Deze Dundee cake is een traditionele, Schotse lekkernij en ontzettend rijk van smaak. De vruchtencake is rijkelijk gevuld met gedroogde zuidvruchten en de sinaasappelmarmelade en sinaasappelrasp geven de Schotse cake een extra fijne smaak. Kenmerkend voor een Dundee cake is de cirkel van amandelen bovenop en die mogen dus in dit recept ook niet ontbreken. De gedroogde zuidvruchten die door deze cake gaan hoef je niet eerst te wellen. Dit Dundee cake recept is goed voor 15-20 plakken.
Variëren met deze Schotse fruitcake? Het is ook erg lekker om 50-75 gram klein gesneden gekonfijte kersen of bigarreaux door het beslag te mengen. En voor een extra fijne smaak kun je 1-2 eetlepels (Schotse) whisky door het beslag mengen.
Wat is Dundee cake?
Dundee cake is een traditionele Schotse fruitcake. De vruchtencake komt oorspronkelijk uit Dundee en de cake dankt zijn naam dus ook aan deze Schotse stad. Kenmerkend voor de Dundee cake is dat je de zuidvruchten die door deze cake gaan niet eerst hoeft te wellen. Dit in tegenstelling tot veel andere fruitcakes. Dundee cake is vooral een populaire lekkernij tijdens Kerstmis en andere speciale gelegenheden.
Rijk gevulde fruitcakes zijn een geliefde lekkernij in het Verenigd Koninkrijk. In tegenstelling tot sommige andere (Engelse) vruchtencakes, die vaak heel zwaar en intens gekruid zijn, is de Dundee cake iets lichter en milder van smaak. Maar vergeleken met de cakes zoals wij ze doorgaans kennen en maken in Nederland, is dit wel echt een zware cake; super rijk gevuld!
Zoals ik eerder al vertelde, is de cake duidelijk herkenbaar door de amandelen die bovenop in een cirkelpatroon op het beslag worden gelegd.
Hoe Dundee cake bewaren?
Deze heerlijke Schotse fruitcake kun je luchtdicht verpakt 1-2 weken bewaren op kamertemperatuur. Wil je de cake langer bewaren? Dan is invriezen een hele goede optie. Verpak de cake goed luchtdicht, dan kan je hem zeker 3 maanden bewaren in de vriezer.
Tip: snijd de Dundee cake alvast in stukken of plakken en verpak ze per stuk. Zo kun je per keer zoveel plakken uit de vriezer halen als je nodig hebt.
- Voor het beslag
- 175 gr boter, op kamertemperatuur
- 175 gr lichtbruine basterdsuiker
- rasp van 1 sinaasappel
- ¼ tl zout
- 75 gr sinaasappelmarmelade
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 250 gr bloem
- 1½ tl bakpoeder
- 75 gr amandelmeel
- 70 ml melk
- 200 gr donkere rozijnen
- 200 gr blanke rozijnen
- 100 gr krenten
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 75 gr blanke amandelen
Zelf Dundee cake maken
Verwarm de oven voor op 150 °C en plaats het rooster iets onder het midden van de oven. Vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier. Knip van bakpapier een strook die iets hoger is dan de vorm en bekleed de zijkant van de vorm daarmee, zodat het papier iets boven de vorm uitsteekt.
Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop alles met een handmixer met gardes of een standmixer met de platte menghaak romig en luchtig. Klop de marmelade door het mengsel en mix er vervolgens een voor een de eieren door. Spatel vervolgens de bloem, het bakpoeder en het amandelmeel erdoor. Meng tot slot de melk, rozijnen en krenten door het beslag. Schep het in de vorm en strijk het geheel glad. Verdeel de amandelen in een mooi patroon over het cakebeslag.
Bak de cake in 90-120 minuten goudbruin en gaar. Dek de cake tijdens het bakken af met aluminiumfolie als de bovenkant van de cake te donker dreigt te worden. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal na 10 minuten de rand van de vorm en laat de cake zo verder afkoelen.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Sate prikker? Ok denk ik maar ik heb de cake thermometer aangeschaft van Artisan. Ook te verkrijgen bij Baktotaal.Super.
Beantwoorden