Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 200 g blanke hazelnoten
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 4 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 g bloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • 45 ml yoghurt
  • Voor het chocoladeglazuur
  • 75 ml slagroom
  • 150 g pure chocolade
  • 75 g poedersuiker
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Advertentie studio 108 desktop
Advertentie studio 108 mobiel

Bakken met hazelnoten? Dan is deze hazelnootcake met chocolade een echte aanrader! In dit hazelnoot cake recept gebruik ik geroosterde hazelnoten, wat de cake een intense hazelnootsmaak geeft. Omdat hazelnoten en chocolade eigenlijk altijd een succesvolle combinatie zijn, garneer ik de hazelnootcake met een heerlijk en romig chocoladeglazuur.

Deze hazelnootcake is zo lekker dat hij meestal niet te lang blijft staan. Maar wil je de hazelnootcake bewaren en op een later moment serveren? Je kunt de cake ook heel goed invriezen, maar doe dit dan wel zonder glazuur. Laat de cake afkoelen en verpak hem vervolgens luchtdicht in plasticfolie.Tip: nog meer lekkere cakes bakken? Met cakes kun je oneindig variëren en dit laat ik aan de hand van 40 heerlijke recepten zien in mijn boek Masterclass cakes.

Zelf hazelnootcake maken 

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster deze in 10-15 minuten goudbruin. Maal de helft van de afgekoelde hazelnoten fijn in een foodprocessor en hak de andere helft van de noten grof met een mes.

Cakebeslag maken

Doe de basterdsuiker, boter, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit in enkele minuten met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak romig. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Spatel de bloem, het bakpoeder en de fijngemalen hazelnoten door het beslag. Meng tot slot 60 gram van de gehakte hazelnoten en de yoghurt door het beslag. 

Hazelnootcake bakken

Schep het cakebeslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 55-70 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake goed. 

Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.

Cake garneren met chocoladeglazuur

Doe voor het chocoladeglazuur de slagroom, pure chocolade en poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer het glazuur nog kort door. Verdeel het glazuur over de hazelnootcake en bestrooi dit met de overgebleven gehakte hazelnoten.

Foto: Saskia Lelieveld 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Simone 2022-07-20 22:37:06

Hoi Rutger,
Dit lijkt mij een heerlijk recept om in de herfst te gaan bakken! Maar kan het ook in een tulband misschien?

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-07-25 15:31:13

De meeste tulbandvormen hebben meer inhoud dan een cakevorm, ik zou het recept dan keer 1,5 doen.

Beantwoorden
Monique 2022-07-15 20:44:47

Sorry gevonden!!!🙈

Beantwoorden
MO
Monique 2022-07-15 20:34:38

Wanneer gaat de yoghurt erin??? Kan ik nergens vinden

Beantwoorden
MO