Kennen jullie Stichting Opkikker? Zij organiseren Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Ze organiseren er inmiddels 2.000 per jaar, zodat een kind samen met de overige gezinsleden de ontspanning en mentale energie krijgen die ze hard nodig hebben. De stichting bestaat 21 jaar en werkt vooral met vrijwilligers.

Stichting Opkikker heeft mij benaderd om aandacht te vragen voor hun nationale Koffie Morning. Op vrijdag 7 oktober organiseert Stichting Opkikker die nationale Koffie Morning. Door het aanvragen van een gratis Koffie Morning pakket kan je een Koffie Morning organiseren voor collega’s, vrienden, klasgenoten of mensen van de sportclub en daarmee aandacht én een vrijwillige, financiële bijdrage vragen voor Stichting Opkikker. In het pakket zitten alle materialen voor een geslaagde Koffie Morning (recepten, uitnodigingen, ballonnen, feestprikkers, donatiebus etc.). Het enige dat jij hoeft te doen is het uitnodigen van mensen, koffie en lekkers verzorgen (bijvoorbeeld deze heerlijke carrot cupcakes), de boel aankleden met de materialen uit het pakket en rond te gaan met de donatiebus. Een super leuk initiatief voor een heel mooi doel! Je kunt je aanmelden via www.koffiemorning.nl.

Makkelijke carrot cupcakes

Ter inspiratie voor dit recept ontving ik via Stichting Opkikker een prachtige kaart van Clementine met haar droom. Clementine is 8 jaar oud en heeft een chronische leveraandoening. Daardoor heeft zij een galstoma, bijna altijd jeuk en moet zij in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een levertransplantatie ondergaan. Dit is haar droom:

Als ik later groot ben, dan ben ik een hele goede springruiter. (zoals Jeroen Dubbeldam) Dan spring ik over de moeilijkste hindernissen, en galoppeer ik door de weide.  Ik galoppeer zo hard dat niemand mij kan bij houden. En ik ben Olympisch springkampioene!!!!

KO7A5001

Bij haar droom dacht ik gelijk aan een taartje dat zowel voor de ruiter als voor het paard lekker is, vandaar de wortels, rozijnen en noten in het recept. Speciaal voor Clementine heb ik de cakejes samen met mijn zus afgemaakt met paardjes van fondant. Dit hoeft niet per se natuurlijk, de cupcakes zijn zo al superlekker!

Ingrediëntenlijst
  • Voor de cakejes
  • 175 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr bloem
  • 2 1/2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1/2 sinaasappel, rasp
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 200 gr wortel, schoongemaakt en geraspt
  • 60 gr donkere rozijnen
  • 60 gr pecannoten, grof gehakt
  • Voor de topping
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
Broodbakbol banner desktop

Bereiding: Makkelijke carrot cupcakes

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een cupcakevorm met papieren vormpjes. Doe de lichtbruine basterdsuiker, de bloem, het bakpoeder, het zout, de speculaaskruiden en de sinaasappelrasp in een kom en roer dit door elkaar. Voeg de zonnebloemolie en de eieren toe en meng dit tot een gladde massa. Roer tot slot de geraspte wortel, de rozijnen en stukjes pecannoot door het beslag. Vul de papieren vormpjes met behulp van een ijslepel voor 2/3e met het beslag.

Bak de cupcakes 20 tot 25 minuten. Haal de cupcakes direct na het bakken uit hun metalen vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster.

Klop voor de topping de boter luchtig. Voeg de roomkaas en de poedersuiker toe en mix dit nog enkele minuten tot een mooi romig mengsel. Verdeel het roomkaasglazuur op de carrotcakejes met een spuitzak of gewoon met een lepel.

Makkelijke carrot cupcakes

Foto’s: Erik Spronk

Tekening: Clementine!

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Marian Mattheij 2016-09-08 10:03:46

Lekker recept en niet moeilijk, maar ik mis de worteltjes in de bereiding :-).
Goed initiatief van de stichting en dank je wel voor het recept.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-09-08 20:32:26

Ojee die zijn wel essentieel ja! Ik heb ze er in het recept bijgezet. Voor mij gaan dingen soms zo vanzelf dat ik de stap vergeet op te schrijven. Dankjewel voor je oplettendheid!

