Deze gemarmerde tulband is niet alleen een feest om te zien, hij is ook nog eens onwijs lekker! Dit tulband recept bestaat voor de helft uit chocoladecake en voor de andere helft uit sinaasappelcake. Door beide cakebeslagen kort door elkaar te mengen ontstaat deze heerlijke gemarmerde chocoladetulband. In plaats van poedersuiker kun je deze tulband ook garneren met een sinaasappelglazuur. Meng daarvoor 125 gram poedersuiker met 1 ½ – 2 eetlepel sinaasappelsap tot een glad glazuur. Besprenkel de chocolade-sinaasappelcake met het glazuur en maak ‘m af met wat extra sinaasappelrasp.

Chocolade sinaasappel tulband – recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het cakebeslag
  • 300 gr witte basterdsuiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 ½ sinaasappel
  • ¼ tl zout
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 2 ½ tl bakpoeder
  • Voor het chocoladebeslag
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr cacaopoeder
  • 75 ml sinaasappelsap
  • 75 gr pure chocolade, fijngehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • paneermeel, voor de vorm
  • poedersuiker, om te bestuiven

Chocolade sinaasappel tulband maken

Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een tulbandvorm met een inhoud van 2,4 liter in met boter, bestuif ‘m met paneermeel en klop het overtollige paneermeel eruit.

Doe de witte basterdsuiker, boter, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop deze in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en klop het mengsel na ieder ei goed door. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder door. Schep de helft van het beslag in een andere kom. Meng de extra witte basterdsuiker en het cacaopoeder met het sinaasappelsap. Spatel dit samen met de gehakte chocolade door de helft van het beslag. Vul de tulbandvorm om en om met eetlepels van beide soorten beslag. Ga op het einde met een vork door het beslag om beide kleuren te marmeren.

Chocolade sinaasappel tulband bakken

Bak de tulband in 60-75 minuten gaar. Prik aan het eind van de baktijd met een prikker in de tulband om te controleren of hij gaar is. Als er geen beslag meer aan de prikker meekomt, is de tulband gaar. Laat de tulband 5 minuten in de vorm afkoelen en stort hem dan op een rooster. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Bestuif de tulband voor het serveren licht met poedersuiker.  

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (23)
Arja 2019-12-13 09:40:57

Ik heb pas geleden een prachtige vorm van nordic ware gehad, gaat dit waarschijnlijk het eerste baksel worden. De combinatie van chocola met sinaasappel is goddelijk.

Beantwoorden
AR
Annelies 2019-12-13 13:15:04

Ik ga hem proberen Rutger, maar er gaat niets boven jouw kersttulband , die ik ieder jaar maak.

Beantwoorden
AN
Carla 2019-12-14 07:57:09

Lijkt mij erg lekker, zou het lekker smaken op i.p.v. sinaasappelsap Grand Marnier te nemen.

Beantwoorden
CA
Rutger 2019-12-16 10:47:46

Zeker! Dat maakt de smaak nog intenser.

Beantwoorden
Anne-Marie van der Linde 2019-12-15 21:54:22

Heerlijke combinatie. Mijn dochter griezelde bij idee van sinaasappel maar vindt deze cake heerlijk. Wordt een blijvertje hier.

Beantwoorden
AN
Rutger 2019-12-16 10:40:40

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Ozlem 2019-12-18 09:44:06

Zit er in de deze tulband geen boter of olie?

Beantwoorden
OZ
Rutger 2019-12-20 15:11:29

Jawel hoor, deze staat als tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst.

Beantwoorden
Dinie 2019-12-21 14:21:20

hi Rutger,

is het met dit beslag ook mogelijk om miniatuur tulbandjes te maken?
Zo ja,hoe lang moet het dan ongeveer in de oven?

Beantwoorden
DI
Rutger 2019-12-22 19:50:38

Dat kan. De tijd is een kwestie van uitproberen, maar ik zou vanaf 20-25 minuten de gaarheid gaan controleren met een prikker.

Beantwoorden
Dinie 2019-12-22 12:27:54

vervolg op mijn vorige reactie
de tulbandjes hebben een
doorsnede van 10 cm

Beantwoorden
DI
Stephanie 2019-12-22 16:28:46

Hij is heerlijk!

Beantwoorden
ST
Gerda 2019-12-23 23:27:49

Vandaag gemaakt, prima recept!

Beantwoorden
GE
Gerlinda 2020-01-13 19:07:53

Hallo Rutger,
Zou in dit kunnen maken met glutenvrije bloem, recept lijkt me heerlijk maar heb coeliakie en moet glutenvrij eten.
Of zou ik beter bestaand cakemeel kunnen gebruiken?

Gerlinda

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-01-14 09:11:41

Hoi! Met een glutenvrije bloemmix die geschikt is voor patisserie kun je dit recept ook proberen.

Beantwoorden
theresia 2020-08-13 06:38:04

heerlijk!

Beantwoorden
TH
Daniëlle 2020-12-19 20:07:36

Hi Rutger. Mijn cake is lekker maar eigenlijk net iets te droog. Wat kan ik doen om dat te voorkomen?

Beantwoorden
DA
Rutger 2020-12-20 08:42:51

Heb je met hete lucht gebakken? In dat geval kun je de volgende keer beter onder- en bovenwarmte gebruiken. Anders kun je kijken of je de oven een volgende keer net iets lager kunt zetten of wellicht de cake net iets minder lang bakken. Check wel goed met een prikker of de tulband gaar is.

