sinaasappelglazuur. Meng daarvoor 75 gram poedersuiker met 1- 1 ½ eetlepel sinaasappelsap tot een glazuur en sprenkel dit over de sinaasappel madeleines.

Wil je variëren? Kijk hier voor het recept van stracciatella madeleines en check dit basisrecept voor madeleines voor meer uitleg over de perfecte madeleines.

Madeleines
Ingrediëntenlijst
  • Voor de rozijnen
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 2-3 el sinaasappellikeur (of sinaasappelsap)
  • Voor het madeleinebeslag
  • 3 eieren
  • 140 fijne suiker
  • 1 el honing
  • rasp van 1 sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 175 gr bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 150 gr boter, gesmolten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner mobiel

Sinaasappel madeleines recept

Begin met dit recept een avond van tevoren. Meng de rozijnen met de sinaasappellikeur, dek ze af met plasticfolie en laat de rozijnen en nacht wellen.

Doe de eieren, fijne suiker, de sinaasappelrasp en zout in een kom en meng alles met een garde. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng erdoor. Meng de gesmolten boter door het beslag. Meng tot slot de gewelde rozijnen door het madeleinebeslag. Eventueel vocht dat niet door de rozijnen is opgenomen hoeft niet door het beslag gemengd te worden. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook een dag van tevoren maken.

Verwarm de oven voor op 220 °C en vet een madeleinevorm in met boter.

Vul ieder vormpje voor ¾ met beslag. Doe de vormpjes niet te vol, het beslag gaat nog behoorlijk rijzen tijdens het bakken. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven. Bak de madeleines 4 minuten, verlaag dan de oventemperatuur naar 200 °C (laat de oven dicht) en bak ze nog 3-5 minuten, tot de madeleines goudbruin zijn. Haal ze direct na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Walter 2020-08-04 11:48:58

Leuk receptje Rutger met een heel frisse toets
Merci

Beantwoorden
WA
Caroline 2020-08-21 16:02:14

Heel leuk en lekker recept. In de laatste zin worden de madeleines met sinaasappel en rozijnen echter ineens stracciatella madeleines ;-)

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-08-24 09:04:46

Hoi! Dank voor je oplettendheid! Ik ga het aanpassen!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.