Deze chocolade meringue cupcakes zijn zo ontzettend lekker! Dit recept is eigenlijk een combinatie tussen een chocolade zoen en een chocolade cakeje.

Chocolade meringue cupcakes

Je kunt ervoor kiezen om de Italiaanse meringue nog extra op smaak te brengen, met bijvoorbeeld wat vanillemerg of een smaakextract. Ook kun je de cupcakes – nadat je ze in de chocolade hebt gedipt – nog bestrooien met bijvoorbeeld wat gehakte nootjes, sprinkles of stukjes gevriesdroogd fruit. Ik weet zeker dat je heel veel mensen gaat laten genieten van deze chocolade meringue cupcakes!

Chocolade meringue cupcakes
Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • 300 gr pure chocolade, grof gehakt
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Chocolade meringue cupcakes maken

Bak de cupcakes volgens mijn basisrecept voor chocoladecupcakes en laat ze helemaal afkoelen.

Maak de Italiaanse meringue volgens dit recept en doe het in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 ½ centimeter. Spuit op iedere cupcake een toef Italiaanse meringue. Het is het mooiste als je dit in 3 verschillende lagen doet, zodat het een soort van softijsvorm krijgt. Houd daarvoor de spuitzak 1 ½ centimeter boven het cakeje en spuit een dop meringue die bijna de hele bovenkant bedekt. Houd de spuitzak vervolgens weer zo’n 1 ½ centimeter hoger en spuit een iets kleiner dopje meringue op de vorige. Herhaal dit nog 1 keer. Brand de meringue af met een gasbrander, zodat de Italiaanse meringue aan de buitenkant lichtbruin is. Dit maakt het dopen in de chocolade makkelijker.

Chocolade meringue cupcakes

Tempereer de pure chocolade. Dit kan op de klassieke manier door te tableren of op deze manier in de magnetron. Doop de cupcakes op hun kop in de gesmolten chocolade, tot alle meringue bedenkt is. Schud voorzichtig de overtollige chocolade van de cupcakes af en laat de chocolade stevig worden in de koelkast. Serveer de cupcakes op kamertemperatuur.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (6)
Thirza 2019-02-20 09:50:48

Hoi Rutger, om de chocolade te temperen heb je een marmerenplaat of een magnetron nodig. Ik heb geen van beide. Hoe kan ik nu als nog chocolade temperen ?

Beantwoorden
TH
Olijke Poffer 2019-02-20 11:07:33

Je hebt beide niet nodig, het maakt het alleen makkelijker. Verwarm de chocolade tot ongeveer 40 graden celcius Doe 2/3 daarvan in een andere schaal en houdt deze in beweging, dus roerend met bv een rubberen spatel, tot deze ongeveer 26 graden celcius is. Dan doe je die weer terug bij de overgebleven chocolade en meng je het goed door. Als het dan goed is, is je chocolade ongeveer 32 graden.
Met een marmere plaat koelt de chocolade sneller af en gaat het hele proces dus sneller. Maar het is niet noodzakelijk.

Beantwoorden
OL
Rutger 2019-02-24 13:32:32

Goede tip, dankjewel!

Beantwoorden
Tonny 2019-02-20 11:38:52

Hallo Rutger, ik heb geen gasbrander. Is er een andere manier om de Italiaanse meringue bruin te laten worden. Dank je wel voor dit recept, wij hebben deze cupcakes in Amerika gegeten en die vonden wij heel lekker!

Beantwoorden
TO
Rutger 2019-02-24 13:30:56

Voor dit recept is het lastig om het anders te doen. Ik denk dat het niet lukt onder de grill van de oven.

Beantwoorden
Tonny 2019-02-24 18:53:35

Dank je wel voor je reactie. Dan toch maar een gasbrander aanschaffen.

Beantwoorden
TO
Veronique 2020-11-08 01:20:46

Verfbrander:)

Beantwoorden
VE
Marina 2019-02-20 16:46:05

Hoi Rutger,
Leuk recept, het ging goed tot het dopen in de chocolade. Zodra de merinque de chocolade aanraakt valt hij van het cakeje. Enig idee hoe dit komt? Is de merinque niet goed? Heb hem vaker gemaakt en hij is altijd lekker stevig. Heb hem ook afgebrand.

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-02-24 13:21:49

Eerlijk gezegd weet ik niet wat daar de reden van kan zijn.

Beantwoorden
Sandra 2019-03-06 08:44:46

Hey Rutger, deze heeft Mickey ook gemaakt, ze waren super. Ik zal vragen of hij even een fotootje plaatst. Mmmmm. Bakgroetjes, Sandra

Beantwoorden
SA
Misja 2019-03-08 09:08:53

Hoi Rutger,
Wat zien ze er mooi uit, deze wil ik dolgraag ook gaan maken. Hoe zou je ze bewaren, in de koelkast of erbuiten? Dank je!

Beantwoorden
MI
Rutger 2019-03-11 17:33:34

Als je ze niet op dezelfde dag op eet zou ik ze in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Janiek 2019-07-06 11:44:50

Hallo Rutger,

Blijft de merengue dan wel goed? Hoe lang zou het in de koelkast kunnen?

Beantwoorden
JA
Rutger 2019-07-11 16:03:26

Die blijft wel goed. 1 à 2 dagen zou ik doen.

Beantwoorden
Jan orie 2022-02-14 11:49:46

Hallo RUTGER.
Een aantal jaar geleden heb ik deze cupcakes gemaakt, dat was me aardig gelukt.
Nu heb ik de afgelopen weken het weer eens geprobeerd, maar nu met gepasteuriseerd eiwit, en dat lukt niet, tijdens het inkopen valt het schuim eraf, en vind ik het structuur ook niet hetzelfde dan de eerste keer, ligt dit aan het gepasteurizeerde eiwit?
Ik doe alles volgens het recept.
Ik hoor van je.
Groetjes.

Beantwoorden
JA
Jan orie 2022-02-15 12:58:29

Rutger.
Bedankt voor je feedback.
Ik ge het nog eens proberen, maar dan met verse eiwit.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-02-15 08:10:00

Hoi. Dat kan aan het eiwit liggen. Dit kan per merk verschillen, dus lastig om daar echt iets over te zeggen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.