De chocoladecrème op deze chocolade cupcakes is veel minder zwaar dan bijvoorbeeld een botercrème met chocolade. Daardoor vind ik de cupcakes veel fijner om te eten. De chocoladecrème is gemaakt op basis van een crème anglaise. Dat is ook de basis van zelfgemaakte vanillesaus of vanille-ijs. Door de chocolade in de warme crème anglaise te smelten ontstaat een heerlijke zijdezachte chocoladecrème.

Chocolade-cupcakes-met-chocoladecrème

Eerder maakte ik op die manier al chocoladecrème in potjes, als onderdeel van een (grand) dessert. De verhoudingen voor dit recept zijn wel iets anders, omdat de crème iets steviger moet zijn zodat het opgespoten kan worden.

Chocolade-cupcakes-met-chocoladecrème
Ingrediëntenlijst
  • Voor de chocoladecrème
  • 100 ml slagroom
  • 75 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 75 gr suiker
  • 120 gr pure chocolade, grof gehakt
  • Verder nodig
  • cacao nibs, om te bestrooien
kinderbakboek banner desk
kinderbakboek banner mob

Chocolade cupcakes maken met chocoladecrème

Bak de chocolade cupcakes volgens dit recept en laat ze helemaal afkoelen voordat je de crème erop spuit.

Doe voor de chocoladecrème de slagroom en de melk in een pannetje en verwarm deze tot tegen het kookpunt. Klop de eidooiers los met de suiker. Giet de helft van de hete melk al kloppend op het eidooiermengsel. Giet dit terug in de pan en verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. De crème mag niet koken, maar moet verwarmd worden tot ongeveer 85 °. Je zult zien dat het dan dikker wordt en begint te binden. Giet de crème door een fijne zeef op de gehakte chocolade en laat deze smelten. Meng alles goed door, dit gaat het beste met een staafmixer. Dek de chocoladecrème af met plastic en laat het een nacht opstijven in de koelkast.

Roer de chocoladecrème nog kort door en doe het vervolgens in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 ½ centimeter. Spuit op iedere cupcake een toef crème en bestrooi deze met enkele cacao nibs.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Danique 2020-02-13 18:38:01

Super lekker! Zo fijn ook dat alle recepten van jou die ik bak altijd lukken!

Beantwoorden
DA
Lisa 2020-09-01 05:54:53

Kun je dit ook met witte chocolade maken?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-09-06 11:37:17

De verhoudingen worden dan heel anders, voor dit recept zou ik geen witte chocolade gebruiken.

Beantwoorden
Betty 2021-09-30 16:48:55

Waarom moet het nog door een fijne zeef ?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-10-03 17:37:41

Er kunnen kleine klontjes inzitten, van het ei, en met de zeef haal je deze eruit.

Beantwoorden
Anne 2022-01-11 09:16:05

zou je deze crème ook als vulling voor een taart kunnen gebruiken? lijkt mij namelijk heel erg lekker.

Beantwoorden
AN
Jeanette 2022-11-05 14:25:46

Zoooo lekker. Kan ik het ook invriezen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-11-19 09:34:17

Dat kan, al wordt de crème wel iets anders van structuur door het invriezen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.