Deze aardbeien cupcakes zijn een heerlijke variatie als je zin hebt in cupcakes, maar eens wat anders wilt proberen. In dit recept staan aardbeien centraal, mijn favoriete zomerfruit! En wat een lekkere combinatie zijn aardbeien en cupcakes eigenlijk. Niet alleen zijn de cupcakes met aardbeienjam gevuld, de topping in dit recept bestaat uit een luchtige, opgeklopte witte chocoladecrème met aardbeienjam. Om het af te maken, garneer ik de aardbei cupcakes nog met wat kleine stukjes aardbei en eetbare sprinkels. Heerlijk zomers!
Met dit recept kun je 12 aardbeien cupcakes maken.
Alle kanten op met cupcakes: aardbei of andere variaties
Houd je ook zo van het maken en eten van cupcakes? Met deze lekkernijen kun je alle kanten op en er staan al veel lekkere variaties online op mijn site. Van stroopwafelcupcakes tot appel-kaneelcupcakes en van chocolade cupcakes tot oreo cupcakes.
Meer inspiratie? Bekijk dan het overzicht met al mijn cupcake recepten.
4 tips voor de lekkerste aardbei cupcakes
- Voor de topping gebruik ik een heerlijke combinatie van aardbeien en witte chocolade, of beter gezegd: aardbeienjam en een witte chocoladecrème. In plaats van de aardbeienjam kun je ook zelf een aardbeienmengsel maken. De topping wordt dan net iets minder zoet. Doe 150 gram in blokjes gesneden aardbeien samen met het sap van ¼ citroen en 1 eetlepel suiker in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het op laag vuur 4-5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en druk de aardbeien met de bolle kant van een lepel door een fijne zeef. Weeg 90 gram af van het gezeefde aardbeienmengsel en gebruik dat in plaats van de jam.
- In plaats van de crème uit dit recept kun je de cupcakes ook opspuiten met bijvoorbeeld het roomkaasglazuur uit dit stroopwafel cupcakes recept, deze frambozen botercrème (eventueel gemaakt met aardbeien in plaats van frambozen) of een vanille botercrème.
- Ga je deze aardbeien cupcakes maken? De cupcakes kun je 2-3 dagen van tevoren bakken en luchtdicht verpakt (zonder de topping) bewaren op kamertemperatuur. Bewaar de opgespoten cupcakes 2-3 dagen in de koelkast. Het lekkerst zijn de cupcakes als je ze minimaal ½ uur voor het serveren uit de koelkast haalt.
- Wil je de topping mooi roze van kleur, dan zou je enkele druppels rode kleurstof aan de crème kunnen toevoegen.
- Voor de topping
- 150 gr aardbeienjam
- 250 ml slagroom
- 1 gelatineblaadje (1,7 gr), geweekt in koud water
- 160 gr witte chocolade, grof gehakt
- Verder nodig
- 12 gebakken vanillecupcakes
- 150 gr aardbeienjam
- 200 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
- sprinkles, naar wens
Zelf aardbeien cupcakes maken
Voor dit recept gebruik ik de cupcakes uit mijn basisrecept (zie: cupcakes recept). Ik ga er in dit aardbeien cupcakes recept dus vanuit dat je deze cupcakes al gemaakt hebt. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je de vanille cupcakes omtovert tot heerlijke aardbei cupcakes.
Cupcake topping maken van witte chocolade en aardbei
Begin een dag van tevoren met het maken van de cupcake topping van aardbei en witte chocolade. Schep de aardbeienjam in een fijne zeef en wrijf de jam met de bolle kant van een lepel door de zeef, zodat de pitjes achterblijven. Weeg 90 gram van de gezeefde aardbeienjam af en gebruik die voor de topping.
Doe 150 milliliter van de slagroom in een steelpan en breng deze aan de kook. Haal room van het vuur als deze kookt en los het geweekte gelatineblaadje erin op. Giet de hete room over de witte chocolade en roer tot alle chocolade gesmolten is. Voeg de gezeefde aardbeienjam en de rest van de slagroom toe en meng alles met een staafmixer tot een gladde massa. Dek af met plasticfolie en zet de topping een nacht in de koelkast.
Cupcake vulling: aardbeienjam toevoegen
Maak met behulp van een meloenbolletjeslepel of een appelboor een kuiltje in het midden van de afgekoelde cupcakes. Vul de zo ontstane kuiltjes met de aardbeienjam.
Doe de aardbeien topping in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) op tot de topping stevig is. Doe de topping in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 12 millimeter en spuit een toef van de crème op elke cupcake. Leg in het midden van de toef wat stukjes aardbei en garneer de aardbei cupcakes naar wens met wat eetbare sprinkles.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Als ik mij abonneer op het bakken met jou heb ik dan toegang op alle recepten of is het maar 1 recept.
BeantwoordenIs dit recept ook geschikt als vulling voor een stapeltaart? Ik wil dan de dubbele hoeveelheid maken en zoals je beschreef verse aardbeien gebruiken in plaats van jam.
Dit in combinatie met de banketbakkersroom.
Hi. Ik weet niet zeker of het dan stevig genoeg is om de taart te houden, dat heb ik zelf nog nooit uitgeprobeerd.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.