Beantwoorden
Bertie 2020-12-29 23:48:03

Vandaag heb ik deze cake gemaakt. Heerlijk qua smaak. De sinaasappelschil en sinaasappelsap geven echt een ander dimensie aan de cake. Heeft iets van pims koekjes qua geur en smaak.
De tulband kwam perfect uit de vorm en de structuur was ook perfect.
Dit recept sla ik op en zal vaker hier op tafel verschijnen, dank dank dank!

Beantwoorden
BE
Annette L 2020-12-31 13:47:12

Hallo, ik was meteen weg van dit recept.
Maar hoe kan het dat mijn cake nat blijft en de "gele" kleur grauw? Kheb alles volgens recept gedaan. Ik heb roomboter gebruikt, op kamer temp. Onder en bovenwarmte. (Anders doe ik altijd hete lucht). Heb jij tips voor me??grtjs

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-01-11 11:32:43

Bedoel je ongaar of gewoon smeuig? Een beetje smeuig is lekker, bij te nat zou ik de tulband langer bakken. De grauwe kleur kan door de soort bloem komen, de soort eieren, etc. Maar het zal weinig afbreuk doen aan de smaak lijkt mij.

Beantwoorden
Marian Oosterhuis 2021-01-06 19:06:55

Hai ,
Kan ik de tulband ook bakken met zelfrijzend bakmeel en moet de boter gesmolten zijn ? En voor het invetten ook gesmolten boter.

Ik vind je recepten het einde en lijkt me heerlijk , maar ben al jaren uit de roulatie, dus moet even weer wennen.

Nog de beste wensen en gezond nieuwjaar.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 10:35:14

In plaats van de bloem en het bakpoeder zou je ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken. De cake wordt dan net iets anders van structuur. De boter, zowel voor het beslag als het invetten, moet zacht zijn, maar niet gesmolten.

Beantwoorden
Hanneke 2021-01-10 23:04:33

Jammer dat ik geen foto kan meesturen. Vandaag gebakken en erg goed gelukt! Het beslag leeg nog iets te nat maar de prikker en oventijd gaven toch echt aan goed te zijn. Maar het smeuïge was nog de chocolade, heerlijk!

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-01-11 09:57:25

Klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Wildschut 2021-01-22 07:39:35

Lekkere cake! Bij mij is het meer een chocolade cake geworden omdat ik te lang er met de vork door ben gegaan. Verder perfect.

Beantwoorden
WI
Vanessa 2021-01-29 16:36:12

Beste Rutger,

Ik ben sinds de corona een keukenprinses aan het worden en heb heel veel plezier van jouw recepten!

Mijn allereerste tulband staat nu in de oven en het ruikt hier fantastisch.

Dank je wel voor de vele uren kookplezier.

Beantwoorden
VA
Rutger 2021-02-01 11:20:51

Heel leuk om te horen! Heel veel bakplezier!

Beantwoorden
Suus 2021-12-17 15:49:49

Hoi Rutger,

Kan ik de sinasappelsmaak ook vervangen door iets anders (geen citrus)?

Groet

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-12-21 08:13:20

Je kunt ook vanille gebruiken.

Beantwoorden
Jeannette 2021-12-23 14:01:14

Hoi Rutger, mijn tulbandvorm heeft een doorsnede van 22 cm en er gaat 2 liter water in. In je recept noem je de inhoud van j vorm, 2,4 liter. Ik kon in je omrekentabel geen goede waarden vinden. Voor de zekerheid alle eenheden maar gehalveerd. De tulband is nu iets lager dan normaal. Maar hij ruikt heerlijk en ziet er goed uit.
Misschien kun je behalve de inhoud ook de doorsnede van de gebruikte vorm noemen?

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-12-24 09:28:08

Hoi. De doorsnede van de vorm zegt niets over de inhoud, en daar gaat het uiteindelijk om. Zeker met alle nordic vormen heb je niet veel aan een doorsnede. Maar in die van jou kun je volgens mij prima ook het hele recept maken.

Beantwoorden
Lara 2021-12-24 00:30:06

Hoi Rutger,

Eergisteren heb ik de cake gemaakt voor de verjaardag van mijn neefje. Hij was echt superlekker!
Voor herhaling vatbaar dus 👍
Maar nu wil ik er een variatie op maken en dan alleen de cacao weglaten maar wel gewoon de chocoladestukjes erin laten.
Kan je dan gewoon de cacao weglaten of 40 gram extra bloem er in doen? Maar misschien is dan ook wel de hele samenhang weg. Ik hoor het graag van je. Dit recept was in ieder geval heerlijk!

Beantwoorden
LA
Rutger 2021-12-24 09:09:41

Hi. Je kunt daar dan 40 gram extra bloem voor gebruiken.

Beantwoorden
Lara 2021-12-24 15:59:21

Dank je. Ik laat je weten of het wat is geworden!

Beantwoorden
LA
Linda Teunissen 2022-08-13 21:32:28

Ha Rutger! Dankzij jouw gouden tips mbt invetten/paneermeel/storten/vorm erop tegen uitdroging heb ik voor het eerst een gelukte chocolade sinaasappel tulband gemaakt. Oh en hij smaakt ook nog lekker ;)

Beantwoorden
LI
Nance 2022-11-30 21:34:08

Als je sinasappel wil vervangen voor vanille smaak. Wat voor substantie vanille heb je nodig en hoeveel?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-12-01 14:45:07

Je kunt dat 1-2 theelepels vanille-extract gebruiken. Laat de sinaasappelrasp achterwege en vervang het sinaasappelsap door (karne)melk.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.