- Voor de cake
- 225 gr boter
- 225 gr suiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 4 eieren
- 165 gr bloem
- 75 gr pecannoten, fijngemalen
- 2 tl bakpoeder
- 75 gr pecannoten, grof gehakt
- 60 ml sterke koffie of espresso
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- poedersuiker, om te bestuiven
Deze koffiecake met pecannoten heeft een rijke en volle smaak. Een gedeelte van de bloem in het oorspronkelijke cakerecept heb ik vervangen door gemalen pecannoten, zo wordt die lekkere notensmaak nog intenser. Je zou deze cake ook nog af kunnen maken met een simpel glazuur. Om dat te maken meng je 75 gram poedersuiker met ongeveer 1 ½ eetlepel water tot een niet te dik glazuur.
Bereiding: Koffiecake met pecannoten
Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter.
Doe de boter, suiker, het vanille-extract en het zout in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, en klop het beslag daartussen goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en de fijngemalen pecannoten en spatel dit door het beslag. Meng tot slot de grofgehakte pecannoten en de koffie door het beslag. Giet het in de vorm en bak de koffiecake met pecannoten in 60 tot 70 minuten gaar.
Haal de cake uit zijn vorm en laat hem afkoelen op een rooster. Bestuif de cake voor het serveren licht met poedersuiker.
Foto: Erik Spronk