Beantwoorden
Tieneke 2016-09-08 23:18:30

Wat een schattige paardjes ook! Hebben jullie wellicht stap-voor-stapfoto's gemaakt? Ze zijn echt heel leuk geworden. Complimenten voor jullie allebei!

Tieneke

Beantwoorden
TI
Rutger 2016-09-10 00:22:03

Hoi Tieneke! Dankjewel! Helaas heb ik geen stap-voor-stap foto's van dit recept.

Beantwoorden
Vera 2016-09-09 15:31:57

Heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk.
Dus het liefst zou ik ze allemaal meteen opeten, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Hoe kan ik ze het best bewaren? In de koelkast, of in een doos op het aanrecht?
Vera

Beantwoorden
VE
Rutger 2016-09-10 00:21:16

Hoi! Als je de topping er al op hebt gesmeerd kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Anders kunnen ze prima luchtdicht verpakt op kamertemperatuur bewaard worden.

Beantwoorden
Clementine 2016-09-11 17:26:22

Beste Rutger,

Dank je wel voor het geweldige idee! Ik ben er superblij mee! Wij gaan ze snel eens maken! Veel groetjes,
Clementine den Doelder

Beantwoorden
CL
Rutger 2016-09-14 11:32:10

Wat leuk om te horen! Super tof! Geniet er van!

Beantwoorden
Kirsten 2017-02-28 11:03:30

Kan ik dit recept ook gebruiken om een grote carrotcake mee te maken? Wil het liefst ook laagjes frosting in de cake maken, dus de cake moet wel hoog genoeg worden om in lagen te kunnen snijden. Denk je dat dit recept dan genoeg is (voor een 24 cm bakblik) of zou ik meer moeten maken? Alvast bedankt!
Kirsten

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-02-28 20:31:54

Hoi! Daar zou ik net een ander recept voor gebruiken. In mijn Bakbijbel staat mijn favoriete carotcake in het groot.

Beantwoorden
Kirsten 2017-03-01 08:53:30

Hoi Rutger. Goed om te weten, ga ik daar even naar op zoek. Bedankt!

Beantwoorden
KI
Robin 2017-03-05 13:02:21

Hoi Rutger,

Ik heb ze net gebakken, wat zijn ze heerlijk! Ook bij de visite vielen ze in de smaak :)

Ik heb wel een vraagje, mijn frosting is erg dun, daardoor kan ik het er alleen opdoen met een lepeltje. Heb je een tip hoe ik deze iets steviger kan maken?

Beantwoorden
RO
T. 2021-09-21 09:52:12

Dat had ik ook (het wordt er niet minder lekker op trouwens), maar een nachtje in de koelkast helpt beter om het wat steviger te maken.

Beantwoorden
T.
D 2021-10-15 15:06:27

Monchou werkt heel goed, is lekker stevig!

Beantwoorden
D
Rutger 2017-03-07 17:57:54

Hoi Robin. Het kan soms ook aan de roomkaas liggen die je gebruikt. Dit was met Philadelphia en dat ging prima. Iets langer kloppen kan soms ook helpen.

Beantwoorden
Nienke 2017-03-06 09:18:30

Voor hoeveel cupcakes is dit recept?

Beantwoorden
NI
Robin 2017-03-06 12:29:06

Ik heb er 13 van gemaakt!

Beantwoorden
RO
Irene 2017-03-20 19:47:35

Ze smaken echt verrukkelijk, lekker smeuïg van binnen. Ze zijn ook makkelijk te maken.

Beantwoorden
IR
Tanja 2019-04-16 19:32:25

Hoi Rutger,
Zit hier fructose in?

Beantwoorden
TA
Rutger 2019-04-23 13:00:51

Zover ik weet bevatten wortelen fructose, dus dat zit erin ja.

Beantwoorden
Tabitha 2021-10-07 15:23:09

Goedemiddag Rutger,
Moeten de rozijnen van tevoren nog wellen in water? Dat doe ik normaal wel bij appeltaart bijvoorbeeld.

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-10-13 10:51:19

Dat is niet nodig voor deze cupcakes. Overigens zou ik het bij appeltaart ook niet doen, de rozijnen nemen juist het vocht uit de appels tijdens het bakken op, waardoor de bodem beter bakt.

Beantwoorden
Willemien 2022-07-28 18:20:42

Is dat 180 graden hete lucht of onder en bovenwarmte ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-08-01 10:34:42

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.